شمار معتادان بالا می رود - بودجه های میلیاردی چه می شود؛

جای شگفتی است که با وجود همه تلاشها و مبارزات صورت گرفته علیه مصرف مواد مخدر ، رئیس اداره پیشگیری و درمان سوئ مصرف مواد مخدر وزارت بهداشت دیروز اعلام می کند: براساس نتایج یک پژوهش ، آمار معتادان کشور به 3 میلیون و 700هزار نفر رسیده است.
کد خبر: ۴۸۷۲۳

در واقع ، این مساله مطرح است که چرا اقدامات مختلف در این مبارزه نفسگیر و صرف هزینه های کلان تاکنون موفقیت آمیز نبوده و هر روز شاهد آمار روزافزون جوانان معتاد کشورمان هستیم؛ کارشناسان و صاحب نظران در گفتگو با «جام جم» دیدگاه های خود را در این باره مطرح می کنند. دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور چندی پیش اعلام کرد: سالانه حدود 6600 میلیارد ریال صرف مبارزه با مواد مخدر می شود و کشفیات این مواد طی سال 82 به 220 تن رسیده است که از این میزان 18 تن هروئین و مرفین بوده که در مقایسه با سال قبل 200 درصد رشد داشته است . علی هاشمی همچنین تاکید کرد: برای جلوگیری از افزایش تعداد معتادان کشور به بیش از 2 میلیون نفر تا سال آینده گامهای موثری برداشته شده و از جمله آن رویکرد به پیشگیری به جای مبارزه قهری است اما آمار روز گذشته دکتر وزیریان ، رئیس اداره پیشگیری و درمان سوئمصرف مواد مخدر وزارت بهداشت همه این اظهارات را زیر سوال می برد و نشان می دهد صرف هزینه های میلیاردی و پرداختن خسارات فراوان در راه مبارزه با مواد مخدر تاکنون آنچنان با موفقیت توام نبوده است . علی هاشمی می گوید: بحران مواد مخدر یکی از پیچیده ترین آسیبهای جهانی است و به رغم آثار زیانبار آن ، این مواد همچون نفت در دنیا ارزش اقتصادی پیدا کرده است ، به طوری که مواد مخدر سالانه حدود 1600 میلیارد دلار گردش مالی و 500 میلیارد دلار ارزش افزوده دارد و در این زمینه حداقل 10 میلیون نفر در شبکه های تولید و توزیع فعال هستند. وی افزود: براساس آمارهای رسمی سازمان های بین المللی 185 میلیون نفر معتاد در سراسر جهان وجود دارد اما منابع غیررسمی آمار یادشده را بیش از 2 برابر این رقم اعلام می کنند.

همسایگی با کشور مولد

در حال حاضر ، 80 درصد مواد مخدر مورد نیاز دنیا در همسایه مرزی ما افغانستان تولید و از طریق ایران به اروپا و دیگر کشورها منتقل می شود. براساس آمار، کشور ما سالانه با 45 میلیارد ریال سرمایه گذاری ، مظلومانه با قاچاق مبارزه می کند و تاکنون بیش از 15 هزار شهید در این راه داده است . به گفته مسوولان مبارزه با مواد مخدر در 2 دهه گذشته 90 درصد سرمایه گذاری در بخش دستگیری و برخورد با معتادان و قاچاقچیان و تنها 10 درصد در بخش پذیرش و درمان معتادان بوده است.

ضرورت برخورد ریشه ای با اعتیاد

یک روان شناس و استاد دانشگاه نیز در این باره می گوید: یکی از عوامل اصلی افزایش تعداد معتادان سهل الوصول بودن مواد مخدر است و از آنجا که مرزهای کشور ما گسترده است و 800 کیلومتر مرز آزاد و غیرقابل کنترل داریم که اغلب هم کوهستانی است ، نمی توانیم از ورود مواد مخدر به کشور جلوگیری کنیم . دکتر حسین نجمی می افزاید: برای مبارزه موفق با مصرف مواد مخدر باید زمینه های اجتماعی آن را از میان برد. یقینا بیکاری ، مشکلات اقتصادی و... موجب سرخوردگی افراد و بویژه جوانان می شود و از آنجا که آنها در برابر مشکلات مکانیزم دفاعی ندارند در مواقع بحران با مشکلات ، منطقی برخورد نمی کنند. وی تاکید می کند: متاسفانه در سالهای گذشته یکی از علل عمده طلاق در دادگاه های خانواده اعتیاد یکی از زوجین بوده است ؛ بنابراین ما هزینه زیادی از بابت این معضل اجتماعی می پردازیم ، پس ضرورت دارد مبارزه با مواد مخدر کارشناسی تر و ریشه ای تر شود.

تدوین پیش نویس قانون جدید

قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر ، آمار ارائه شده از سوی وزارت بهداشت را نمی پذیرد و می گوید: آمار رسمی درباره معتادان کشور 2 میلیون نفر است که یک میلیون و 200 نفر آن قطعی و 800 هزار نفر معتاد تفننی هستند. مجتبی جبل عامل می افزاید: دستیابی به آمار معتادان به دلیل پنهان بودن آن میسر نیست اما با همکاری مرکز آمار ایران طرحی در دست اجرا داریم که سرشماری دقیقی انجام دهیم . وی تاکید می کند: تجربه نشان داده است ، در طول سالیان متمادی که با مصرف مواد مقابله ای برخورد کرده ایم ، از بحث پیشگیری غافل ماندیم . بر همین اساس ، پیش نویس قانون مبارزه با موادمخدر را آماده کرده ایم که پس از تصویب آن در ستاد و دولت مراحل قانونی خود را می گذراند. جبل عامل بودجه سال 83 مبارزه با موادمخدر را 60 میلیارد تومان اعلام می کند و می گوید: به غیر از این 600 میلیارد تومان از محل بودجه جاری و غیر ستاد مبارزه با موادمخدر از سوی دستگاه ها برای مبارزه با موادمخدر هزینه شده است . در هر حال ، باید دید با تمام آمارهای ارائه شده ، مبنی بر ارقام هزینه شده برای مبارزه با موادمخدر و تحمل خسارات سنگین در این راه ، چرا هنوز در گوشه و کنار شهر چهره های فرتوت و شکسته شده از مصرف موادمخدر به فراوانی به چشم می آید؛.

جوان با نشاط ، معتاد نمی شود

جوان بانشاط به سمت اعتیاد و مواد مخدر نمی رود. این عبارتی است که تمامی جوانان بازدیدکننده از جشنواره «ورزش گردش نشاط» بر آن اتفاق نظر دارند. به گزارش روابط عمومی انجمن روزنامه نگاران به زبان (مروجین پیشگیری از اعتیاد) یک بررسی مقدماتی از 5 شب نخست برگزاری این جشنواره نشان داد 93 درصد بازدیدکنندگان افراد زیر 30 سال هستند و به طور متوسط هر شب 17 هزار جوان از برنامه های جشنواره دیدن می کنند. جشنواره «ورزش گردش نشاط» که از 26 شهریور آغاز شده است با شعار محوری «جامعه بانشاط جامعه عاری از اعتیاد» تا 6 مهر در محوطه باز ورودی غربی مجموعه ورزشی آزادی به طور رایگان میزبان بازدیدکنندگان است .
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها