صفهای طولانی، ساعتها سرپا ایستادن مقابل باجهها، ازدحام مراجعهکنندگان، رفتوآمدهای مکرر و کلافگی و سرگردانی همه آن چیزی است که مراجعهکنندگان به مرکز اسناد پزشکی تامین اجتماعی برای تائید نسخ دارویی یا دریافت خسارت هزینههای درمان باآن دستبهگریبان هستند، اما انگار این بار صدای نارضایتی بیمهشدگان از مشکلات متعدد آنها در مراجعه به مرکز اسناد پزشکی سازمان تامین اجتماعی بهگوش مسئولان رسیده است.
راهاندازی سامانه نوبتدهی تلفنی در بخش تائیدیه نسخ دارویی و خسارتهای متفرقه، نسخهای است که مسئولان سازمان تامین اجتماعی به امید ساماندهی مراجعات مردمی و جلوگیری از سرگردانی بیمهشدگان برای تائید نسخ دارویی و دریافت خسارت هزینههای درمانی پیچیدهاند.
مسئولان سازمان تامین اجتماعی امیدوارند با اجرای این طرح تا حدی از نارضایتیهای بیمهشدگان در روند طولانی گرفتن تائیدیه نسخ دارویی و دریافت خسارت هزینههای درمانی کاهش یابد.
به گفته مدیرکل درمان تامین اجتماعی استان تهران، با راهاندازی این سامانه که از این هفته فعالیت رسمی خود را آغاز کرده است از این پس بیمهشدگان میتوانند با تماس با تلفن گویا به شماره 60982800 برای تائیدیه نسخ و همچنین پرداخت هزینههای درمانی، به صورت تلفنی نوبت بگیرند تا هنگام مراجعه به مرکز اسناد پزشکی دیگر ساعتها معطل و سرگردان نمانند.
این خبر، وعده خوشی است برای بیمهشدگان که در مراجعه به مرکز اسناد پزشکی سازمان تامین اجتماعی برای رسیدگی به پرونده پزشکیشان با مشکلات و سنگاندازیهای متعدد مواجه میشوند.
هفتخوان تائید نسخ دارویی
بسیاری از بیمهشدگانی که برای تائید نسخ دارویی خود به مرکز اسناد پزشکی سازمان تامین اجتماعی مراجعه میکنند از بهانهگیریهای متعدد متصدیان باجهها دل پری دارند،مثل متوسل شدن به فلان ماده و تبصره که به اعتقاد بیمهشدگان بیشتر رنگ و بوی سنگاندازی دارد.
چرا کپی فلان مدرک را نیاوردهای؟ اصل نسخه کجاست؟ فلان کپی کمرنگ شده، خط پزشک قابل خواندن نیست و...
زنی که همسرش به دلیل ابتلا به سرطان غدد لنفاوی در بیمارستان بستری است و جلوی یکی از باجهها برای تائید نسخه داروییاش ایستاده، میگوید: هرچند بیمه هزینه دو میلیون تومانی آمپولهایی را که در نسخه همسرم نوشته شده تائید میکند، اما این فقط بخشی از هزینه داروهای همسرم است.
او کلی کپی نسخه و فیش پرداختی بابت هزینه داروهایی که با دفترچه خریده شده را نشان میدهد و میگوید: با این که دفترچه بیمه دارم، اما بابت خرید چند نسخه داروی همسرم آنهم با دفترچه بیمه تاکنون 500 هزار تومان پرداختهام. من یک حقوقبگیر ساده هستم. با ماهانه حدود 500 هزار تومان حقوق، همسرم هم که مدتی است به دلیل بیماری از کار افتاده شده و در بیمارستان بستری است، حالا نمیدانم این هزینه را میتوانم از بیمه بگیرم یا نه؟
بیمه شده دیگری دومین بار است در یک هفته به اینجا آمده، دفعه پیش به دلیل ناقص بودن مدارک، کارش انجام نشده و حالا دوباره مجبور شده از اسلامشهر به اینجا بیاید.
او میگوید: هزینه داروی مادرم 80 هزار تومان میشد که در داروخانه به ما گفتند اگر تائید بیمه داشته باشیم هزینهاش 40 هزار تومان میشود. حالا آمدیم اینجا تا نسخه را تائید کنیم. امیدوارم این بار دیگر کارمان راه بیفتد.
خیلی از بیمهشدگان هم مشکلی مشابه این بیمه شده دارند، بخصوص اگر مدارکشان ناقص باشد و مجبور باشند چند بار این مسیر را بروند و بیایند. این وضع برای آنها که از شهرستانهای اطراف تهران مانند اسلامشهر، رباط کریم و پاکدشت به مراکز اسناد پزشکی میآیند، طاقتفرساست.
سرگردانی بیمهشدگان به دلیل نقص مدارک
اکثر بیمهشدگانی که برای تائید نسخ دارویی یا دریافت هزینه درمان خود به مرکز اسناد پزشکی سازمان تامین اجتماعی مراجعه میکنند، خوب میدانند تقریبا غیرممکن است کارشان در یک روز انجام شود. بیمهشدگان اغلب ناچارند به دلیل نقص مدارک، گاه چند روز این مسیر را بیایند و بروند.
جمعآوری مدارک مورد نیاز، پروسهای طولانی است که وقتی آن را کنار معطلی در صفهای طولانی نوبتدهی و کلافگی مراجعهکنندگان میگذاریم، شاید به آنها حق بدهیم ترجیح دهند در صورتی که مبلغ هزینه شده بین صد تا 200 هزار تومان هم باشد قید آن را بزنند، اما ساعتها اینجا معطل نشوند و اعصابشان به هم نریزد.
اصل فاکتور با قید مشخصات دقیق مدل و نوع پروتز، کپی صورتحساب، تائیدیه فاکتور از سوی پزشک معالج روی فاکتور خرید، تائید کارشناس ناظر بیمارستان روی فاکتور خرید، فتوکپی لوازم اتاق عمل، فتوکپی شرح عمل مربوط به پروتز درخواستی، فتوکپی دفترچه بیمه شده اصلی و تبعی (برای فرزند دختر) اصل و کپی شناسنامه ضروری است. این فهرست بلندبالا در مورد هزینه پروتز، فقط یک نمونه از مدارک مورد نیاز برای گرفتن خسارت هزینه درمان از بیمههاست.
تلفنی نوبت بگیرید
راهاندازی سامانه تلفن گویای بخش تائیدیه دارو و خسارتهای متفرقه، این امکان را به بیمهشدگان میدهد تا برای تائیدیه نسخ دارویی خود و دریافت هزینههای درمان از قبل به صورت تلفنی وقت بگیرند؛ این وعدهای است که مدیرکل درمان تامین اجتماعی استان تهران به بیمهشدگان میدهد.
به گفته جمالیان، این سامانه در تمام طول روز روی پیغامگیر است و به متقاضیان شماره نوبتشان را اعلام میکند.
نقص مدارک، یکی از مهمترین مشکلاتی است که رسیدگی به کار بیمهشدگان در مراجعه به مرکز اسناد پزشکی تامین اجتماعی را به تاخیر میاندازد، البته مراجعهکنندگان در این میان بیشترین تقصیر را متوجه سازمان تامین اجتماعی میدانند که در زمینه مدارک مورد نیاز برای تائیدیه نسخ دارویی یا دریافت خسارت هزینههای درمانی اطلاعرسانی صحیح و کاملی به بیمهشدگان نمیکند، اما گویا با راهاندازی سامانه نوبتدهی تلفنی برای حل این مشکل نیز چارهاندیشی شده است.
جمالیان در گفتوگو با ایسنا توضیح میدهد: با راهاندازی این سامانه تلفنی، متقاضیان قبل از مراجعه میتوانند از تمام مدارک لازمی که باید به همراه داشته باشند، اطلاع پیدا کنند. این موضوع کمک خواهد کرد تا جایی که امکان دارد، دیگر نیازی به مراجعه مجدد نباشد و کار بیمهشدگان در یک مرحله انجام شود.
واریز خسارت به حساب بیمهشدگان
مدیرکل درمان تامین اجتماعی استان تهران، با اشاره به واریز مبلغ خسارتهای هزینه درمان به حساب بیمهشدگان به جای پرداخت نقدی توضیح میدهد: صفهای طولانی که هنگام مراجعه متقاضیان شکل گرفته بود، مسئولان تامین اجتماعی را به این فکر انداخت تا با پرداخت پول به صورت غیرحضوری، این صفهای طولانی را کمتر کنند.
به گفته جمالیان، از سال گذشته این امکان فراهم شده تا پول بیمهشدگان به صورت غیرحضوری به حسابشان واریز شود، به این ترتیب که همزمان با تحویل مدارک از سوی بیمار، شماره حساب آنها دریافت و پس از آن پول به حسابشان واریز میشود و دیگر نیازی به تشکیل صفهای طولانی برای دریافت چک نیست.
هرچند این اقدام، راهکار مناسبی برای جلوگیری از تلفشدن وقت بیمهشدگان برای دریافت مبلغ خسارت هزینههای درمانیشان است، اما به گفته بیمهشدگان این موضوع خود دردسر جدیدی برای آنها به وجود آورده است؛ به طوری که به آنها گفته میشود در واریز مبلغ خسارت، در فلان بانک حساب باز کنند، اما به فاصله چند روز بعد ناگهان قانون عوض میشود و متصدیان باجه اعلام میکنند که دیگر با بانک قبلی قرارداد ندارند و بیمهشدگان باید در بانک دیگری که اعلام میشود، مجددا حساب باز کنند.
این مشکل همین چندی پیش برای بیمهشدگانی که به مرکز اسناد پزشکی سازمان تامین اجتماعی مراجعه کرده بودند، به وجود آمده بود و هیچ تضمینی هم نیست که دوباره تکرار نشود.
مسئولان تامین اجتماعی در حالی وعده میدهند با راهاندازی سامانه نوبتدهی تلفنی به بیمهشدگان، ضمن سرعت بخشیدن به کار از تلف شدن وقت مراجعهکنندگان و سرگردانی آنها جلوگیری کنند که باید دید این وعده در اجرا تا چه اندازه از مشکلات بیمهشدگان در مراجعه به مرکز اسناد پزشکی تامین اجتماعی کم خواهد کرد؟آیا راهاندازی سامانه نوبتدهی غیرحضوری به سرگردانی بیمهشدگان برای دریافت خسارت هزینه بیماری و تائید نسخ دارویی، پایان خواهد داد؟
اما پرسش اینجاست چرا سازمان عریض و طویلی مثل سازمان تامین اجتماعی برای راحتی کار بیمهشدگان بیشمارش، سامانه اینترنتی راهاندازی نمیکند؟ چون به نظر نمیسد تلفن گویا مشکل مردم را حل کند.
پوران محمدی - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد