شاید تا پیش از این هر قدر بانک مرکزی یا کارشناسان نظر میدادند که قیمتهای موجود غیرواقعی و حبابی است و مردم عادی برای ذخیرهسازی ارز نخرند، چرا که ممکن است متضرر شوند، کسی باور نداشت.
حتی امکان داشت برخی افراد با رفتار معکوس بیشتر به خرید روی آورده و یک چنین اظهاراتی را «بلوف» و برای آرامسازی کاذب فضا بدانند.
اما روندی که از دو روز پیش در بهای ارز و سکه اتفاق افتاد، بخوبی نشان داده است که این گونه اظهارات بلوف نیست، بلکه برخاسته از واقعیتهایی اقتصادی و غیراقتصادی است که تغییر در آن براحتی میتواند باعث کاهش قیمت ارز و سکه یا نوسان آن شود.
به عبارت دیگر، شاید افکار عمومی از خلال کاهش قیمتهای اخیر این علامت را گرفته باشد که قیمتهای کنونی ارز و سکه قیمت ذاتی آنها نیست که ناشی از عرضه و تقاضا بوده و تا حد زیادی بلاتغییر باشد، بلکه این قیمتها آنقدر سست است که با تحولی، سخنی، اشارهای یا موجی میشکند.
البته هیچ کس نمیتواند منکر تاثیر وضع اقتصادی موجود و از جمله تحریمها بر رشد قیمت ارز باشد یا نداند که به دلیل رشد تورم و کاهش ارزش ریال، بسیاری افراد در رفتاری کاملا طبیعی و اقتصادی به تبدیل پول خود به ارز متمایل شدهاند، اما سخن اینجاست که شاید در این روزهای بازار ارز و سکه، بادآورده را باد ببرد.
شاید بسیاری از شهروندان روز پذیرش قطعنامه 598 در بیست و هفتم تیر 67 را به یاد بیاورند که کمی پس از اعلام از رادیو، قیمت ارز چه سقوط بزرگی کرد و چه آمبولانسهایی آژیرکشان، کسانی را به بیمارستان میبردند که از سقوط قیمت دلار تا بهای سکته کردن متضرر شده بودند.
بیندیشیم که بازار و اقتصاد ایران مانند سایر بخشهای کشور، منحصربه فرد و دارای ویژگیهایی تمام ایرانی است.
این بازار مانند جغرافیای کشور، همزمان چهار فصل است، نکند تابستان داغ قیمت دلار به یکباره به زمستانی سخت تبدیل شود و همه را حیران کند.
سید علی دوستی موسوی - گروه اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: