روستای تمین در انتظار عاشقان طبیعت

روستای تمین از توابع بخش میرجاوه در شهرستان زاهدان یکی از روستاهای هدف گردشگری در سیستان و بلوچستان است که به دلیل مناظر زیبا و منحصر به فرد و آب و هوایی خوش به بهشت بلوچستان شهرت دارد.
کد خبر: ۵۴۷۷۹۵
روستای تمین در انتظار عاشقان طبیعت

این روستا در 65 کیلومتری جنوب غربی شهر میرجاوه واقع شده است که  از جنوب به کوه تفتان و از شمال به سیاه کوه محدود می‌شود. مردم روستای تمین مسلمان  و پیرو مذهب تسنن و به زبان‌ بلوچی سخن می‌گویند.

محصولات باغی

آب و هوای روستای تمین تابستان ها خنک و در زمستان ها سرد می باشد. شرایط آب و هوایی در این منطقه موجب تولید محصولات باغی متنوعی از جمله انجیر، توت، شاه توت، امرود(گلابی)،انگور، هلو، آلبالو، زرد آلو و بسیاری از از میوه های مناطق سرد سیر دیگر شده است.

در دهستان تمین درختان خودرو دیگری از جمله انجیر کوهی، بنه، ارچن، گز و گواتام (بادام کوهی) به زیبایی ها و محصولات آن افزوده است.

کوه های تمین منابعی غنی و سرشاری از گیاهان دارویی درمنه، کلپوره، اسپنتان، مور، زامبول و درنگ است که در درمان بسیاری از بیماری ها در این منطقه کاربرد دارد.

از صمغ درخت موسوم به گونجک برای مسائل دندان پزشکی استفاده می شود.

آثار تاریخی تمین

آتشفشان نیمه فعال تفتان در تاریخچه و تمدن مردم این منطقه  نقش مهمی را ایفا می کند.

کوه تفتان یکی از قلل مرتفع ایران می باشد که در بلوچستان باعث ایجاد تنوع آب و هوایی گردیده است و همین تنوع آب و هوا و پوشش گیاهی باعث جذب انسان به سویش شده که با جذب انسان ها تمدن تفتان بوجود آمده است.

 در شهرستان زاهدان  ۷۵ اثر تاریخی،فرهنگی شناسایی شده است که از این میزان تعداد۲۳ اثر تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که ۵۰درصد این آثار اعم از ثبتی و شناسایی شده در بخش میرجاوه جای گرفته که سهم تمین قابل توجه است.

دهستان تمین دارای آثاری از قبیل تپه های باستانی، قبرستانهای، چله خانه، معماری صخره ای، آسیاب های آبی، قلعه ها، قبرستان هفتاد ملا، کوره های ذوب فلز در نواحی مختلف وغار های باستانی است که همه نشان از استقرار عظیم انسانی در این دهستان دارد.

قدمت آثار باستانی در این منطقه بنا بر شواهد و ابزار بدست آمده حاکی از وجود تمدن در اطراف تفتان و به میزان ۱۰۰هزار سال پیش دارد.

قلعه تمین

این اثر با مساحت سه هزار متر مربع و بیست و پنج متر ارتفاع بر فراز صخره ایی بلند با مصالح بومی همانند سنگ و گل رس ساخته شده است.

قلعه مذکور با قدمتی 250 ساله مرکز فرماندهی حاکمان منطقه همچون «سید خان »و «مدت خان» و «نورمحمد خان» بوده است.

قبرستان تمین

قبرستان باستانی تمین که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده به عنوان یکی از آثار ارزشمند باستانی دهستان به شمار می رود.

این قبرستان دارای قبرهای چهار گوش ساده است که با سنگ پوشانیده شده اند .یکی از نکات قابل توجه در این گورستان این است که در بیش از 60 درصد قبور اصل رو به قبله بودن رعایت نشده است که این احتمال را تقویت می کند که این گورها مربوط به بزرگان زرتشتی است.

شواهد تاریخی هم چون هجرت بزرگان اشکانیان (که زرتشتی بودند) به اطراف تفتان در کتب تاریخی ثبت گردیده است.

این قبرها در غاری طبیعی بنا شده اند و به همین علت از باد وباران محفوظ می باشند، آفتاب هیچ وقت بر این قبرها نمی تابد و همیشه در سایه قرار دارند و  بنای قبرها از خشت ساخته شده است.

یکی دیگر از قبرستان های تمین قبرستان هفتاد ملا است که در روستای «روپس» یکی از توابع دهستان تمین واقع شده است.

تمین به سه قسمت تقسیم شده است: تمین پایین(بن ده)تمین وسط (کلات)و تمین بالا و در این منطقه نژادهای کرد ،حسینی و شهنوازی سکونت دارند.

چشمه آب معدنی موسی

چشمه آب معدنی موسی در تمین بالا تنها منبع تامین آب روستا می باشد این چشمه زیبا از دل صخره ایی عظیم می جوشد و چشم انداز زیبایی را بوجود آورده است و از خصوصیات بارز این چشمه وجود املاح معدنی زیاد و مفید و همچنین گرم بودن آب آن در زمستان و سرد بودن در تابستان است.

آسیاب آبی

از دیگر آثار برجسته در روستای تمین آسیاب آبی آن با قدمت حدود صد و پنجاه سال می باشد این نوع آسیاب ها با توجه به وجود منابع آب خوب در مناطق مختلف اطراف تفتان همچون لادیز، تمین و تمندان متداول بوده است.

چله خانه

از آثار تاریخی دیگر که در این روستا وجود دارد چله خانه می باشد. در گذشته مردم مسلمان  در این مکان که در دل کوه کنده شده به مدت چهل شبانه روز به دعا و عبادت می پرداختند و غذایشان فقط آب و در صورت نیاز یک دانه خرما بود. (مهر)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
مهراب كردتمینی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۵
۰
۰
شیفته تبلیغات خالی دهیار و شورای تمین را نخورید درتمین هیچگونه امكانات رفاهی و بهداشتی وجود ندارد.
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها