بعضی وقتی میخواهند با فرزندشان دوست باشند، دیگر نمیتوانند او را بدرستی تربیت کنند و به اشتباه تصور میکنند دوست بودن به معنای تائیدکردن همه کارهای اوست و گروهی دیگر هم هستند که فقط میخواهند امر و نهی کنند و نمیدانند بچهها به محبت و دوستی والدین هم نیاز دارند. متخصصان و کارشناسان اما نظر دیگری دارند و میگویند پدر و مادرها هم باید به فرزندانشان محبت کرده و هم باید به شیوه صحیح آنها را تربیت کنند. بنابراین بد نیست این راهکارها را در نظر داشته باشید، شاید به شما کمک کند تا در تربیت فرزندتان موفق عمل کنید:
ـ محدودیتهایی را برایش تعیین کنید. بچهها نباید خیلی آزاد باشند و بدون هیچ محدودیتی زندگی کنند بلکه باید حد و حدودشان را در هر کاری تعریف کرده و از آنها بخواهید به آن پایبند باشند. با چنین کاری بچهها میآموزند که در اجتماع هم مسئولیتپذیر باشند و براساس حقوقی که دارند، عمل کنند.
ـ بچهها باید مستقل زندگی کردن را بیاموزند. پس هر وقت که میتوانستند به تنهایی کارهایشان را انجام دهند، به آنها اجازه دهید خودشان کارها را به پایان برسانند. مثلا وقتی کودک خودش توانایی لباس پوشیدن را دارد یا هنگامی که میتواند غذایش را خودش بخورد، این فرصت را در اختیارش قرار دهید تا مستقل بودن را تجربه کند. در ضمن فراموش نکنید مسئولیت دادن به کودک برای تقویت اعتماد به نفسش هم موثر و مفید خواهد بود.
ـ همه مشکلات کودک را شما برایش حل نکنید. بگذارید بچهها هم شانس تجربهکردن راهحلهای متفاوت را داشته باشند. با این کار نه تنها کودکان شیوههای حل مساله را میآموزند که اعتماد به نفس بهتر و بیشتری هم خواهند داشت. بنابراین زمانی که مشکل کوچکی برایشان ایجاد میشود، هیچ وقت با عجله و سراسیمه برای حل مشکل اقدام نکنید. اجازه دهید او بداند خودش توانایی برطرف کردن مشکلات زندگی را دارد و میتواند به تنهایی با آنها مقابله کند.
ـ به یاد داشته باشید که انضباط و تربیت کردن کودکان به معنای تنبیه و مجازاتکردن آنها نیست. اعمال محدودیت باید با این هدف انجام شود که به کودک نشان دهید در دنیای واقعی چطور باید رفتار کند و چه شیوههایی برای حضور در اجتماع مناسب است.
ـ یکییکی نکات را آموزش دهید. اگر همه قوانین و نکات تربیتی را با هم و در یک جلسه به کودک آموزش دهید، مطمئن باشید او فقط گیج خواهد شد و نمیتواند همه آنها را اجرا کند. بنابراین خوب است مسائل جزئی و کوچک را گاهی نادیده بگیرید و بر موضوعات مهمتر تاکید و توجه کنید. مثلا اینکه کودک ناسزا نگوید یا با ادب با دیگران صحبت کند مسائل مهمی است که هیچ وقت نباید ساده از کنارشان بگذرید، اما درباره شیوههای لباس پوشیدن گاهی میتوانید از اشتباهات کودک چشمپوشی کنید.
ـ با فرزندتان بازی کنید. اجازه دهید او خودش نوع فعالیت و بازی را انتخاب کند و نگران قوانین بازی هم نباشید. این دقایق فقط باید همراه او باشید، خوش بگذرانید و تفریح کنید.
ـ هر روز با هم کتاب بخوانید. از زمانی که فرزندتان به دنیا میآید و دوره نوزادی را طی میکند، باید این کار را شروع کنید. بچهها از شنیدن صدای پدر و مادر لذت میبرند و آرامش پیدا میکنند و به همین دلیل خیلی خوب است که هر روز با او همراه شوید و برایش کتاب بخوانید.ـ هر روز زمانی برای فرزندتان اختصاص دهید و از او بخواهید تعیین کند چه کاری باید انجام دهید. میتوانید با هم قدم بزنید، فیلم ببینید، به موسیقی گوش دهید یا حتی فقط کنار هم بنشینید و حرف بزنید. فقط باید بداند که این زمان برای اوست و شما در این دقایق هیچ کار دیگری انجام نخواهید داد.
parents.com
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت