در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اشکهای ربابه علمی، همسر شهید هنوز هم جاری است. از شما میخواهم به جان امام حسین نگذارید خون همسرم پایمال شود. قاتلان او را بگیرید و به ما نشان دهید.
من و فرزندانش شب و روز نداریم، او در راه حق و حقیقت و برای حفظ بیتالمال جان خود را از دست داد. این مصیبت برای ما خیلی سنگین است که در مقابل چشمان ما و شبانه او را به قتل رساندند. الان 6 سال از ماجرا میگذرد. من از آیتالله شاهرودی خواهش میکنم دستور ویژه بدهند که به این پرونده رسیدگی شود و عاملان آن دستگیر شوند و به مجازات برسند، شاید درد دل ما کمی تسکین پیدا کند.
شهید رشید غفاری، مامور حفاظت در سرجنگلبانی خطبهسرا و جوکندان از توابع تالش، جنگلبان فداکار و دلسوزی بود که عاشقانه برای حفاظت از بیتالمال میکوشید.
تهدیدها و تطمیعهای مداوم قاچاقچیان نتوانسته بود خللی در صداقت کاری او ایجاد کند، تا جایی که مبلغی را که همین 5 نفر در سال 81 مظنون به قتل به حساب او واریز کرده بودند، به دفتر سازمان منابع طبیعی تحویل داد و از آن استفاده نکرد. او با کمال صداقت بدون هیچ امکاناتی در مقابل قاچاقچیان میایستاد تا این که سرانجام در سحرگاه 16 شهریور 81 جان خود را در این راه فدا کرد.
درد دلهای محافظان جنگل
مهندس محرم دلاوری، فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی گیلان از همکاران شهید غفاری است که خود و فرزندانش بارها مورد تهدید قاچاقچیان واقع شدهاند. او میگوید: ما با قاچاقچیانی سر و کار داریم که تابع هیچ قانون و مقرراتی نیستند و حتی به فرزندان خود نیز رحم نمیکنند. قاچاقچیان ناشناسی که با کمک عوامل مسلح خود به قطع و حمل درختان اقدام میکنند و با نیروهای حفاظتی درگیر میشوند.
دلاوری درباره مشکلات کاری خود میگوید: من برای رسیدن به حوزه تحت حفاظت خود باید 11 ساعت راه را با ماشین طی کنم. وقتی به آنجا رسیدم، با کدام امکانات و چه تامین جانیای میخواهم با قاچاقچی مبارزه کنم. از طرف دیگر، نیروهای ما امنیت شغلی نیز ندارند. نیروهایی داریم که 10 سال است به طور قراردادی کار میکنند ولی هنوز به قسمت پیمانی نرفتهاند و رسمی و آزمایشی نیستند و لذا از نظر روحی کسل میشوند.
مهندس فرجی نیز از کمبود نیرو و امکانات شاکی است و میگوید: در حالی که قاچاقچیان از امکانات پیشرفتهای برخوردارند، حافظان جنگل دسترسی چندانی به تجهیزات ندارند و با این کمبودها میخواهند در مقابل کسانی بایستند که از آدمکشی ابایی ندارند.
به نظر رئیس حفاظت اداره کل منابع طبیعی، با وجود تهدیدها و سختیهای کار تنها وجدان کاری افرادی مانند شهید غفاری را وادار به ادامه کار میکند. او میگوید: این وجدان کاری است که شهید غفاری داشت. مگر حقوق دریافتی او چقدر بود؟ شهید پیروی بهترین پیشنهادها را داشت. 4 برادری که در کرمانشاه در سال 83 یکجا به رگبار بسته شدند، مگر نمیتوانستند چشمپوشی کنند و رد شوند؟ این عشق و عرق جنگلبان است.
از سوی دیگر، دکتر مازیار رضوی، رئیس منابع طبیعی تالش معتقد است تهدیدها و برخوردها بین قاچاقچیان و محافظان جنگل ارتباطی مستقیم با روابط بین دادگستریها و منابع طبیعی دارد و اگر قاضی از منابع طبیعی حمایت کند، کسی محافظان جنگل را تهدید نخواهند کرد. به گفته او، در سال 83 وقتی بخش کیفری از بخش حقوقی جدا و به دنبال آن در سال 84 با دستور آیتالله شاهرودی در رابطه با حفظ بیتالمال و اراضی ملی حساسیت ایجاد شد، شورای حفاظت از اراضی ملی و بیتالمال تشکیل شد. پس از آن تمام نهادهایی که قبلا بدون مجوز از منابع طبیعی طرحهایی را میدادند، با این شورا همسو شدند. به اعتقاد رضوی، وقتی 1200 پروندهای که از سنوات پیش در ارتباط با منابع طبیعی مانده بود، به سرانجام رسید این یعنی حفاظت از منابع طبیعی و لذا این مشکلات از سال 84 به این طرف کمتر شده است.
به نظر رئیس منابع طبیعی تالش، یکی از عواملی که موجب هجوم سوداگران به منطقه میشود نداشتن طرح است. از 165 هزار هکتار جنگل تنها 57 هزار هکتار آن دارای طرح مصوب است و در بقیه هیچ طرحی اجرا نمیشود و فقط حفاظت صرف است. یعنی نیروی منابع طبیعی موظف است با کار فیزیکی، جنگل گردشی و حضور در منطقه جلوی قاچاق چوب را بگیرد.
همکاران شهید، همسو با خانواده او
تاخیر 6 ساله در رسیدگی به پرونده شهید غفاری همکاران او را نیز متاثر کرده است.
مهندس فرجی به نمایندگی از تمام نیروهای حفاظتی استان از مسوولان قضایی و انتظامی تقاضا دارد برای دلگرمی دیگر نیروها و خانواده محترم این عزیز از دست رفته و دیگر عزیزانی که اکنون درگیر و مورد هجوم متصرفان و متجاوزان به انفال قرار میگیرند، پرونده شهید غفاری مجدانه پیگیری شود و به نتیجه برسد.
او با تاثر از جنگلبانی میگوید که پایش را با اره برقی بریدهاند، از جنگلبانی که با تبر از پشت به او زدهاند و از آقای امیرزاده، رئیس حراست منابع طبیعی اردبیل که رویش 4 لیتر بنزین ریختند و فقط کبریت گیر نیاوردند که آتش بزنند. وی خطاب به مسوولان انتظامی و قضایی میگوید: به درد دل ما برسید. این معضل فقط مربوط به خانواده شهید غفاری نیست دلمان درد میگیرد که چرا قاتل او پیدا نشده است. این دغدغه همه جنگلبانان در سطح کشور و بالاخص گیلان و تالش است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رضا بدرالسماء هنرمند پیشکسوت عرصه نگارگری در گفتوگو با «جامجم»:
وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم» مطرح کرد:
حسین الحاج حسن، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» بیان کرد:
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم