توافقنامه خروج نیروها در مجلس عراق

گروه بین‌الملل: پارلمان عراق روز گذشته بررسی توافق‌نامه امنیتی بغداد - واشنگتن را که پس از تصویب در هیات دولت برای تصویب نهایی تقدیم قوه مقننه این کشور شده است آغاز کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، «توافقنامه امنیتی» که براساس آخرین اصلاحات انجام شده به «توافقنامه خروج نیروها» تغییر نام داده است پس از بررسی‌های اولیه روز 24 نوامبر(4 آذر) به رای گذاشته خواهد شد اگرچه بروز پاره‌ای اختلافات حقوقی امکان به تعویق افتادن زمان رای‌گیری درمورد این توافق‌نامه را قوت بخشیده است.
کد خبر: ۲۱۷۷۶۴

اختلاف‌نظر بر سر تایید یا عدم تایید توافق‌نامه امنیتی به حدی در پارلمان عراق بالا گرفته است که احتمال طولانی شدن روند بررسی آن موجب شده دولتی‌ها از پارلمان بخواهند تکلیف مصوبه تا روز 4 آذر مشخص شود. در حالی که پاره‌ای فراکسیون‌ها از جمله جریان شیعی صدر و جبهه توافق سنی‌ها به مخالفت با توافق‌نامه برخاسته‌اند ائتلاف‌های شیعی‌مذهب از جمله ائتلاف یکپارچه عراق و کردها که اغلب، سنی‌مذهب هستند از تصویب آن دفاع می‌کنند.

به ظاهر حتی موافقان توافق‌نامه که با این استدلال که تصویب این توافقنامه بهتر از ادامه اعمال بند 7 منشور سازمان ملل است موضع خود را توجیه می‌کنند هم در مورد 2 فصل توافق‌نامه از جمله عدم بازرسی محموله‌های ارتش آمریکا که وارد عراق می‌شوند و مصونیت قضایی سربازان آمریکایی در حین انجام عملیات نظر مثبتی ندارند.

چالش حقوقی

فراکسیون جنبش صدر در پارلمان عراق دیروز طرحی را تقدیم پارلمان کرد که تایید توافق‌نامه امنیتی را مستلزم کسب دوسوم آرای نمایندگان به جای کسب اکثریت مطلق آرا (50 درصد به علاوه یک) می‌کند.

احمد مسعود، سخنگوی این فراکسیون که 30عضو دارد با تاکید بر این که محتوای این توافق‌نامه مغایر قانون اساسی و نظرات آیت‌الله علی سیستانی، مرجع شیعیان عراق است از عزم این فراکسیون برای جلوگیری از تصویب آن خبر داد. جنبش صدر از دیروز و همزمان با آغاز بررسی مصوبه ارجاع شده دولت به پارلمان تلاش برای ایجاد ائتلاف علیه توافق‌نامه امنیتی را آغاز کرده است.

چنانچه طرح فراکسیون صدر رای بیاورد تصویب توافق‌نامه امنیتی در پارلمان 275عضو عراق به مراتب دشوارتر از قبل خواهد شد.

مصوبات نیم بند

براساس پیش‌نویس نهایی توافق‌نامه امنیتی عراق که به تصویب دولت رسیده 153 هزار نظامی آمریکایی مستقر در 400 پایگاه نظامی آن کشور با وجود واگذاری مرحله‌به‌مرحله مسوولیت‌های امنیتی به عراقی‌ها هیچگاه به طور کامل از این کشور خارج نخواهند شد و تعداد قابل توجهی از آنها تحت عناوین حقوقی مبهمی چون مشاور و مستشار حتی پس از سال 2011 در این کشور باقی می‌مانند.

بندهای مبهم در توافق‌نامه امنیتی به حدی است که راه را برای تفسیر به رای آن در آینده باز گذاشته است. در پاره‌ای موارد مانند مصونیت قضایی آمریکایی‌ها هم اگرچه حق محاکمه سربازان آمریکایی به سیستم قضایی عراق داده شده اما نگاهی دقیق‌تر به تعریف ارائه شده به خوبی نشان می‌دهد آمریکایی‌ها در عمل از پاسخگویی به اقدامات سرکوبگرانه و فراقانونی خود در جریان عملیات نظامی معاف شده‌اند زیرا توافق‌نامه کنونی که در دولت تایید شده است، رسیدگی به جرایم نظامیان آمریکایی را در حال انجام ماموریت در خاک عراق، در صلاحیت محاکم قضایی این کشور نمی‌داند.

امضای سند اولیه توسط زیباری و کراکر

هوشیار زیباری،‌ وزیر امور خارجه عراق و رایان کراکر، سفیر ایالات‌متحده در این کشور دیروز سند اولیه توافق‌نامه امنیتی بغداد-واشنگتن را امضا کردند.

زیباری پس از امضای این سند با اشاره به تصویب آن در کابینه عراق گفت: امروز، روزی تاریخی در تاریخ مناسبات عراق و آمریکاست. وی با اشاره به اینکه این سند برای نهایی شدن به تصویب پارلمان نیز نیاز دارد، افزود: حرف آخر را در این توافق‌نامه پارلمان عراق خواهد زد.

فشار آمریکا برای تصویب توافق‌نامه‌

یک منبع پارلمانی عراق از اعمال فشارهای گسترده آمریکا به مجلس عراق با هدف تصویب توافق‌نامه‌ امنیتی پس از افزایش مخالفت مردم، مراجع و احزاب سیاسی این کشور با توافق‌نامه خبر داد.

به گزارش سایت اینترنتی نهرین‌نت، این مقام عراقی ادعا کرده تمامی شواهد حاکی از آن است که گروه‌های طرفدار توافق‌نامه و در پشت آنها محافل دیپلماتیک آمریکا با اعمال فشارهای مداوم برای تصویب این توافق‌نامه تلاش می‌کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
روایت اول، شرط پیروزی

در گفت‌وگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانه‌های داخلی و معاند را بررسی کرده‌ایم

روایت اول، شرط پیروزی

مجرمان در قاب شوک

در گفت‌وگو با تهیه‌کننده مستند معروف شبکه سه اولویت‌های موضوعی فصل جدید بررسی شد

مجرمان در قاب شوک

نیازمندی ها