ورزش کردن در گرما
فعالیت داشتن و گرمای محیط هر دو عاملی برای افزایش یافتن درجه حرارت بدن به حساب میآید. حالا چنانچه رطوبت محیط هم بالا باشد و عرق نتواند به راحتی از سطح پوست تبخیر شود، فشار وارد بر بدن بیشتر از قبل میشود. در نتیجه در این شرایط باید خیلی بیشتر مراقب باشید. چون ممکن است خطرات و مشکلاتی جدی سلامت شما را تهدید کند.
بیماریهای مرتبط با گرما
در شرایط معمولی، پوست، رگهای خونی و میزان تعریق بدن با گرمای محیط تنظیم میشود؛ اما در صورتی که برای مدتی طولانی در معرض گرما و رطوبت قرار داشته باشید یا مایعات کافی ننوشید این سیستم خنککننده طبیعی مختل خواهد شد. نتیجه این شرایط هم مشخص است؛ احتمال ابتلا به بیماریهای مرتبط با گرما افزایش مییابد. یکی از مشکلاتی که در اثر گرمای بیش از حد ممکن است برای فرد ایجاد شود، گرفتگی عضلات در اثر گرماست. البته در این وضعیت دمای بدن فرد ممکن است کاملاً طبیعی باشد ولی گرفتگی، درد و انقباض عضلات نیز وجود دارد. در موردی دیگر، دمای بدن فرد افزایش پیدا میکند و بیماری با علائمی همچون تهوع، استفراغ، سردرد و ضعف نمایان میشود. اگر این وضعیت درمان نشود، فرد ممکن است با شرایطی خطرناک روبهرو شود؛ در این حالت دمای بدن افزایش مییابد ولی بدن قادر نیست عرق کند. در این شرایط باید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید تا از بروز خطرات و مشکلاتی جدیتر پیشگیری شود.
علائم خطر
زمانی که در هوای گرم ورزش میکنید، به نشانههای بیماریها و اختلالات گرمایی بیشتر توجه داشته باشید. چنانچه این نشانهها را نادیده بگیرید، ممکن است وضعیت بدتر شود. گرفتگی عضلات، تهوع، استفراغ، ضعف، سردرد، سرگیجه و احساس گیجی از جمله این علائم است.
بنابراین بلافاصله پس از روبهرو شدن با این شرایط سعی کنید دمای بدن خود را کاهش دهید. همچنین باید ورزش را نیز متوقف کنید و از محیط گرم خارج شوید. برای خنک کردن بدن میتوانید لباسها اضافی یا تجهیزات ورزشی را کنار بگذارید و آب و مایعات کافی بنوشید. اگر ممکن است میتوانید به آرامی خودتان را باد بزنید یا کمی آب روی بدنتان بریزید. در نهایت نیز اگر پس از گذشت 30 دقیقه حالتان بهتر نشد، با پزشک تماس بگیرید و از او کمک بخواهید.
چند توصیه
* به پیش بینی هوا و هشدارهای متخصصان دقت کنید. گاهی شاید ورزش کردن در روز یا ساعتی خاص به نفع شما نباشد.
* اگر عادت دارید همیشه در فضای بسته یا در هوای خنک ورزش کنید، ناگهان در فضای باز ورزشی سنگین انجام ندهید بلکه زمانی که بدنتان با دمای هوای محیط سازگار شد، بتدریج شدت و مدت ورزشها را افزایش دهید.
* اگر بدن شما آماده ورزش نیست یا عادت ندارید، بیشتر مراقب باشید. در این شرایط ممکن است تحمل بدن در برابر گرما کمتر باشد. پس بهتر است شدت ورزشها را کاهش دهید و در فواصل زمانی مرتب استراحت کنید.
* کم شدن آب بدن یکی از مهمترین علل ابتلا به بیماریهای مربوط به گرماست. بنابراین منتظر نمانید تا تشنه شوید و تا جایی که ممکن است از مایعات مختلف و بخصوص آب خالص استفاده کنید.
* هنگام ورزش در فضای باز از لباسهای تیره که حرارت را جذب میکند، استفاده نکنید. بهترین کار پوشیدن لباسهایی با رنگ روشن، سبک، آزاد و استفاده از کلاههای لبهدار است.
* صبح یا غروب که هوا خنکتر است، ورزش کنید. همچنین تا جایی که ممکن است در سایه بمانید. استفاده از کرم ضدآفتاب را نیز فراموش نکنید.
در نهایت به خاطر بسپارید با رعایت نکاتی ساده، مشکلاتی که در اثر گرما برای شما ایجاد میشود قابل پیشگیری است؛اما اگر مشکل خاصی دارید بهتر است قبل از ورزش با پزشک خود مشورت کنید.
Mayoclinic.com / مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد