هاشم امینی، اردیبهشت امسال هشدار داد که اگر در خیابانهای مرکزی شهر که برخی از کلکتورهای اصلی فاضلاب قرار دارد، لولهای شکسته شود، بدون تردید شهر دچار مشکلات حادی خواهد شد، چراکه اینگونه حوادث منجر به پسزدگی فاضلاب به منازل شده و خطر شیوع بیماریها را در کلانشهر اصفهان افزایش میدهد.
او قاطعانه اعلام کرد که فرسودگی شبکه فاضلاب جدی است و در چند سال گذشته کمتر کسی از تبعات ناشی از آن بخصوص در مرکز شهر آگاهی داشته است و پس از ترکیدن لوله آب و سپس شکستگی لوله فرسوده فاضلاب در خیابان کمال اسماعیل اصفهان در اواخر ماه گذشته، برخی مسئولان سعی کردند این حادثه را کوچک و جزئی نشان دهند.
البته در این بین مصطفی بهبهانی، رئیس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر، این نشست را حادثهای جدی دانست و تاکید کرد که مسوولان اصفهان دیگر نباید به وقوع چنین حوادثی بیاعتنا و بیتوجه باشند. به گفته او گرچه طرح بازسازی شبکه فاضلاب اصفهان نیاز به کمکهای دولتی دارد، اما با روند فعلی و اعتبارات ناچیز قطرهای، نوسازی و بهسازی این شبکه به یقین تا 30 سال دیگر طول میکشد و با این روال سن فاضلاب اصفهان به صد سالگی نزدیک میشود.
بهبهانی تاکید کرد: بازسازی خطوط فرسوده فاضلاب حدود 300 میلیارد تومان بودجه نیاز دارد که باید هرچه سریعتر تامین شود، چون زمین منتظر ما نمیماند و هر لحظه ممکن است فرو نشیند و قربانی بگیرد. به گفته این مسئول، شبکه فاضلاب اصفهان مشکل خوردگی دارد و به همین دلیل در بعضی از قسمتها اصلا لولهای وجود ندارد و جریان یافتن فاضلاب در زیرزمین، نشست زمین را به همراه میآورد، نشستی که در آن سطح زمین بهطور آنی یا تدریجی افت میکند و باعث ایجاد ترکها و شکافهایی روی زمین و آسیبزدن به سازههای سطح زمین میشود.
کمبود اعتبار
در حالی مسئولان از ضرورت اصلاح شبکه آب و فاضلاب سخن میگویند که مدیران شرکت آب و فاضلاب استان معتقدند دستشان خالی است و نمیتوانند اعتبار لازم برای بازسازی یک شبکه فرسوده 700 کیلومتری را تامین کنند، ضمن اینکه وعدههای دولت هم در این خصوص تاکنون محقق نشده است.
هاشم امینی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در اینباره به جامجم میگوید: فرسودگی شبکه فاضلاب، مساله امروز نیست و چند سال است که مطرح شده، ولی راهکارهای برونرفت از آن درگیر کمبود اعتبارات است و تا زمانی که اعتبارات کافی برای این اقدام در نظر گرفته نشود، نمیتوان این مشکل را حل کرد. البته در دور اول سفر رئیسجمهور 200 میلیون یورو از طریق فاینانس برای نوسازی شبکه فاضلاب لحاظ شد، اما با وجود عقد قرارداد و انتخاب پیمانکار توسط شرکت آب و فاضلاب استان، برخی مسائل مانع تخصیص کامل این اعتبارات شد. افزون بر آن سال گذشته قرار بود از ردیف بودجه ملی، پنج میلیارد تومان به این امر اختصاص یابد که تنها 70 درصد آن به اصفهان رسید.
مشکل فقط اعتبار نیست
البته اعتبار فقط مشکل شبکه فاضلاب اصفهان نیست، چراکه شناسایی میزان فرسودگی شبکه فاضلاب به تکنولوژی روز دنیا نیاز دارد و به همین دلیل مسوولان آب و فاضلاب حتی نمیتوانند برآورد کنند که کدام قسمت از شبکه فاضلاب در اولویت اصلاح و بازسازی قرار دارد و این در حالی است که از 3377 کیلومتر شبکه فاضلاب شهر اصفهان، 700 کیلومتر آن فرسوده و در آستانه بحران است.
امینی در اینباره میگوید: به منظور جلوگیری از وقوع حوادث غیرقابل جبران در سالهای گذشته، اصلاح حدود 50 کیلومتر از این شبکه بهطور پراکنده در نقاط مختلف شهر همچون خیابان چهارباغ خواجو، خیابان مطهری، کمال اسماعیل، رهنان، قسمتی از مسجد سید، زینبیه، اوحدی، مجمر و ... در دستور کار قرار گرفت، اما مساله اینجاست که نمیتوان با بازسازیهای پراکنده از وقوع حوادث جلوگیری کرد.
خطر ریزش و نشست در شبکه
حسین اثنیعشری، مدیر آبفای شهر اصفهان نیز در اینباره تاکید میکند که بازسازیهای پراکنده به هیچ وجه نمیتواند مشکل شبکه فاضلاب اصفهان را حل کند.
او با بیان اینکه با بودجههای جاری آب و فاضلاب نیز نمیتوان برای شبکه فاضلاب فرسودهای که بیش از 50 سال قدمت دارد کاری کرد، به ایسنا میگوید: عمر مفید شبکه فاضلاب 20 سال است، این در حالی است که حدود نیم قرن از عمر شبکههای فاضلاب اصفهان میگذرد و خطرات زیادی مانند ریزش و نشست در این شبکه وجود دارد که با وجود این اعتباراتی که به این شرکت اختصاص یافته، قطره چکانی و بسیار اندک بوده است. اثنیعشری با بیان اینکه تخصیص ندادن اعتبار برای اصلاح شبکه فاضلاب عملا به معنای افزایش خسارتها به این شبکه است، میگوید : با سه میلیارد تومان اعتبار، امکان اصلاح شبکه فاضلاب شهر اصفهان وجود ندارد.
این مسئول با اشاره به اینکه فاضلاب در شبکههای زیرزمینی همواره جریان دارد و متوقف کردن آن ممکن نیست، میافزاید: شبکه فاضلاب شهر اصفهان بتونی است و احتمال شکستن آنها با کوچکترین رانش زمین وجود دارد و مسئولان استان دیگر نباید نسبت به تامین اعتبار مورد نیاز برای اصلاح این شبکه فرسوده بیتفاوت باشند.
پیگیریهای بینتیجه
هشدار اثنیعشری درباره همکاری مسئولان استان و ضرورت تامین اعتبار در حالی است که ابتدای امسال، معاون پیشین عمرانی استاندار اصفهان در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد که مسئولان استان اصفهان در این خصوص بیتفاوت نبودهاند، اما مکاتبات انجام شده با وزارت نیرو بدون نتیجه بوده است. آنگونه که صمصام شریعت گفته بود، در این خصوص مکاتبات و گفتوگوهای بسیاری با وزارت نیرو و حتی بانک جهانی توسط استانداری و اداره آبفای شهر اصفهان انجام شده است که متاسفانه نتیجهای به دنبال نداشته و اصفهانیها نتوانستند از اعتبارات ملی و بانک جهانی بهرهای ببرند و در نتیجه تنها چاره باقیمانده برای اصفهان، فروش املاک و مستغلات خود است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان در اینباره گفت: پس از تصمیم دولت مبنی بر درآمدزایی شرکت آبفای اصفهان، این شرکت با فروش بخشی از اموال مازاد خود نسبت به تامین هزینهها اقدام کرد، اما توفیری نداشت و گمان هم نمیکنیم حتی با فروش تمام اموال این شرکت، مبلغ مورد نیاز برای بازسازی شبکه فاضلاب شهر اصفهان تامین شود و از اینرو باید به هر نحو ممکن این مبلغ از طریق سیستم بانکی تخصیص داده شود و دولت به کمک اصفهان بیاید.
آسیه اسدپور / جامجم اصفهان
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد