برای افزایش عمر، ماهی پرچرب بخورید

اسیدهای چرب امگا ـ 3 موجود در غذاهای دریایی بخصوص انواع ماهی‌های پرچرب می‌تواند طول عمر افراد را تضمین کند. نتایج تحقیقاتی که از سوی محققان دانشکده‌‌ پزشکی دانشگاه هاروارد به سرپرستی دکتر داریوش مظفریان صورت گرفته، نشان می‌دهد افرادی که ماهی و دیگر خوراک‌های دریایی را در برنامه‌‌ غذایی خود گنجانده‌اند تا دو سال بیش از دیگران ـ که از این غذاها کمتر مصرف می‌کنند ـ عمر خواهند کرد.
کد خبر: ۵۵۹۱۳۵

بنا به نتایج این تحقیق که بتازگی در ایالات متحده صورت گرفته، افراد سالمند بالای 65 سال که حداقل دو نوبت در هفته از غذاهای دریایی حاوی اسیدهای چرب امگا ـ 3 مصرف کرده‌اند، نه‌تنها احتمال فوت در آنها در کل تا 27 درصد کاهش می‌یابد، بلکه خطر مرگ بر اثر بیماری‌های قلبی‌ و ‌عروقی در آنها در مقایسه با سایر همسالان‌شان که حتی سطح فشار خون بهتری دارند نیز تا 35 درصد کمتر خواهد بود.

این در حالی است که نتایج تحقیقات پیشین ارتباط بین مصرف غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا ـ 3 و ابتلای کمتر به بیماری‌های قلبی و عروقی را نشان داده بود. این تحقیق نیز حاکی است که ارتباط موثری بین مصرف غذاهای دریایی و طول عمر بهینه‌ افراد بخصوص در دوران کهنسالی وجود دارد.

در این تحقیق که اطلاعات شانزده ساله‌ بیش از 2700 فرد بیست و شش ساله و بزرگتر مورد بررسی قرار گرفته، مشخص شد این افزایش عمر در نهایت می‌تواند تا 2/2 سال باشد و در واقع به‌دلیل وجود چند اسیدچرب موثر است که هر یک می‌تواند یکی از عوامل مرگ و میر افراد در این سنین را کاهش دهد.

این اسیدها عبارتند از اسید دوکوساهگزائنوئیک (یا DHA) که ارتباط مستقیمی با کاهش میزان مرگ و میر بر اثر بیماری‌های عروق کرنری قلب دارد. از سوی دیگر اسید ایکوزاپنتانوئیک (یا EPA) که ارتباط مستقیمی با کاهش حملات قلبی غیرکشنده داشته و در نهایت، اسید دوکوساپنتائنوئیک (یا DPA) که ارتباط مستقیمی با کاهش خطر فوت بر اثر سکته مغزی دارد.

دکتر داریوش مظفریان که ریاست این تحقیقات را به عهده داشته و دانشیار دپارتمان همه‌گیرشناسی دانشکده‌‌ پزشکی دانشگاه هاروارد است، اذعان می‌کند این یافته‌ها اهمیت وجود مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا ـ 3 در خون را برای اجتناب از بروز بیماری‌های قلبی و عروقی نشان داده و حاکی است که منافع این نوع تغذیه در کهنسالی تنها به افزایش عمر افراد محدود نمی‌شود.

این استاد ایرانی همچنین می‌افزاید: بهترین راهکار همانا رجوع به این نوع از تغذیه و مصرف مقادیر مناسبی از غذاهای دریایی در هفته است. در واقع مصرف حداقل دو نوبت ماهی‌های پرچرب در هفته می‌تواند سلامت و طول عمر افراد را تضمین کند.

جالب اینجاست که مصرف مکمل‌های غذایی حاوی امگا ـ 3 به تنهایی نمی‌تواند این نتایج مطلوب را به همراه داشته باشد. همچنین نتایج این تحقیق نشان می‌دهد افرادی که گوشت ماهی را در برنامه‌‌ غذایی خود می‌گنجانند، در کنار آن از انواع سبزیجات تازه که مملو از فیبرهای غذایی است نیز بهره می‌برند که خود یکی از عوامل تثبیت‌کننده‌‌ سلامت فرد به شمار می‌رود. دکتر مظفریان همچنین در توصیه به افرادی که ماهی در برنامه‌‌ غذایی آنها جایی ندارد، تاکید می‌کند که: باید این ماده‌ مغذی و مفید را هر چه سریع‌تر در سبد خرید و بشقاب غذای خود اضافه کنید. مطمئنا مصرف ماهی‌های پرچرب می‌تواند میزان اسیدهای چرب امگا ـ 3 را در خون افزایش داده و منافع حاصل از آن را برای سلامت و طول عمر افراد به همراه داشته باشد.

البته هنوز مشخص نشده که آیا اسیدهای چرب امگا ـ 3 مستقیما در کاهش مخاطرات موثر بوده یا این که به‌واسطه‌‌ مصرف سایر مواد غذایی مفید، یعنی سبزیجات و فیبرهای غذایی در کنار ماهی است که می‌تواند سلامت فرد را تضمین کرده و به طول عمر وی بیفزاید. به هر حال عامل کلیدی هر چه هست، باید ماهی‌های پرچرب و مملو از اسیدهای چرب امگا ـ 3 را در سبد غذایی خانوار بگنجانیم. به همین دلیل توصیه می‌کنیم در نخستین فرصت به انواع ماهی‌های آزاد ‌(سالمون)، تن، هالیبوت، ساردین، شاه‌ماهی و ماهی اسقومری‌ (یا خال مخالی) روی آورید.

فاطمه آقازاده

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها