سیاست روز:کمین اردوغان علیه علویها
رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه این روزها مواضع متعددی در قبال علویان اتخاذ می کند و تلاش دارد تا خود را حامی و پیرو آنها معرفی نماید.
آمار دقیقی از تعداد دقیق علوی های ترکیه در دست نیست اما به گفته برخی منابع، تعداد علوی های ترکیه بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت ۷۵ میلیونی ترکیه را تشکیل می دهند. رهبران علوی های ترکیه می گویند دولت ترکیه به بهانه های مختلف از احقاق حقوق آنان خودداری می کند.
علویهای ترکیه همچنین اعتراض هایی به دروس تعلیمات دینی و ساختار سازمان امور دیانت ترکیه داشته و خواهان حضور علوی ها در سازمان دیانت و استفاده از امکانات ارایه شده به این سازمان در زمینه اجرای مراسم مذهبی خود هستند. اردوغان که با حزب عدالت و توسعه از سال ۲۰۰۰ بر ترکیه حاکم میباشند بیش از هر چیز دارای نگاهی اخوانی میباشد بگونهای که بسیاری عملکردهای ترکیه در قبال مصر، تونس و لیبی را بر گرفته از همین نگرش میدانند.
آنچه این روزها در رفتارهای اردوغان مشاهده میشود رویکرد وی به اعلام نزدیکی و دوستی با علویها میباشد. به عنوان مثال"رجب طیب اردوغان" نخست وزیر ترکیه با شرکت در یک مراسم افطاری در استانبول ضمن محکوم کردن توهین به علویان ترکیه از سوی جمعی از معترضین این افراد را جمعی "تروریست" خواند و اظهار داشت که بسیاری از آنان بازداشت شده اند.اردوغان همچنین ضمن انتقاد از تظاهرکنندگان پارک گزی اظهار داشت که گروهی "تروریستی" در میان تظاهرکنندگان نفوذ کرده و قصد برهم زدن امنیت ترکیه را دارند.
اردوغان همچنین در این باره افزود "نیروهای پلیس ترکیه این افراد را شناسایی کرده و بازجویی های لازم را در مورد آنان انجام داده اند. آنان از اعضای گروههای تروریستی بوده و علویان ترکیه را تهدید به ترور کرده بودند. این دسته از افراد در سرتاسر ترکیه در حال دسیسه چینی و توطئه هستند." پیش از این نیز رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه اعلام کرد که وی یک علوی تمام عیار است و حضرت علی (ع) را بسیار دوست دارد. وی که در مراسم افطار حزب عدالت و توسعه حاکم در استانبول شرکت میکرد گفت: اگر علوی بودن به این معناست که حضرت علی را دوست داشته باشیم، من یک علوی تمام عیار هستم، چون من حضرت علی (ع) را خیلی دوست دارم.اردوغان همچنین افزود: اما من نمیدانم به آنان که معتقدند علوی هستند، اما مانند علی زندگی نمیکنند چه بگویم؛ کسانی که میکوشند مشکلات شیعه و سنی را تقویت کنند.
همگرایی اردوغان به علویها در حالی صورت گرفته است که در ماههای گذشته علویها اعتراضهای بسیاری به سیاستهای دولت داشته اند چنانکه چندی پیش دهها هزار تن از علوی ها در شهرهای مختلف ترکیه با برپایی تظاهراتی در بیستمین سالگرد کشتار علوی ها در شهر سیواس علیه دولت آنکارا شعار دادند. افراط گرایان در ۱۱ تیر ۱۳۷۲ با آتش زدن هتل شهر سیواس محل برگزاری جشن بزرگداشت شاعر بنام علویان پیر سلطان ابدال سی و سه تن از علویان ترکیه را به آتش کشیدند. به یاد آن روز بزرگترین تظاهرات علویان در منطقه کادی کوی استانبول برگزار شد و بیش از ۱۰ هزار نفر در این تظاهرات شرکت کردند. تظاهرکنندگان پلاکاردهایی که بر آن نوشته شده بود در این ۲۰ سال چه چیزی تغییر یافت؟ نکته قابل توجه آنکه دولتمردان ترکیه نام افرادی را بر مراکز مهم قرار دادهاند که بعضا سابقه سرکوب علویان را در کارنامه دارند که نمود آن را در ساخت بزرگترین پل هوایی ترکیه می توان مشاهده کرد که اعتراض مردم را به همراه داشت.
مخالفان حکومت آک پارتی به استفاده از نام یاوز سلطان سلیم برای بزرگ ترین پل هوایی ترکیه اعتراض کردند. احزاب "جمهوری خلق" و "صلح و دموکراسی" و همچنین جمعیت علویهای ترکیه به نام گذاری بزرگ ترین پل ترکیه به نام یاوز سلطان سلیم خان اعتراض کردند.علیرغم شعار و تبلیغات بسیار گسترده ای که از سوی حکومت اردوغان در خصوص برقراری مساوات قومی در ترکیه انجام می شود، هنوز نمادهای تاریخی ضد ملیت و اقلیت های غیر ترک در این کشور به وفور مورد استفاده نهادهای دولتی قرار می گیرد. بخشی از بافت جمعیتی علوی ها کرد و بخشی دیگر ترک تبار هستند. اینک نیز انتخاب نامی که در طول تاریخ جلاد شیعیان در آذربایجان و آناتولی محسوب می شود، بار دیگر نگرانی هایی بین علوی ها برانگیخته است.
سلطان سلیم که لقب یاووز (بی رحم) را داشت در تاریخ به شیعه کشی و ضدیت با ایرانی ها معروف است و جنایات زیادی در آذربایجان پس از شکست چالدران انجام داده است.
حسین آیگون نماینده درسیم و از سیاستمداران کُرد علوی اعلام کرده که سلطان سلیم خون هزاران علوی را ریخته و نباید بزرگترین پل ترکیه با نام او نامگذاری شود. وی همچنین به این موضوع اشاره کرده که دولت اردوغان با این اقدام خود نشان داده که برای برادری بین علویان و اهل سنت، پشیزی ارزش قائل نیست و ترجیح می دهد نام یک جلاد را در ذهن نسل های آتی حک کند.
احمد هاکان تحلیل گر برجسته حریت، این اقدام اردوغان را بی نزاکتی و تلاش برای تحقیر علویان ترکیه دانسته و اعلام کرد که نام مولانا جلال الدین رومی، می توانست بهترین انتخاب ممکن برای این پل باشد.
طاها آک یول از دیگر تحلیل گران حریت که اتفاقا ارتباط نزدیکی با اردوغان دارد، در تحلیل خود، نامگذاری این پل را مصداق بی سلیقگی دانسته و اعلام کرد که این برخورد باعث می شود که بخش قابل توجهی از علویان ترکیه از دولت دلخور شوند.این پادشاه عثمانی خشم بسیاری از علویها را در ترکیه برانگیخته بود زیرا در زمانی که قدرت را در سال ۱۵۱۲ به دست آورد به کشتار علویان پرداخت و بسیاری از شیعیان را به خاک و خون کشاند زیرا وی علویان را متهم کرده بود که با شاه اسماعیل صفوی هم پیمان شده و می خواهند مذهب تشیع را در آناتولی گسترش دهند ، از اینرو حمله نظامی خود ضد ایران را نیز به اجرا درآورد که در این جنگهای داخلی و خارجی (با ایران) ۴۰ هزار نفر از علویان قربانی امیال وی شدند، تا اینکه مصطفی کمال آتاتورک آمد و دولت لائیک خود را مطرح کرد که باعث شد شیعیان و علویان راه نجانی از دست عثمانی ها داشته باشند.بنابراین بسیار عجیب است که رهبران حزب عدالت و پیشرفت در زمان کنونی نام وی را بر پل مورد نظر بگذارند و با این کار ،آنها تمام خاطرات تلخ را برای علویان یادآوری خواهند کرد و با احساسات آنان بازی خواهند کرد .بنابراین ناظران سیاسی معتقدند نام این پل جدید تنشهای مذهبی را در داخل ترکیه خواهد افزود و سازش بین نظام ترکیه و علویان که از طبقه محروم جامعه هستند تحقق نخواهد پیوست.
چرایی رویکرد اردوغان
با توجه به گذشته رفتاری دولتمردان ترکیه با علویها این سوال مطرح است که چرا اردوغان رویکرد به علویها را آغاز کرده و چه اهدافی را پیگیری میکند؟ در پاسخ به این پرسش بررسی اهداف و چالشهای داخلی اردوغان امری قابل توجه است.نخست آنکه اردوغان در عرصه داخلی تا حدودی جایگاه مردمی خود را از دست داده است بویژه اینکه غرب گرایی و دوری وی از همسایگان مغایر با خواست مردم میباشد که از عوامل اصلی اعتراض های مردم می باشد. اردوغان که از یک سو به دنبال آرام سازی وضعیت داخلی کشور و خیر برداشتن برای رسیدن به پست ریاست جمهوری ترکیه است ، تلاش دارد تا با رویکردهای قومی به نوعی مشروعیت خود را احیا نماید. رویکرد به اکراد و علوی ها از شاخصههای رفتاری اردوغان است.
وی تلاش دارد تا خود را حامی آنها معرفی نماید تا از ظرفیت آنها برای رسیدن به اهداف داخلی برخوردار باشد. این امر نیز مطرح است که وی با ادعای حمایت از علوی ها و جلوگیری از درگیریها قومی به دنبال توجیه سرکوب کسانی باشد که علیه سیاستهای اردوغان در میدان تقسیم حضور دارند.
دوم آنکه اردوغان همچنان به دنبال نفوذ در سوریه می باشد. هر چند که طرح های وی و متحدانش با شکست همراه شده اما وی همچنان برای نابودسازی سوریه و همراهی با غرب تقلا میکند. این سناریو مطرح است که وی با رویکرد به علویها طرح استفاده از آنها در سوریه را در دستور کار دارد. از ابتدای ورود ترکیه به تحولات سوریه این سناریو مطرح بوده که وی به دلیل خصومت با علویها وارد جنگ شده و بر این اساس نیز به دنبال سرنگونی نظام سوریه است ( اسد رئیس جمهور سوریه علوی است) با توجه به پیامدهای منفی این مسائل برای ترکیه میتوان گفت که اردوغان اکنون با رویکرد به علویها تلاش دارد تا چنان وانمود سازد که مشکل وی با سوریه برگرفته از نگاه مذهبی و یا خصومت شخصی نمیباشد بلکه برای حمایت از مردم این کشور است. وی میخواهد به علویهای سوریه این تضمین را بدهد که به دنبال نابودی آنها نیست تا در نهایت رضایت آنها را برای خالی کردن پشت نظام سوریه جلب نماید.
نتیجه گیری
در نهایت می توان گفت که رویکرد اردوغان به علوی ها برگرفته از سیاست های داخلی و خارجی وی میباشد و چندان جنبه اعتقادی ندارد چرا که اگر وی واقعا به دنبال همراهی با علویان بود در داخل ترکیه برای احقاق حقوق آنها بیشتر گام بر میداشت و در سوریه نیز به بهانه سرنگونی نظام سوریه کشتار آنها را صورت نمیداد.
بر این اساس میتوان گفت که اردوغان به دنبال اجرای سیاستی برای کسب محبوبیت برای ادامه حضور در صحنه است و در این راه از هر امکاناتی از جمله رویکرد به علویها بهره برداری میکند هر چند که سیاست داخلی و خارجی وی چالشهایی را در تحقق این طرح ایجاد کرده است.
جام جم
کانونهای زبان به کمک مدارس میآیند
10 برابر شدن جریمه گرانفروشان
آغاز لیگ برتر امشب پرسپولیس تراکتور
دعوت از سران کشورها برای مراسم تحلیف رئیس جمهور
خراسان
طرح جدید کنگره آمریکا برای اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران
رئیس قوه قضائیه: رفتارهای دوگانه مدعیان حقوق بشر برملا شده است
عراقچی: کشورهای خارجی استقبال خوبی برای حضور در مراسم تحلیف داشته اند
قاهره و یک روز خونین دیگر
کیهان
آسوشیتدپرس فاش کرد؛بازی جدید آمریکا برای امتیاز گرفتن از ایران
بهمنی: ذخایرارزی کشور بیش از 100 میلیارد دلار است
موشکهای حرارتی و بمبهای فسفری تروریستها به دست ارتش سوریه افتاد
بهرهبرداری از مجتمع فولاد خزر در گیلان با حضور رئیس جمهور
جمهوری اسلامی
اختلاف کنگره آمریکا و دولت اوباما در زمینه وضع تحریمهای جدید علیه ایران
افتتاح 15طرح صنعتی وعمرانی در گیلان
مجلس تصویب کرد؛جریمه و تعطیلی مجازات گرانفروشان و محتکران
9 کشته و دهها زخمی در حمله به تظاهرات حامیان مرسی
رسالت
رئیس قوه قضاییه:بیانیه حقوق بشر تناقضهای فلسفی و نظری دارد
خودکشی اردوغان در خاک سوریه
جواد لاریجانی:ما با تک فرهنگی غرب در جهان مقابله میکنیم
یک ترتژدی در قلب آمریکا
سیاست روز
هدف، ناکارآمد ساختن بازوی ایران در منطقه
فهرستی که با جوهر صهیونیستی نوشته شده مردود است
کمین اردوغان علیه علویها
آملی لاریجانی:رفتارهای دوگانه مدعیان حقوق بشر آشکار شده است
آفرینش
تسهیلات سازمان سنجش برای مجازین آزمون سراسری
رییس قوه قضاییه: به دلیل برخورد با مجرمان خطرناک و مسلح به ما اعتراض میکنند
معاون دانشگاه علوم پزشکی تهران خبرداد؛نرخ جدید ژتون تغذیه دانشجویان علومپزشکی
نماینده مجلس:آمارهای احمدی نژاد با واقعیت جامعه مغایرت دارد
حمایت
سخنگوی وزارت امور خارجه:علایمی از حرکت آمریکا به سمت عقلانیت دیده می شود
رییس قوه قضاییه:اسلام منادی واقعی حقوق بشر است
تشدید درگیریها در مصر
ضوابط علنی کردن دادرسی
تهران امروز
گزارش جدید از افزایش تورم در کشور
مراسم تحلیف روحانی با حضور مقامات جهانی
آتش بیتدبیری بر جان محیط زیست
رمضان؛ فرصتی برای معرفی دین از صدا و سیما
تابناک
هشت گزینه کابینه یازدهم قطعی شد
مجلس جک استراو را دعوت نکرد
خدا حافظ کارت جانبازی
آیت الله آملی لاریجانی:حقوق بشر را باید در ادیان الهی جستجو کرد
خورشید
فرزند ملت:عمر طولانی بدون خدمت ارزشی ندارد
آیت الله سید محمد خامنهای:کوروش و فرزندش توحید را گسترش دادند
شهرداری پاسخگوی هزینه هزار میلیاردی بدون سند خود نیست
بیمارستان شهید معیری قطب درمانهای ارتوپدی
شرق
«مشایی» دانشجوی دوره دکترای «پیامنور» میشود
جزیره سرگـردانی
مهدی خورشیدی، داماد احمدینژاد:خانواده «دکتر ارنست» میشویم
مسوول کمیته تدوین گزارش 22 بهمن قم:عاملان، خود را پشت نهادهای انقلابی پنهان نکنند
مردم سالاری
گزارش حوادث 22 بهمن قم را در صحن علنی قرائت کنید
افتتاح جشنواره "بسم الله " در فرهنگسرای نیاوران تهران
کشور در حال خروج از بحران است
استقبال دهکهای پایین جامعه از برنج هندی
آرمان
سیدحسن خمینی 41 ساله شد؛میلاد مردی از جنس صبر
مطهری: متعرضان به سفارت انگلیس هم عذرخواهی کنند
کابینه روحانی به روایت آرمان
کوچ ساکنان پاستور به جردن!؟
بهار
یک برگ سند برای 1000میلیارد تومان هزینه در شهرداری
اسماعیل کوثری:مجلس از دعوت آمریکا و انگلیس در تحلیف استقبال نمی کند
علی مطهری:بنا بر عذرخواهی باشد اشغالگران سفارت انگلیس هم عذرخواهی کنند
دعوت از نماینده انگلیس برای تحلیف روحانی
ابتکار
رازهای یک گزارش
بانوی سیاسی خاندان امام(ره)
پیشنهاد مطهری درباره خاتمی و جک استراو
هجوم دلالان سکه به بازار بورس
دنیای اقتصاد
پیش برندههای تورم خرداد
بازنگری بودجه92 در دولت جدید
پیشبینی جهت بازار مسکن
پنج گزینه مداخله نظامی آمریکاییها در سوریه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد