فرش ترکمن، بالای دار مشکلات

گروه شهرستان‌ها: دست‌های 150 هزار بافنده ترکمن به جای این‌که پر از زیبایی‌های قالی ایرانی و سرشاری تکامل آن از نخ تا طرح و فرش باشد، از رنج و اندوه و نگرانی سنگین است. مشکلات این بافنده‌ها گویا به پیشینه 6 هزار سال فرش ترکمن و 811 نقش‌مایه (که اکنون تعداد کمی از آنها رونق و رواج دارد) است و البته در گذر زمان بر دار فراموشی واقعا فراموش شده‌اند.
کد خبر: ۲۵۳۶۹۷

ترکمن‌ها در 9 شرکت تعاونی و 53 کارگاه قالیبافی فعالیت می‌کنند، ولی به روایت مهر،  سالانه فقط حدود 20 هزار مترمربع از دستبافته این بانوان و هنرمندان بی‌نام و نشان خریداری می‌شود.

نارگل دختر جوانی که ساحل آسودگی‌هایش را در پشت دار قالی به نظاره نشسته در آرزوی فروش دستبافت چند ساله‌اش روزشماری می‌کند، البته با فروش دسترنجش علاوه بر تامین جهیزیه، خرج زندگی مادر و خواهر کوچکش تامین می‌شود. او نمی‌خواهد سایبان زندگی مشترکش  با قرض و وام باشد.

با این‌که از بچگی قالی می‌بافد، هنوز در روستا جایی برای قالیبافی ندارد. او کنج اتاق کوچکش بر رویاهایش نقش می‌زند.

آرزو دارد در روستایش جایی برای قالی‌بافی دایر شود تا دسترنج‌شان برای خودشان باشد نه دلال‌ها. نارگل، از بیمه فقط شنیده است.

دیگر دست‌هایش بی‌رمق شده ولی همچنان می‌بافد و گره می‌زند برای روزی 30 تا 70 هزار ریال، برای نانی که برای خانواده‌اش تامین کند.

به گفته نارگل، بازار فروش قالی راکد شده و مجبوریم تولیدات را به واسطه‌ها  بفروشیم.

این بافنده افزود: اگر از بافندگان این هنر قدیمی حمایت نشود، آینده فرش ترکمن به خطر می‌افتد و این تعداد نقش‌مایه‌های به جا مانده از این هنر نیز  از یاد‌ها می‌رود.وی از حراج دسترنج هنرمندان این رشته به بهای کم گله دارد.

معاون برنامه‌ریزی استانداری گلستان معتقد است: برای افزایش تولید باید بازارهای هدف را بشناسیم.عباس نیاوند با تاکید بر ضرورت حل مشکلات قالیبافان افزود: توسعه و تقویت تعاونی‌های فرش دستباف از نظر ارائه تسهیلات و اعتبارات از جمله راهکارهاست.رئیس سازمان بازرگانی گلستان نیز از پیگیری برای حل مشکلات بافندگان فرش در استان خبر داد.

وی خاطرنشان کرد: توسعه بیشتر صنعت فرش، سلیقه‌یابی کشورهای مختلف توسط مرکز ملی فرش انجام شده که در اختیار بافندگان قرار می‌گیرد .نادعلی کهنسال از تشکیل خوشه صادراتی فرش دستباف برای توسعه و رونق بیشتر صادرات خبر داد.   به این وعده‌ها و میان‌وعده‌ها! اضافه کنید مواد اولیه نامرغوب، نبود حمایت مالی، ساماندهی نشدن، بی‌توجهی به آموزش، آشنا‌نبودن به نیازهای بازار و برنامه نداشتن و... که موجب شده تا فرش اصیل ترکمن رو به فراموشی رود و جایگاه واقعی‌اش را از دست بدهد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها