کنکور ۱۴۰۴ به روایت آمار
پس از کش و قوسهای فراوان در برگزاری نوبت دوم کنکور سراسری حالا این آزمون نفسگیر به ایستگاه پایانی خود نزدیک شده است. دیروز رضا محمدی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در نشست خبری با خبرنگاران، جزئیات اجرایی آزمون، سهم داوطلبان و تدابیر امنیتی اتخاذ شده در این خصوص را اعلام کرد.
او با تأکید بر اینکه امسال آخرین سال برگزاری کنکور بهصورت دو مرحلهای است، در تشریح نحوه برگزاری آزمون در گروههای مختلف گفت: صبح پنجشنبه ۲۶تیرماه، آزمون گروههای علوم ریاضی و علوم انسانی برگزار میشود و در همان روز، طی نوبت عصر، داوطلبان گروههای هنر و زبان در جلسه آزمون حضور خواهند یافت. داوطلبان گروه علوم تجربی هم صبح جمعه ۲۷تیر در آزمون شرکت خواهند کرد. این آزمون در ۴۱۱شهرستان و بخش، ۵۶۲حوزه اصلی و ۱۵۴۶حوزه فرعی برگزار خواهد شد. همچنین هزار و ۸۸۵ دستگاه خودرو برای انتقال تجهیزات آزمون در سراسر کشور بهکار گرفته شده که ۱۹۸دستگاه از آنها در شهر تهران مستقر خواهد شد. آنطور که رئیس سازمان سنجش عنوان کرد تاکنون بیش از ۵۷۰هزار نفر کارت ورود به جلسه را دریافت کردهاند و آمارهای ثبتنام و دریافت کارت ورود به جلسه نشان میدهد در آزمون پیشرو، ترکیب جمعیتی داوطلبان نوبت دوم مانند سالهای گذشته است؛ غلبه زنان و استقبال بیسابقه از گروه تجربی!
بنابر اظهارات محمدی، امسال ۸۲۲هزار و ۹۵۳داوطلب در این نوبت آزمون ثبتنام کردهاند که ۶۴درصد آنها را خانمها و ۳۶درصد را آقایان تشکیل میدهند. همچنین گروه علوم تجربی با ۴۸.۵درصد، بیشترین تعداد داوطلبان را بهخود اختصاص داده است. همچنین شهر تهران ۱۰.۵درصد و استان تهران ۱۵.۵درصد داوطلبان کنکور را بهخود اختصاص داده است.
نسل سوم آشکارسازها برای امنیت آزمون
در آستانه برگزاری نوبت دوم کنکور، مسئولان سازمان سنجش از آمادگی کامل برای برگزاری آزمونی «امن، سالم و بدون حاشیه» سخن میگویند؛ آزمونی که در سایه تدابیر امنیتی چندلایه و نظارت مستمر قرار است با کمترین میزان تخلف برگزار شود. رئیس سازمان سنجش در این باره به جامجم گفت: به داوطلبان و خانوادههای آنها اطمینان میدهیم تمام تمهیدات حفاظتی لازم اندیشیده شده تا نوبت دوم آزمون با امنیت و آرامش کامل برگزار شود.
به گفته او سازمان سنجش در ایامی که کنکور به تأخیر افتاد، فرصت را مغتنم شمرد و تمام اقدامات امنیتی لازم را برای برگزاری سالم آزمون انجام داد.
محمدی همچنین از بهکارگیری نسل سوم آشکارساز در حوزههای امتحانی خبر داد و گفت: ابزارهای لازم بهروزرسانی شدهاند و بازرسی بدنی با حفظ احترام انجام و در کنار آن از آشکارسازهای پیشرفته هم استفاده میشود.
به گفته رئیس سازمان سنجش، دفترچهها بهطور خاصی طراحی شدهاند تا اگر تقلبی صورت گرفت سریعا مشخص شود چه فردی مرتکب تقلب شده است.
اما همزمان با تدابیر حفاظتی، همیشه نگرانیها درباره فعالیت شبکههای سازمانیافته کلاهبرداری در فضای مجازی در آستانه کنکور بالا میگیرد؛ فعالیت کانالهایی که با وعدههای دروغین فروش سؤالات کنکور، داوطلبان و خانوادههای ناآگاه را هدف قرار داده و با فریب آنها پول کلانی به جیب میزنند. در همین راستا، محمد بشیری، رئیس مرکز حراست سازمان سنجش با تأکید بر جدی گرفتن شعار «نه به تقلب» هشدار داد: عضویت در این کانالها نهتنها بیفایده بلکه ممکن است داوطلب را با پروندههای قضایی روبهرو کند.
وی افزود: کانالهای فروش سؤالات کنکور شناسایی شده و داوطلبان باید هرچه سریعتر از این کانالها خارج شوند. چون حضور در این کانالها هم جرم محسوب میشود.
سهمیه ایثارگری اعمال میشود
براساس ابلاغیه وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، به رئیس سازمان سنجش آموزش کشور مقرر شده آن دسته از داوطلبان آزمون سراسری که از خانواده معزز شهدا و جانبازان حمله صهیونیستی به خاک ایران هستند، مشمول سهمیه ایثارگران شوند.
این تصمیم در پی جانفشانیها و ازخودگذشتگی فرزندان این سرزمین در جریان تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی اتخاذ شده و هدف آن، حمایت از خانوادههای ایثارگر و تأکید بر نقش بیبدیل آنان در دفاع از امنیت و عزت ملی است. در همین راستا، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور از انجام مکاتبه رسمی با بنیادشهید و امور ایثارگران خبر داد و اعلام کرد: بهمحض دریافت اسامی شهدا و جانبازان مرتبط با جنگ ۱۲روزه، اعمال سهمیه ویژه برای خانوادههای این عزیزان در مرحله نهایی گزینش کنکور سراسری ۱۴۰۴ انجام خواهد شد.
وی همچنین تأکید کرد که سازمان سنجش، همانند گذشته در مسیر اجرای دقیق و عادلانه سهمیههای مصوب، به همکاری نزدیک با نهادهای مسئول ادامه خواهد داد. این اقدام در چارچوب سیاستهای کلان نظام برای تکریم خانوادههای ایثارگر و بازماندگان شهدا صورت میگیرد.
زمان اعلام نتایج نهایی کنکور
رقابت نفسگیر کنکور، تنها نقطه آغاز مسیر ورود به دانشگاه است. پس از روزهای داغ آزمون، چشمها به تقویم دوخته میشود؛ به مرداد و شهریور، به روزهایی که نتایج، ظرفیتها، انتخاب رشته و در نهایت قبولی یا عدم قبولی رقم میخورد. جهت روشن شدن این فرایند پساآزمون، رئیس سازمان سنجش زمانهای مهم در تقویم داوطلبان را اعلام کرد. به گفته او ظرفیتهای پذیرش دانشجو در دانشگاهها تا مردادماه اعلام میشود، این میزان در سال قبل ۴۰۰هزار نفر بود که در صورت تصویب، ظرفیت پذیرش دانشجو در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی افزایش مییابد. البته در هماهنگیهای صورتگرفته با وزارت علوم، این کار به معاونت آموزشی سپرده شده و نتیجه به شورایعالی انقلاب فرهنگی ارسال میشود ولی امسال تغییری در سهمیهها نخواهیم داشت.
رئیس سازمان سنجش درخصوص اعلام نتایج اولیه و نهایی نیز توضیح داد، نتایج اولیه نوبت دوم در قالب نمره خام، نمره کل و آزمون فرهنگیان نیمه دوم مردادماه اعلام میشود. همچنین کارنامه ملاک انتخاب رشته نیز اوایل شهریور در دسترس داوطلبان قرار میگیرد و زمان انتخاب رشته هم دهه اول شهریور است. ثبتنام و انتخاب رشته پذیرش براساس سوابق تحصیلی نیز دهه اول شهریور خواهد بود و نتایج نهایی نیمه اول مهرماه اعلام میشود.
شرط انتخاب رشته برای برخی داوطلبان
اما امکان انتخاب رشته برای همه داوطلبان فراهم نیست. آنهایی که در آزمون دانشگاه فرهنگیان یا شهید رجایی قبول نهایی شدهاند، تنها در صورتی میتوانند شانس خود را برای دیگر رشتهها امتحان کنند که پیش از پایان مرداد، از پذیرش در این دانشگاهها انصراف دهند. احسان جمالی، معاون فنی و آماری سازمان سنجش با تأکید بر این موضوع گفت: افرادی که در آزمون فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی قبول نهایی شده باشند برایشان کارنامه نهایی برای انتخاب رشته کنکور صادر نمیشود. لذا وقتی کارنامه نداشته باشند، اجازه انتخاب رشته با هر نمره و رتبهای هم در کنکور نخواهند داشت مگر اینکه براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با مراجعه به سایت سازمان سنجش، انصراف قطعی خود را اعلام کنند.
به گفته او این افراد اگر انصرافشان را اعلام کنند، کارنامه در اختیارشان قرار خواهد گرفت و نمره و رتبه خود را میتوانند ببینند و به این ترتیب اجازه انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۴ را خواهند داشت.
دغدغه عدالت در برگزاری آزمون
نحوه برگزاری آزمونهای سراسری همواره یکی از موضوعات حساس و پرچالش در نظام آموزشی کشور بوده؛ بهویژه در سالهایی که شرایط خاصی مانند تغییر در تقویم آزمون، فشارهای روانی داوطلبان یا نابرابریهای منطقهای پررنگتر شده است. انتخاب حوزههای آزمون، امکانات رفاهی، پشتیبانی خدماتی و حتی توزیع جغرافیایی منابع، مستقیما بر تجربه داوطلبان و احساس عدالت در روند برگزاری آزمون تأثیر میگذارند. در این میان، سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرده که امسال با تمرکز بر انتخاب حوزههای دانشگاهی و مدارس با کیفیت تلاش کرده بخشی از فاصله امکانات میان مناطق برخوردار و کمتر برخوردار را کاهش دهد.
علی صدر، معاون امور آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور در گفتوگو با جامجم در اینباره توضیح داد: درخصوص انتخاب حوزههای برگزاری آزمون، تمام تلاش ما بر این است حوزههایی را انتخاب کنیم که در درجه اول دانشگاهی باشند. حوزههای دانشگاهی از نظر شرایط رفاهی و آسایش داوطلبان معمولا وضعیت بهتری دارند. بنابراین تا حد امکان از این حوزهها استفاده میکنیم. همچنین سعی کردهایم از مدارسی بهره ببریم که جزو مدارس نمونه باشند. در شهرستانها و مناطق کمتربرخوردار نیز از ظرفیت دانشگاههای پیام نور، آزاد اسلامی، دانشگاه ملی مهارت و همچنین دبیرستانهای باکیفیت استفاده کردهایم.
وی با اشاره به اینکه هدف ما این است که حداکثر امکانات ممکن را برای داوطلبان فراهم کنیم، توضیح داد: امسال با دستور ویژه وزیر علوم، نامهای به استانداران ارسال و از آنها خواسته شده با تمام دستگاهها و ارگانهای اجرایی استان، نهایت همکاری را بهعمل آورند.
به گفته معاون امور آزمونهای سازمان سنجش، در حال حاضر هماهنگیهای لازم برای تأمین برق پایدار و عدم قطع آب در مراکز برگزاری آزمون انجام شده است.