از ابتدای سال‌جاری تاکنون

تهران 21روز هوای پاک داشته است

براساس تازه ترین آمار مرکز کنترل کیفیت هوا تهران از ابتدای سال جاری تا شنبه 19 دیماه دارای یک روز هوای خطرناک ، یک روز هوای بسیارناسالم، 35 روز هوای ناسالم ، 237 روز هوای سالم و تنها 21 روز هوای پاک داشته است.
کد خبر: ۳۰۶۵۱۰

به گزارش میراث خبر ، براساس این آمار تنها 7 درصد از هوای تهران پاک بوده است. بیشترین میزان هوای پاک مربوط به ماه آذر است که شامل 9 روز می‌شود و ماه فروردین که 4 روز هوای پاک داشته است. در دیماه امسال تاکنون تهران دو روز هوای پاک داشته است.

براساس این آمار آلوده ترین ماه سال تیرماه بوده که یک روز خطرناک، یک روز ناسالم و هفت روز بسیار ناسالم داشته است. در این هیچ روزی تهران شاهد هوای پاک نبوده است. براساس امار مرکز کنترل کیفیت هوا تهران در ماه‌های فرودین، اردیبهشت، مهر، آبان، آذر و دی شاهد هوای پاک بوده است. اما در فصل گرم سال از ماه خرداد تا شهریور هوای تهران بسیار ناسالم بوده است. قرارداشتن32 روز هوای پایتخت در شرایط ناسالم باعث نگرانی کارشناسان شده است.

تعداد روزهای ناسالم پایتخت در حالی به 35 روز رسیده که بر اساس استانداردهای سلامتی انسان تنها یک روز در طول سال می تواند در شرایط ناسالم قرار گیرد.

سرنوشت برنامه جامع کاهش آلودگی هوا

از چندسال قبل یک برنامه ده ساله برای مبارزه با آلودگی هوای تهران آغاز شد و در این باره طرح جامعی از سوی محیط زیست برای کنترل آلودگی هوا بسیاری از کارشناسان امر و مردم نیز این موضوع را به خوبی حس کرده اند که هنوز نهاد مشخصی بعنوان متولی امر مبارزه با آلودگی هوا وجود ندارد و تقریبا همه این نهادها در اجرای این مهم از خود سلب مسئولیت می کنند. تنها اقدام جدی آنها اعلام وضعیت هشدار و درخواست عدم حضور سالخوردگان، کودکان و بیماران در خیابانها یا تعطیلی مدارس به علت افزایش آلودگی است.

یوسف رشیدی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران می‌گوید: شرایط هوای تهران روز به روز به مرحله بحرانی نزدیک‌تر می‌شود. وی با بیان این مطلب عنوان کرد: کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران تنها در مواقعی که شرایط پایدار در آسمان تهران استقرار می‌یابد و یا آلودگی در شرایط خاصی باشد تشکیل جلسه می‌دهد.

وی افزود: مسئولان برای رفع آلودگی، جدی نیستند و عزم جدی برای مهار آلودگی ندارند. رشیدی افزود: آلودگی هوا در اولویت کار مسئولان نیست. مسئولان دغدغه‌های دیگری مانند مشکلات اقتصادی دارند اما برای حل بحران آلودگی هوا، با وجود برنامه جامع کاهش آلودگی هوا هیچ عزمی برای اجرای آن ندارند.

این در حالی است که امیرفاتح وحدتی وضعیت کنترل هوای تهران را خوب ارزیابی می‌کند و معتقد است که کارهای مهمی از جمله استاندارد محیط زیستی خودرو، حذف سرب از بنزین، گازسوز کردن خودروهای عمومی، مصوبه حمل و نقل انجام شده است.

به گفته وی با آنکه کارهای انجام شده به کندی انجام می‌شود اما جلوی گسترش بیشتر گاز منواکسید کربن گرفته شده است.

معصومه ابتکار عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز پیش از این از اجرایی نشدن برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران انتقاد کرده بود.به گفته وی قرار بود طی یک دوره 10 تا 15 ساله کیفیت هوای شهر تهران به سطح استانداردهای سازمان بهداشت جهانی برسد. 

ابتکار گفته بود: در سال 1383 طرح بازنگری برنامه جامع کاهش آلودگی هوا به‌منظور بررسی بازخورد اقدامات انجام شده تهیه شد ولی متأسفانه تاکنون در هیچ مرجعی به تصویب نرسیده و به تبع آن به اجرا در نیامده است. علاوه بر آن طی سال‌های اخیر پیشرفت یا حتی تداوم محورهای این برنامه به دست فراموشی سپرده شده است.

مرگ 27 تهرانی بر اثر آلودگی هوا 

آمارهای سال گذشته نشان می‌دهد روزانه 27 تهرانی بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست داده‌اند. براساس اعلام مشاور شهردار تهران در امور محیط زیست هم تنها در آبان‌ماه امسال 3600 نفر بر اثر آلودگی هوا در تهران جان باخته‌اند.

براساس آمار ارائه شده از سوی بانک جهانی در مورد خسارات ناشی از آلودگی هوا در ایران، دولت ایران در سال 2006 متحمل پرداخت 8 میلیارد دلار خسارت بابت آلودگی هوا شده است. این رقم در سال 2004، 7.8 میلیارد و در سال 2001، 7.1 میلیارد دلار بوده است. طبق برآورد‌های این بانک، خسارت سالانة آلودگی هوا در سال 2016 میلادی به 16 میلیارد دلار می‌رسد. مطالعات بانک جهانی نشان می‌دهد سالانه مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در ایران حدود پنج هزار و صد میلیارد ریال، شیوع امراض حدود چهار هزار و صد میلیارد ریال، هزینه‌های بیماری دو هزار و صد میلیارد ریال خسارات در پی داشته است.

در آمار ارائه شده توسط بانک جهانی آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ و میر در جهان به شمار آمده است. بر همین اساس خسارت مرگ و میر ناشی از آلودگی هوای شهری در ایران، سالانه ششصد و چهل میلیون دلار معادل پنج هزار و یکصد میلیارد ریال یعنی 0.57 درصد از تولید ناخالص داخلی است. همچنین خسارت های ناشی از درمان بیماری های ناشی از آلودگی هوای شهری پانصدو بیست میلیون دلار معادل چهار هزار و یکصد میلیارد ریال و 0.46 درصد از تولید ناخالص داخلی در سال است.

بر پایه این گزارش بیماری‌های ناشی از آلودگی هوای شهری نیز سالانه 260 میلیون دلار معادل دو هزار و یکصد میلیارد ریال و 0.023 درصد از تولید ناخالص ملی به اقتصاد ایران خسارت وارد می‌کند.

بنزن منشا ناشناخته آلودگی هوای تهران

در حالی که تا به امروز تصور می‌شد آلودگی‌هایی مانند مونواکسیدکربن مهم‌ترین آلاینده هوای تهران را تشکیل می‌دهد، اما یافته‌های جدید نشان داده که بنزن خطرناک‌ترین ترکیب آلاینده‌ هوا بوده و موجب بروز سرطان خون و بیماری‌های مرتبط با آن است.

بنزن، ترکیبی بسیار خطرناک بوده که به سرعت تبخیر می‌شود و ماده‌ای خوشبو است که در بنزین تولید داخل به مقدار زیادی وجود دارد این ماده همچنین درصنایع پلاستیک، رزین و نایلون‌سازی‌ نیز به کار می‌رود. مقدار موجود بنزن در هوای تهران 2.5 برابر استاندارد‌های جهانی است.

شهروندان این مناطق به دلیل میزان بالای آلاینده بنزن که یکی از آلاینده های سمی و بسیار خطرناک موجود در هوا است، هوای سمی و بسیار خطرناک تری را نسبت به دیگر شهروندان تنفس می کنند.

عامل اصلی به وجود آمدن آلاینده بنزن، بخارات ناشی از مصرف بنزین است که متاسفانه در ایران کنترلی بر این بخارها که ناشی از فعالیت پمپ های بنزین و خودروها است وجود ندارد. او با بیان اینکه در زمان حاضر از 18 ایستگاه سنجش کنترل کیفیت هوای تهران 5 ایستگاه توان اندازه گیری بنزن موجود در هوا را دارند.

حد استاندارد اروپا برای آلاینده بنزن موجود در هوا پنج میکروگرم در مترمکعب و در ژاپن سه میلی گرم بر مترمکعب است در حالی که در این پنج منطقه آلوده تهران بالاترین میزان بنزن موجود در هوا 150 میلی گرم بر متر مکعب و کمترین میزان 50 میلی گرم در متر مکعب است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها