اگرچه برخی مهارتها و استراتژیها و روشهای رویارویی با مشکلات بسته به نوع چالشی که با آن روبهرو میشوید، متفاوت است، اما اکثر این مهارتها کلی است و در بیشتر مواقع قابل به کارگیری است. توانایی شما برای خوب برآمدن از عهده مشکلات و کنترل کردن شرایط بستگی به قدرت شما در دو جنبه زیر دارد:فعالیتهای شما و احساسات شما.
خوشبختانه مهارتها و استراتژیهای خاصی وجود دارد که میتوانید با بهبود آنها خود را در هر دو زمینه قویتر سازید.
فعالیتها: تقریبا در هر موقعیت چالشزایی، فعالیتهای خاصی وجود دارد که شما برای رسیدن به یک راهحل موفقیتآمیز یا راحتتر کردن درد یا کمکردن خسارت وارده انجام میدهید. تواناییها و مهارتهای فکری شما در این زمینه، تعیینکننده میزان تاثیر عملکرد شماست. مثلا اگر هیچ راه منطقی از نظر شما وجود نداشته باشد، شما نیاز به خلاقیت داشته و بهتر است هر فکری که به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید. اگر افکار خیلی زیادی وجود دارد شما نیاز به بررسی آنها و انتخاب بهترین آنها برای عمل دارید. در نهایت، شما فرصت و منابع محدودی دارید. بنابراین به برنامهریزی خوب و مهارتهای مدیریت زمان نیاز دارید تا بتوانید یک برنامه خوب و عملی را اجرایی کنید.
شاید شما از سطح فکر و مهارتهای خود در آن زمان راضی بوده باشید، اما یک مشکل وجود دارد. وقتی با چالشهای بزرگتری روبهرو میشوید، اغلب در موقعیتهای احساسی خاص و تحت اضطراب قرار میگیرید و احساسات تحریکشده میتواند فکر شما را تحت تاثیر قرار بدهد که اغلب باعث انحراف افکار شده و به نفع شما نیست. حال چگونه باید با این شرایط مواجه شد؟
یک راه تدافعی خوب، یاد گرفتن و استفاده از استراتژیهای تفکر است. تا جایی که میتوانید روی کاغذ فکر کنید. سعی کنید فکر کردن روی کاغذ را یاد بگیرید (البته استفاده از کامپیوتر و ایجاد یک فایل نوشتاری هم به همین مفهوم است.) به جای تقلا کردن یا قاطی کردن، یک نفس عمیق کشیده و افکار اصلی خود را بنویسید. هرچه به ذهنتان میرسد را روی کاغذ بیاورید. هر چه بیشتر این کار را انجام دهید و تمرین کنید، افکارتان قویتر و مرتبتر خواهد شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حجتالاسلام دکتر حسن رضاییمهر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم از مهمترین نقش رئیس مکتب جعفری میگوید