روسیه در رأس محور شرق بوده و حمایت گسترده این کشور از سوریه به دلیل روابط استراتژیک و همکاری نظامی و تجاری میان دو کشور از گذشته تاکنون بوده است.
روسیه از سال 1971 در طرسوس، پایگاه نظامی دریایی داشته و از آن برای اهداف تجاری، مبارزه با دزدان دریایی و نظارت بر دریای مدیترانه بهره میجست. همین طور، روابط میان کلیسای ارتدوکس میان دو کشور نیز مستحکم بود.
سوریه پس از عراق و لیبی روابط مطلوبی با روسیه داشت و مسکو دریافت هرگونه کوتاهی درباره این کشور به زیان منافع ملی روسیه و نیز ایران که متحد دیگر روسیه است، تمام خواهد شد.
مسکو، مخالف آن است که دولتهای خاورمیانه با فشار سیاسی و دخالت نظامی غرب تغییر کنند و سناریوی کوزوو و لیبی در این منطقه تکرار شود.
روسیه میداند این گونه اقدامات خودسرانه، روابط بینالملل را به آشفتگی میکشاند و تروریسم از این وضع و ناآرامیهای موجود بهرهبرداری خواهد کرد.
محور غرب؛ اما سوریه را برخوردار از موقعیت ژئوپلتیک و سیاسی مهمی دانسته و از روابط نزدیک نظام سوریه با چین، روسیه و ایران آگاه است.
سوریه از منابع انرژی همچون نفت و گاز برخوردار بوده و جایگاه سیاسی و اقتصادی این کشور بر کسی پوشیده نیست.
دمشق، اهمیت سیاسی ویژهای دارد و گفتمان سیاسیاش خوشایند آمریکا و منافع این کشور در منطقه نیست. ایالات متحده آمریکا، سوریه را تهدیدی برای خود و منافع استراتژیکش در خاورمیانه میداند.
سوریه از احزاب مقاومت در فلسطین و لبنان همچون حزبالله، حماس و جهاد اسلامی حمایت کرده و پس از تیرگی روابط میان ترکیه و سوریه، سوریها از حزب کارگزاران کردستان ترکیه نیز که از مخالفان جدی دولت اردوغان به شمار میرود، حمایت کرد.
علاوه بر این، پیش از شروع بحران سوریه، این کشور به پیشرفتهای قابلتوجهی در عرصههای گوناگون از جمله نظامی دستیافته و خود را به محور روسیه نزدیک ساخته بود.
اختلاف بین دو جبهه شرق و غرب در موضوع سوریه کاملا مشهود است.
روسیه با تمامی تصمیمهای غرب درباره سوریه مخالفت میورزد و غرب نیز به راهحلهای روسیه خوشبین نیست.
از سوی دیگر غرب نمیخواهد روابط خود با چین را تحتالشعاع قرار دهد. میان کشورهای غربی و چین منافع اقتصادی مهمی وجود دارد.
اقتصاد چین در حال شکوفایی در عرصه بینالمللی است. چین قدرت تولید بالایی دارد، اما در مقایسه با غرب، از فناوری پایینتری برخوردار است.
عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل و دارا بودن حق وتو امتیاز دیگری است که چین از آن برخوردار است و غرب را نگران میکند. از آن گذشته مساله کره شمالی نیز منبع نگرانی دیگری برای غرب به شمار میرود.
محور شرق تلاش میکند به دوران تکقطبی بودن جهان پایان دهد و آمریکا تلاش میکند جایگاه خود بهعنوان ابر قدرت و رأس نظام تکقطبی جهان سیاست را حفظ کند.
بحران سوریه تاکنون ادامه داشته و متاسفانه آسیبهای بسیاری به زیرساختهای این کشور وارد آورده است.
تلاش اخیر آمریکا برای حمله نظامی به سوریه بهدلیل نگرانی آمریکا از مردم سوریه نبود، بلکه میخواست همپیمان خود اسرائیل را از نابودی سلاحهای شیمیایی سوریه مطمئن سازد.
محور غرب به دنبال رویارویی با نظام سوریه با هر وسیله ممکن است و در مقابل محور شرق نیز از دفاع از سوریه کوتاه نمیآید.
متاسفانه سرزمین سوریه از سوی تروریستها به آتش کشیده میشود و از انواع شیوههای ناگوار و غیرانسانی برای ساقط کردن دولت سوریه استفاده میشود.
حقوق بشر در سوریه مورد بیتوجهی گروههای تکفیری قرار میگیرد و شعارهای دموکراسی، آزادی، مردمسالاری و... با واقعیتها فاصله بسیاری دارد.
بذر فتنه در سرزمین سوریه کاشته شده و این کشور دو سال است که قربانی اقدامات تروریستی شده و مرگ، ویرانی و نابودی در خرابههای شام موج میزند.
در چنین شرایطی مردم سوریه بیشترین آسیب را متحمل شده و هیچ فریادی جز فریاد شهروندان سوری شنیده نمیشود. آیا کسی به فکر شهروندان سوری است؟
منبع: روزنامه القدس العربی
مترجم: محمد جواد گودینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با مهندس حمیدرضا هلالی، عکاس، پژوهشگر و مدرس انجمن سینمای جوانان ایران مطرح شد
دانیال نوروش از لذت مضاعفش در سریالی گفت که یادآور «روزیروزگاری» بود