سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس هیات ایرانی شرکت کننده در مذاکرات ایران و گروه 1+5 به منظور شرکت در مذاکرات آلماتی 2 عصر امروز تهران را به مقصد آلماتی ترک کرد.
سید عباس عراقچی معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه، علی باقری معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیر شورای عالی امنیت ملی، حمیدرضا عسگری مشاور وزارت خارجه و رسول موحدیان سفیر سابق ایران در لندن جلیلی را در این سفر همراهی میکنند.
مذاکرات ایران و گروه 1+5 قرار است با حضور هیات ایرانی، کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هیاتهای مذاکره کننده پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، چین، انگلیس و روسیه) به اضافه آلمان روزهای جمعه و شنبه 16 و 17 فروردین ماه (پنجم و ششم آوریل) در شهر آلماتی بزرگترین شهر و پایتخت سابق قزاقستان برگزار شود.
در طی مذاکرات آلماتی یک که هشتم و نهم اسفند ماه 1391 با حضور هیاتهای مذاکره کننده ایران و 1+5 و کاترین اشتون برگزار شد طرفین توافق کردند که گفتوگوهای کارشناسی و فنی با حضور کارشناسان ایران و 1+5 در 28 اسفندماه در استانبول برگزار و مذاکرات شانزدهم و هفدهم فروردین 1391 در آلماتی ادامه یابد.
گروه 1+5 در مذاکرات آلماتی یک، بسته پیشنهادی تجدیدنظر شدهای را به جمهوری اسلامی ارائه کرد که براساس اخبار منتشر شده برخی از مطالبات در نشست بغداد تعدیل و طرف غربی خواستار کنترل فعالیت غنیسازی 20 درصدی ایران، تعلیق فعالیتهای جاری در تأسیسات هستهای فردو، افزایش پادمانهای هستهای و شفافیت بیشتر در فعالیتهای بازرسی آژانس شده بود.
یک دیپلمات آمریکایی در این باره اعلام کرد: بسته پیشنهادی جدید، برخلاف بسته قبلی به ایران اجازه میدهد مقدار کافی از سوخت غنیشده 20 درصدی که برای مقاصد پزشکی لازم است را تولید و ذخیره کند و طرح پیشنهادی جدید، خواستار تعلیق فعالیتهای غنیسازی در تأسیسات فردو ـ و نه تعطیلی آن ـ است. محدودسازی توانایی ایران برای «از سرگیری فوری فعالیتهای هستهای در این سایت» از جمله خواستههای دیگری است که کشورهای 1+5 مطرح کرده بودند.
طرف غربی در مقابل این مطالبات وعده داده که برخی از تحریمها علیه تهران را لغو کند. البته براساس اخبار منتشر شده کاهش تحریمها فعلاً تحریمهای نفتی یا مبادلات مالی را شامل نمیشود، بلکه ناظر به تحریمهای وضع شده دیگری است که آمریکا و اتحادیه اروپا وضع کردهاند.
در این طرح، همچنین به ایران وعده داده شده که تحریمهای دیگری از سوی شورای امنیت سازمان ملل یا اتحادیه اروپا متوجه آن نخواهد شد.
تاکنون سه دور مذاکره بین ایران و گروه 1+5 در ژنو و دو دور در استانبول، یک دور در بغداد و یک دور در مسکو و یک دور هم در آلماتی قزاقستان برگزار شده است.
تیر ماه 1387، مهر ماه 1388، آذر ماه 1389 به ترتیب مذاکرات ژنو یک، دو و سه برگزار و استانبول بهمن 1389 و همچنین 26 فروردین ماه 1391 میزبان دور بعدی گفتوگوها بود. این مذاکرات سوم و چهارم خرداد در بغداد و 29 و 30 خرداد ماه در مسکو و هشتم و نهم اسفند ماه 1392 در آلماتی برگزار شد. (فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد