فناوری با بسته های پستی چه می کند؛

وقتی از نامه و نامه نگاری صحبت می شود، همه ما یاد کبوترهای نامه رسان می افتیم که پس از مدتی جای خود را به چاپارها و پیک ها دادند.
کد خبر: ۴۹۶۷۰
شاید هم یاد نامه هایی بیفتیم که روزگاری فرستادیم و به دست گیرنده نرسیده و کلی هم بد و بیراه نثار اداره پست کرده ایم.
این روزها هرچند دوره ، دوره نامه های الکترونیکی است ، اما هنوز هم گاهی پیش می آید که دلتان برای نوشتن چند سطر نامه برای یک دوست دور از دسترس تنگ شود. برای بعضی حرفها و احساس ها، تلفن یا اینترنت نمی تواند گزینه مناسبی باشد.
این حرفها فقط روی کاغذ می چسبند. روز 18 مهر ماه ، روز جهانی پست است. پست برای همه دنیا یادآور شادی و خبر است. بخصوص وقتی شب عید سال نو فرا می رسد و قرار است سیل هدایا و نامه ها به خانه هایمان سرازیر شود.
زیر زمین منطقه پست مرکزی تهران دنیایی از نامه هاست ؛ نامه هایی که با هزار امید و آرزو به دست اداره پست سپرده شده اند، اما اینجا کسی از اهمیت محتوای نامه ها باخبر نیست.
پاکتها تنها دو نشان برای شناخته شدن دارند، تمبری که روی آنها خورده و نشانی ای که نوشته شده است. به سلامت رسیدن این پاکت - حاوی هرچه می خواهد باشد - فقط به صحت و دقت نوشته شدن همین نشانی بستگی دارد.
کل حیات یک نامه همان کلماتی است که پشت پاکت به ودیعه گذاشته شده وگرنه هیچ کس نمی تواند بفهمد این برگه های نوشته شده از کجا آمده اند و به کجا می روند.


تمبر
وقتی در نامه را می بندید اولین چیزی که برای پرواز دادن این پاکت نیاز دارید یک قطعه برچسب کوچک به نام تمبر است.
اگر بخواهیم از بحث هنری تمبرها و این که یادآور فرهنگ ها، شخصیت ها و باورهای یک ملت است ، بگذریم به یک ایده عجیب علمی می رسیم که شاید تا به حال برای بسیاری از ما سوال بوده است.
اما فکر می کنید چرا گوشه تمبرها به شکل حاشیه هایی فرورفته و برآمده است؛ این مساله گذشته از این که باعث می شود بتوانیم قطعه های تمبر را از هم جدا کنیم ، یک نشانه برای پیدا کردن محل تمبر به وسیله دستگاه های حساس پستی است.
همه ما عادت نداریم تمبر را در گوشه راست بالای پاکت نامه بچسبانیم. گاهی وقتها چسب در پاکت ، خوب عمل نمی کند و به ناچار از تمبر برای بستن آن استفاده می کنیم.
اگر برای پست پاکت عجله هم داشته باشید، ممکن است تمبر را جای دیگری بچسبانید. همه این کارها دستگاه های تمبرخوان را دچار مشکل می کنند.
این دستگاه ها طوری تنظیم شده اند که فقط تمبرهایی را که در گوشه راست بالای پاکت باشند، باطل می کنند وگرنه این کار با دست انجام می شود.
زهره جمالی ، رئیس روابط عمومی اداره پست مرکزی تهران می گوید: برای پست نامه به صورت عادی حتما باید از پاکت نامه های استاندارد استفاده شود. این اندازه ها را اداره پست به شرکتهای پاکت سازی می دهد. همچنین قطر نامه نباید از 3 میلیمتر بیشتر باشد.
این شرط و شروطها همه به پست عادی مربوط است وگرنه ، در پست سفارشی و پیشتاز هیچ محدودیتی درباره قطع نامه ها یا ضخامت آن وجود ندارد.


سفارشی یا پیشتاز؛
وقتی برای پست یک بسته به اداره پست می روید و تاکید می کنید که بسته شما باید خیلی دقیق ، سریع و بدون آسیب به مقصد برسد، معمولا پست پیشتاز یا سفارشی به شما پیشنهاد می شود.
از نظر کارمندان پست ، تفاوت خاصی میان این دو شیوه پستی وجود ندارد. در هر دو صورت محموله شما وزن می شود و بابت خدمات پستی مبلغ بیشتری می پردازید؛ اما اینجا یک تفاوت عمده وجود دارد و آن این که ، در کشور یا شهر مقصد، بسته هایی که پست پیشتاز شده اند سریع تر و بسته های پست سفارشی با کمی تامل به دست گیرنده می رسند.
کار کردن یا بیکار ماندن این دستگاه ها دقیقا به شیوه برخورد شما با پاکت نامه بستگی دارد. فکرش را بکنید، یک بی توجهی در چسباندن تمبر یا قرار دادن شی ئ یا نامه های ضخیم و مقوا در پاکت نامه می تواند این دستگاه ها را بیکار بگذارد.
در این صورت کارگران اداره پست ترجیح می دهند تفکیک و تجزیه نامه ها و ابطال تمبرها را با دست انجام دهند. این کار نه تنها از نظر نیروی کاری اصلا به صرفه نیست بلکه باعث می شود این همه دستگاه با این سرعت و دقت بیکار بمانند.


پست مطبوعات
روزانه چندین تن روزنامه ، مجله و مطبوعات دیگر از سوی پست به سراسر نقاط کشور فرستاده می شود. برای پست این نوع محموله ها، دستگاه هایی دست اندرکارند که کاملا مکانیزه عمل می کنند.
این دستگاه ها در مرکز پست مکانیزه تهران ، مسوولیت اصلی پست مطبوعات را به عهده دارند و این مرکز تنها مرکز مجهز و مکانیزه در کل کشور است که تجهیز آن هم به سالهای پس از انقلاب برمی گردد.
دستگاه های این مرکز عبارتند از: ماشین های تجزیه مطبوعات داخله و خارجه با سرعتی حدود 7200 مطبوع در ساعت ، ماشین تجزیه امانات (P.S.M) با سرعتی حدود 5400بسته در ساعت ، ماشین حمل کننده کیسه ها با سرعتی حدود 1200 کیسه در ساعت ، ماشین آسانسور حمل کننده سبد (TEI)با سرعتی حدود 500 سبد در ساعت و نقاله حمل کننده سبد (Coveyor:S3S4)با سرعتی حدود 15 متر در دقیقه.
روزنامه ها و مجلات در این مرکز مکانیزه با سرعتی بسیار بالا و در عرض چند ساعت بسته بندی و فرستاده می شوند. در طول نقاله های حمل کننده سبد، نام استان های مختلف دیده می شود که سبدهای هر استان در قسمت مربوط قرار داده می شود.
اگر نامه ای را به صورت پیشتاز پست کرده باشید، حتما بارکدی را که روی پاکت نامه شما چسبانده می شود، دیده اید. این بارکد در واقع نشان مخصوص حاکم بزرگ است ، یعنی اگر شما از امریکا برای یکی از کشورهای اروپایی نامه ای پست کرده باشید، از ایران در هر لحظه با کمک رایانه می توانید چک کنید که نامه شما در حال حاضر در چه نقطه ای از کره زمین قرار دارد و اگر قصد کند که مدت اقامتش در یک کشور طولانی تر شود می توانید آن را سریع تر فرابخوانید.
ببینید فناوری با بسته های پستی ما چه می کند.


کدپستی بالاخره چقدر مهم است؛
شاید خیلی از ما بیشتر به خاطر تنبلی و بی حافظگی کدپستی را روی پاکت نامه نمی نویسیم ، اما اگر بدانیم که ردیف کردن این اعداد و ارقام با نامه ما چه می کند، دست از این تنبلی برمی داریم.
در بخش تجزیه نامه ها که بلافاصله پس از بخش ابطال قرار گرفته ، دستگاه هایی هست که به صورت هوشمند نامه ها را تجزیه و تفکیک می کند؛ اما مگر دستگاه می تواند نشانی بخواند؛ با کمک علم دستگاه های عریض و طویل هم می توانند نشانی بخوانند؛ البته این کار مراحلی دارد.
دستگاهی به اسم ماشین اندیکس کد که با نام اختصاری (S.C.D)معرفی می شود می تواند حدود 3 هزار نامه را در عرض یک ساعت ، از جلوی دید اپراتور بگذراند.
اپراتوری که پشت دستگاه نشسته با توجه به کدپستی روی پاکت ، یک کد مخصوص به نامه را وارد می کند. این نامه پس از عبور از دستگاه بارکدی نارنجی رنگ در سمت راست و پایین پاکت حک می کند.
این بارکد تا زمانی که نامه ها در کیف پستچی قرار بگیرند، معرف نامه است ، یعنی اگر روی پاکت نامه چنین بارکدی بخورد، دیگر نیازی نیست که کسی نشانی را جزئ به جزئ بخواند و بخواهد محله آن را با کمک خیابان و کوچه تشخیص دهد.
این بارکد در واقع محله گیرنده را مشخص می کند. دستگاهی هم برای تجزیه نامه ها با نام اختصاری L.S.M و سرعتی حدود 30 هزار نامه در ساعت پیش بینی شده که بارکد را می خواند و طی یک ریل شبیه خط تولید کارخانه ها نامه را در طبقه مخصوص به محله نامه قرار می دهد و اگر همه این مراحل بخوبی و خوشی طی شود، اینجا دیگر نامه های هر طبقه دست پستچی آن محل سپرده می شود و خیلی زود به مقصد می رسد. مشکل وقتی است که شما کدپستی دقیقی را روی پاکت ننوشته باشید.
اینجاست که اپراتور یک شماره حدسی برای محله گیرنده وارد می کند و اگر این بارکد براساس نشانی شما اشتباه باشد، نامه مذکور بین محله های مختلف آواره می شود.
دستگاه تجزیه نامه ها به اندازه تمام محله های تهران بخش دارد که هر کدام با یک لامپ مشخص می شوند و وقتی نامه در طبقه مخصوص به محلی قرار می گیرد، چراغ به نشانه پایان خط تولید روشن می شود.

عاصفه اله وردی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها