وزیر امور خارجه:

اگر آمریکایی‌ها صادق باشد منعی در مذاکره با آنها نداریم

وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص مذاکرات دو جانبه با مقامات آمریکایی در حاشیه اجلاس قزاقستان گفت: اگر نیت آنها صادق باشد همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند منعی در این رابطه نیست.
کد خبر: ۵۳۹۴۸۲
اگر آمریکایی‌ها صادق باشد منعی در مذاکره با آنها نداریم

علی اکبر صالحی در آستانه سفر به مسکو در گفت‌وگو با رادیو برون مرزی روسی افزود: ما با 5+1 برسر یک میز می‌نشینیم که یکی از آنها آمریکا است. حالا اگر آن شرایطی که مقام معظم رهبری فرمودند ایجاد و آنها از تناقضات خودشان بیرون بیایند منعی برای این موضوع نیست. اگر منعی باشد ایشان صریحاً می‌فرمایند که ممنوع است و باب مذاکره هم بسته می‌شود

وی با اشاره به این‌که هر اقدامی که وزارت امورخارجه یا وزیر امور خارجه انجام می‌دهد در چارچوب منافع ملی و زیر نظر نظام است تصریح کرد: اظهارات اخیر مقام معظم رهبری نفی مذاکره با آمریکا نبود، همانگونه که ایشان قبلاًهم اشاره کرده بودند و ما نیز به اعتبار صحبتهای قبلی ایشان در مونیخ صحبت کردیم مذاکره زمانی صورت می‌پذیرد که ما از حسن نیات طرف مقابل مطمئن شویم..شما یک زمانی است که نفی مذاکره با رژیم صهیونیستی می‌کنید و تاکید می‌کنیم که هیچگاه مذاکره‌ای با این رژیم نداریم و نداشته ایم و نخواهیم داشت. اما در خصوص آمریکا چنین صحبتی نیست.

وزیر امور خارجه با تاکید بر این‌که برداشت وی از اظهارات اخیر مقام معظم رهبری نفی مذاکره با آمریکا نبود خاطر نشان ساخت: ایشان مذاکرات و شرایط و بستر مذاکره را تبیین کردند و بر این نکته اشاره داشتند که در رفتار آمریکایی‌ها تناقض وجود دارد. آنها از یک طرف لوله تفنگ را به طرف طرف ما می‌کشند و از طرف دیگر می‌گویید ما آماده مذاکره ایم که این تناقض است.

صالحی با بیان این‌که اگر نیات مقام معظم رهبری نفی مذاکره بود ما قبلاً با آمریکایی‌ها مذاکره نمی‌کردیم تصریح کرد: ما در بن با آمریکاییها مذاکره کردیم اگر قرار بود هیچگاه مذاکره نکنیم و مذاکره با آمریکا یک خط قرمز بود پس چرا در بن با آنها مذاکره کردیم. اگر صرف مذاکره به این معناست که خدای نکرده ایران از سر تسلیم درآمده پس آیا در بن از سر تسلیم در نیامده بود. به نظرم اینها برداشت‌های اشتباهی است.

وی در ادامه با اشاره به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا در عراق اظهار کرد: آیا در آنجا ما تسلیم شدیم یا این‌که آمریکا از ورق ایران استفاده کرد و ما در افکار عمومی جهان خفیف شدیم ؟ اصلا موضوع به این منوال نبود برعکس ما عزیز شدیم. این مذاکره هم همینگونه است مذاکره یک مذاکره موضوعی است. در خصوص مذاکره موضوعی منعی برای ما وجود ندارد.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان این نکته که که اگر منعی در این باره وجود داشت مقام معظم رهبری صریحاً در باره آن دستورمی دادند خاطر نشان کرد: استنباط من با صحبتهای که با ایشان داشتم اینطور نیست. من از اظهارات مقام معظم رهبری در مونیخ استفاده کردم و گفتم اگر ما از حسن نیات آنها اطمینان یابیم، آمادگی برای بررسی این پیشنهاد را داریم اما باید حسن نیات آنها ثابت شود. مقام معظم رهبری هم همین را فرمودند این‌که گفته باشند مذاکره نمی‌کنیم من چنین تفسیری نمی‌کنم.

صالحی در ادامه خاطر نشان ساخت: آمریکایی‌ها باید تناقض را برطرف کنند نمی‌توان از یک طرف با زور و فشار رفتار کرد و از طرف دیگر گفت که ما آماده مذاکره هستیم. دیگر توپ در زمین آنهاست. این تناقض را آنها ایجاد کرده اند و گرنه ما اهل گفت‌وگو و مذاکره هستیم و این خط قرمز ما نیست.

مسئولین جدید آمریکا به دنبال درگیری نیستند

در بخش دیگری از این مصاحبه صالحی با اشاره به تحولاتی در سیاست خارجی آمریکا گفت:  سوابق، موضعگیری‌ها و تحلیل‌های کسانی که جدیداً به عنوان وزیر در آمریکا منصوب شده اند نشان می‌دهد که آنها موضعگیری‌های متفاوتی نسبت به وزرای سابق دارند.

وی در عین حال با بیان این‌که هر کشوری نظام سیاسی خودش را دارد و این ساده انگاری است که ما فکر کنیم کشوری بیاید و کل چارچوب نظام سیاسی خود را عوض کند خاطر نشان ساخت: اما در چارچوب نظام سیاسی نیز افراد در تاکتیک‌های اعمالی خودشان موثراند. اصل عوض نمی‌شود و مقررات وجود دارد اما هرکسی به یک شکلی از آن استفاده می‌کند.

وزیر امورخارجه با یادآوری این‌که ما مستقیماً با آمریکایی‌ها در تماس نیستیم اما از موضعگیری‌ها و تحلیل‌های آنها خبر داریم افزود: اینطور نیست که منبع اطلاعات ما تنها رسانه‌ها باشند. حضور ما در مجامع بین‌المللی موثر است و در مجموع ما می‌بینیم که رویکرد این افراد نسبت به افراد قبلی مثبت تر است ولی هیچ کس مدعی این نیست که آنها می‌خواهند نظام سیاسی اشان را عوض کنند یا این‌که چارچوب فکری آنها تغییر یافته است. این گروه معتقدند که جنگ کافی است در نهایت طبیعی است که به دنبال منافع ملی خودشان باشند همانگونه که ما به دنبال منافع ملی خودمان هستیم.

صالحی با اشاره به این‌که آنها به این عقلانیت رسیده اند که همه مسائل با منطق زور حل نمی‌شود و لازم است جایی از قدرت منطق استفاده کرد تصریح کرد: البته باید زمان بگذرد و ببینیم که آیا آنها به صحبتهایی که قبلاً کرده اند پایبند هستند یا خیر. زمان فقط می‌تواند محک صحیحی برای اطمینان از نیت دورنی آنها داشته باشد.

سفر به مسکو

وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در خصوص سفر خود به مسکو در 23و 24 بهمن ماه گفت: 24 بهمن ماه جلسه کمیته مشترک وزرا و کارشناسان برگزار می‌شود و تعداد زیادی از دستگاههای دولتی کشور، وزارتخانه‌ها و نهادهای مختلف در این جلسه حضور خواهند داشت و در حوزه‌های مختلف تجاری، اقتصادی، صنعتی، همکاری‌های فرهنگی، علمی، بانکی و سرمایه‌گذاری‌های متقابل بحث و تبادل نظر انجام خواهد شد.

وی با اشاره به این‌که در این سفر توافقنامه‌هایی هم به امضا خواهد رسید خاطر نشان ساخت: این دهمین کمیسیون مشترکی است میان دو کشور است که ریاست کمیسیون مشترک از طرف ایران به عهده وزارت امور خارجه است و از طرف روسیه وزیر انرژی این کشور ریاست را به عهده دارد. البته این سفر سفر سیاسی نخواهد بود و قصد ما ملاقات‌های سیاسی نیست.

صالحی با بیان این‌که روابط میان ایران و روسیه در بهترین حالت خود قرار دارد افزود: ما بارها اعلام کردیم که اولویت اول ما تنطیم روابط با همسایگان است و اگر ما توجه ویژه‌ای به روابط دو جانبه بکنیم هر دو کشور منتفع می‌شوند.

وی همچنین در خصوص نقش روسیه در مذاکرات ایران با گروه 5+1 و طرح گام به گام گفت: این طرح، طرح بسیار خوبی است ولی بیشتر ناظر بر جنبه‌های فنی و حقوقی است که مقداری از جنبه‌های سیاسی را در بر میگیرد اما با این وجود قدمی رو به جلو است. درحال حاضر بسته‌های پیشنهادی که چه جمهوری اسلامی و چه طرف مقابل ارائه داده است اصول طرح گام به گام دنبال می‌شود.

بهره برداری از نیروگاه بوشهر

در بخش دیگری از این گفت‌وگو وزیر امورخارجه کشورمان با بیان این‌که تامین ایمنی نیروگاه بوشهر برای ایران بسیار حائز اهمیت است گفت:  در حال حاضر نیروگاه مدتهای زیادی است که برق 1000 مگاواتی تولید می‌کند اما نمی‌دانم چرا رسانه‌ها لفظ راه اندازی را بکار می‌برند در حالی که باید به تحویل نهایی نیروگاه اشاره کنند.

وی افزود: شاید راه اندازی به مفهوم آن باشد که ما چه زمانی نیروگاه را تحویل می‌گیریم اما برای ما بهتر است که تحویل گرفتن نیروگاه هرچه بیشتر عقب بیافتد و زمانی آن را تحویل بگیریم که اطمینان کامل داشته باشیم که تمام سیستمها خوب کار می‌کند و تستهای نهایی انجام شده باشد. این تست‌ها در دنیا معمول است و اولویت اول سازمان انرژی اتمی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و خود شرکت روسی ایمنی نیروگاه می‌باشد.

صالحی با تاکید بر این‌که نیروگاه بوشهر یکی از ایمن ترین نیروگاههای جهان است تصریح کرد: روسها نیز به خاطر اطمینان از ایمنی این نیروگاه تکنولوژی غرب را آموختند و در فرایند ساخت این نیروگاه تکنولوژی خود را بالا بردند و از بهترین تکنولوژی استفاده کردند.

بازگشایی سفارت در مصر

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص بازگشایی سفارت ایران در مصر و کم و کیف پیشنهاد رئیس جمهور برای اعطای وام به این کشور گفت: ما در مصر دفتر حافظ منافع داریم ولی قراری نبود که در این سفر آن را به سفارت ارتقاء دهیم. بحث وام هم تنها پیشنهادی بود که از سوی رئیس جمهور مطرح شد.

صالحی افزود: بحث ارتقاء دفتر حافظ منافع به سفارت بحثی نمادین است و درحال حاضر این دفتر چیزی کمتر از سفارت نیست و مثل آن عمل می‌کند اما از نظر نمادین برای بازگشایی سفارت ما همچنان صبر می‌کنیم تا شرایط لازم ایجاد شود و عجله‌ای در این باره نداریم.

http://russian.irib.ir/analitika/commentarii/item/166178

newsQrCode
برچسب ها: مذاکره آمریکا
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
سید مجید
-
۰۸:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۳
۰
۰
آقای وزیر اگر از روش امریكائی ها و تاریخ عملكرد آن ها نمی توانی سوء نیت آن ها را بفهمی پست وزارت امور خارجه را به ناحق غصب كرده ای.

نیازمندی ها