حسین با یادآوری این که میانجیهای آمریکاییها در این مساله باب جدیدی در روابط عراق ایالاتمتحده و تعامل سیاسی دو طرف گشودند، گفت: آمریکا متعهد به مساعدت در جهت حل مساله کرکوک شده است.
او با تاکید بر تلاش آمریکا برای حل مشکلات مناطق کردنشین با دولت مرکزی و اعطای استقلال عمل به کرکوک افزود: کردها و دولت بغداد به یک اندازه از این میانجیگری سود بردند و هر کسی به آنچه موردنظرش بود، رسید.
دولت عراق و حاکمیت اقلیم کردستان بر سر پارهای موضوعات به ویژه آینده کرکوک اختلافنظرهایی کلیدی با هم دارند. مهم ترین مورد اختلاف ماده 140 قانون اساسی عراق است که تعیین تکلیف آینده کرکوک را به برگزاری همهپرسی مشروط کرده است.
کردها کرکوک را بخشی لاینفک از قلمرو خود میدانند. اگرچه دولت صدام حسین، رئیسجمهور معدوم عراق طی دهههای 1980 و 1990 میلادی بخش اعظم کردهای ساکن کرکوک را در قالب پروژه «عربیسازی کرکوک» از این شهر راند، اما با سقوط حاکمیت صدام در سال 2003 میلادی تعداد قابل توجهی از کردهای رانده شده از کرکوک به این شهر بازگشتند.
کاخسفید هفته گذشته با انتشار بیانیهای از دولت عراق خواست راهی برای حل و فصل بحران کرکوک و عبور از اختلافات جاری بین بغداد و دولت اقلیم کردستان بیابد.
به گفته حسین، این بیانیه در واقع ثمره توافق دوجانبه کردها و دولت آمریکا در روزهای قبل از تصوب قانون جدید انتخابات عراق است. اگرچه در پارلمان کنونی کردها 58 کرسی از مجموع 275 کرسی پارلمانی معادل 21 درصد کل کرسیها را در اختیار دارند براساس قانون جدید کردها 60 تا 65 کرسی از 325 کرسی معادل 5/18 تا 20 درصد کل کرسیها را به خود اختصاص خواهند داد.
واشنگتن در مقابل متعهد شده به برگزاری هر چه سریعتر همهپرسی تعیین تکلیف کرکوک کمک کرده و دولت بغداد را برای کاهش اختلافات با حاکمیت اقلیم کردستان تحت فشار قرار دهد.
کردها در روند مذاکرات با دولت بغداد روی کمک جلال طالبانی، رئیسجمهور عراق که خود کرد است، حساب باز کردهاند. کاهش کرسیهای پارلمانی در عمل از دایره نفوذ کردها نکاسته و آنان همچنان در شرایطی خواهند بود که بتوانند دولت و مصوباتش را در پارلمان دچار مشکل کرده و زمینگیر کنند.
در تپش این هفته، ماجرای فریب و تعرض در پوشش عرفانهای دروغین و رمالی را بررسی کردیم