سسنیا نام شهری کوچک در 80 کیلومتری جنوب مادرید، پایتخت اسپانیاست. در بخشی از این شهر میتوان شاهد میلیونها تایر مستهلک خودرو بود که بدون استفاده در زمینی به مساحت بیشتر از 10 هکتار انبار شدهاند.
تاریخچه شکلگیری این مکان به حدود 20 سال پیش یعنی زمانی که یک کارخانه این زمین را برای جایگاه موقت بازیافت و دپوی تایرهای کهنه در نظر گرفت، بازمیگردد.
انبوه لاستیکهای سیاهرنگی که اکنون در این تپه مشاهده میشود، در عمل به کابوسی برای شهر و شهروندان آن تبدیل شده است.
آلودگی بصری این منظره برای هزاران راننده و مسافری که روزانه از بزرگراه آندالوسیا عبور میکنند، ناخوشایند است، اما آیا دپوی زباله آن هم در این حجم، فقط به مشکل آلودگی بصری ختم میشود؟
مشکلات زیستمحیطی لاستیکهای اتومبیل
متخصصان محیط زیست حضور موش و انواع حیوانات موذی دیگر را در این منطقه فاجعهبار توصیف کردهاند. بسیاری از حشرههای بیماریزا میتوانند داخل این لاستیکها بسرعت تکثیر شوند، اما نگرانی بسیاری از مردم منطقه سسنیا این است که اگر به هر دلیلی خواه عمدی یا سهوی این لاستیکها آتش بگیرند، آنگاه آنها قرار است با فاجعه و آلودگی حاصل از آن چگونه کنار بیایند! حتی افزایش درجه حرارت هوا هم میتواند کبریت این فاجعه را روشن کند.
لاستیکهای سوخته، مخلوطی از ذرات فوقالعاده ریز و سمی را وارد هوا میکنند. اگر تایرها حاوی فلزاتی نظیر نیکل و قلع نیز باشند، آلودگی به مراتب بیشتر خواهد بود. از مهمترین مواد تشکیلدهنده لاستیکها میتوان به استرینها، بوتادین، روغنهای حاوی بنزن و کلرین اشاره کرد. استرینها یکی از مشتقات بنزن هستند و همان طور که احتمالا میدانید، ترکیبی سرطانزاست.
در عین حال بسیاری از متخصصان بر این باورند که بین ترکیب شیمیایی بوتادین و سرطان خون رابطه مستقیمی وجود دارد. روغنهای خام نیز در مجموع حاوی فلزات سنگینی نظیر سرب، کروم، کادمیوم و جیوه هستند که همگی در نوع خود سرطانزا تلقی میشوند.
از طرف دیگر باید به یاد داشت که لاستیکهای خودرو در مقایسه با زغال سنگ بیشتر از دو تا پنج برابر کلرین دارند. یکی از مهمترین مشکلات احتراق ناقص در لاستیکها تولید ترکیباتی همچون دیاکسینها، فورانها، هیدروکربناتهای پلیآروماتیک و بیفنیلهای پلیکلره است که همگی برای سلامت انسان فوقالعاده خطرناک هستند.
برآوردها حاکی است بین 40 تا 60 هزار تن لاستیک در این محل انبار شده که در حقیقت به معنای فاجعهای با ابعاد غیرقابل باور است.
متخصصان محیط زیست معتقدند حتی شیرابههای حاصل از تولید این میزان تایر میتواند خطر بزرگی برای 10 هزار سکنه شهر کوچک سسنیا باشد که کمتر از هزار متر با این مکان فاصله دارند.
منبع: phys
مترجم: فرناز حیدری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس سازمان غذا و دارو در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در گفتوگو با «جامجم» تاکید کرد