مدیر کل امور فنی بیمه شدگان سازمان تأمین اجتماعی:

قالیبافان بیمه شده از خدمات مستمری و درمان برخوردار می‌شوند

درمانگاه مشاغل

بیماری در کمین قالیبافان

قالیبافی از جمله هنرهای شناخته شده و بومی است که در ایران 2000 سال پشتوانه دارد. اصلا مگر می‌شود خانه‌های ایرانی را بدون فرش تصور کرد؟ البته در سال‌های اخیر تمایل به خرید فرش‌های ماشینی بیشتر شده اما کم نیستند افرادی که هنوز جزو طرفداران پروپا قرص فرش‌های دستباف با نقشه‌ های اصیل ایرانی هستند؛ هر چند مخاطرات شغلی قالیبافی کم نیست و بافت فرش به قیمت سلامت بافنده تمام می‌شود.
کد خبر: ۵۸۶۸۵۷
بیماری در کمین قالیبافان

بیماری‌های ناشی از کم‌نوری

با وجود این‌که قالیبافی یک کار ظریف محسوب می‌شود و به روشنایی زیادی نیاز دارد اما بیشتر کارگاه‌های قالیبافی با مشکل کم‌‌نوری مواجه‌اند و ادامه کار در چنین شرایطی به مرور زمان باعث بروز سردرد، سرگیجه، خستگی زودرس و بویژه ضعف بینایی در قالیباف‌ها می‌شود.

همچنین ساعت‌های کاری طولانی مدت در محیط‌های تاریک و مرطوب و در نتیجه نتابیدن نور آفتاب احتمال بروز پوکی استخوان را افزایش می‌دهد.

این در‌حالی است که به کمک راهکارهایی مثل سفیدکاری سقف و دیوارهای کارگاه برای انعکاس بیشتر نور، استفاده از نور طبیعی به واسطه نصب پنجره‌های بزرگ و استفاده از لامپ‌های مهتابی و آویز برای نوردهی عمومی کارگاه می‌توان از بروز آسیب‌های ناشی از کمبود نور پیشگیری کرد.

خطر بیماری‌های اسکلتی عضلانی

خم شدن‌های دائم روی دار قالی و نشستن‌های غیراصولی طولانی مدت پای دار، می‌تواند باعث تغییر شکل ستون فقرات شود و در ناحیه کمر حالت قوزی شکل ایجاد کند.

همچنین بر اثر گرفتن تارها با انگشتان دست، ورم مفاصل ایجاد می‌شود. از دیگر بیماری‌هایی که سلامت قالیباف‌ها را تهدید می‌کند، می‌توان به تغییر شکل استخوان‌های زانو (کج‌شدن)، ورم مفاصل پا و تنگ شدن لگن خاصره در خانم‌ها که باعث اشکال در زایمان، سزارین اجباری یا حتی مرده زایی و سقط جنین می‌شود، اشاره کرد.

البته با رعایت نکاتی مثل گرفتن تار قالی و بافتن به وسیله سیخک‌های مخصوص برای حفاظت از مفاصل انگشتان، استفاده از دارهای مخصوص مجهز به صندلی مناسب و زیر پایی برای بافت قالیچه‌های کوچک، استفاده از دار استاندارد با نیمکت‌های قابل تنظیم و مجهز به تشک و پشتی مناسب برای بافت قالی‌ های بزرگ و ممنوع شدن استخدام دختران کمتر از ۱۲ سال در کارگاه‌های قالیبافی (چون استعداد بیشتری برای ابتلا به این بیماری‌ها دارند) می‌توان آسیب‌ها را به حداقل رساند.

بیماری پوستی و تنفسی در کمین قالیباف

تماس کارگران قالیباف با پشم آلوده ممکن است آنها را دچار بیماری‌های پوستی و تنفسی و مهم‌تر از همه آسم و سیاه زخم کند بنابراین باید پشم‌ها را از محلی خریداری کرد که ضدعفونی شده باشد البته برای ضدعفونی پشم آلوده به‌عامل بیماری سیاه زخم، کافی است آنها را حدود ۱۰ دقیقه در آب بجوشانیم. در عین حال نصب تهویه مناسب نیز مانع بروز بسیاری از مشکلات تنفسی خواهد شد.

و اما نکات طلایی

اگر شغل شما قالیبافی است، برای پیشگیری از بیماری‌های شغلی باید به فکر سلامت‌ خود باشید. به عنوان مثال در طول روز چشم‌ها را به هر چهار طرف در جهت عقربه‌های ساعت و خلاف آن بچرخانید، از جایتان بلند شوید، کمی قدم بزنید و به مناظر دوردست نگاه کنید، چند مرتبه در روز عضلات سرشانه را به طرف بالا آورده و تا 10 شماره بشمارید و سپس رها کنید، سر را در جهت عقربه‌های ساعت و سپس خلاف آن بچرخانید، نرمش مچ و کمر انجام دهید، در زمان استراحت پاهایتان را دراز و ماهیچه‌های پا را منقبض و سپس رها کنید و هنگام خواب شبانه زیر پاهایتان یک بالش قرار دهید، چرا که این کار از بروز واریس جلوگیری می‌کند.

محبوبه رحیمی ‌-‌ مدرس قالیبافی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها