به گزارش
جام جم آنلاین، مجتبی محرابی با بیان اینکه ایستگاه تثبیت شن و بیابانزدایی قوژد با مساحت چهار هکتار، هدف آن تولید نهالهای مقاوم به شرایط بیابانی است، خاطرنشان کرد: این ایستگاه هر ساله هزاران نهال از گونههای بیابانی تولید میکند که نیاز شهرستان گناباد و شهرستانهای همجوار تأمین میشود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گناباد، تولید این نهالها را در راستای احیای پوشش گیاهی منطقه و مقابله با بیابانزایی دانست و در خصوص اهمیت درختان و پوشش گیاهی و تأثیر آنها در حفظ رطوبت و جلوگیری از فرسایش خاک گفت: هر درختی که در این منطقه کاشته میشود، به حفظ رطوبت خاک کمک میکند و به عنوان یک سپر طبیعی در برابر بیابانزایی عمل میکند؛ در واقع درختان نه تنها در برابر وزش بادهای گرم از خاک محافظت میکنند، بلکه به تنوع زیستی منطقه نیز کمک میشود.
۶۲.۵ درصد از مساحت شهرستان تحت تأثیر کانونهای بحرانی فرسایش بادی
وی در ادامه با اشاره به اثرات بیابانزایی و ضرورت بیابانزدایی در این شهرستان، اظهار کرد: در حالی شهرستان گناباد یکی از مناطق مهم کشاورزی و طبیعی کشور است که ۶۲.۵ درصد از مساحت این شهرستان تحت تأثیر کانونهای بحرانی فرسایش بادی قرار دارد.
وی گفت: از مجموع ۵۷۰ هزار هکتار مساحت شهرستان ۲۲۷ هزار و ۹۸ هکتار تحت تأثیر فرسایش بادی است.
محرابی به تفکیک کانونهای بحران فرسایش بادی اشاره و اظهار کرد: در کانون بیدخت-نعمتآباد، از مساحت ۲۵ هزار و ۱۵۷ هکتار، ۱۳۵۸ هکتار در وضعیت بحرانی زیاد، ۱۱ هزار و ۱۳۴ هکتار در وضعیت متوسط و ۱۲ هزار و ۶۶۵ هکتار در وضعیت کم قرار دارد.
وی همچنین به وضعیت کانونهای گناباد-بجستان و رشتخوار اشاره و بیان کرد: از مجموع ۱۰۲ هزار و ۱۵۶ هکتار در این کانون، ۴۶ هزار و ۷۹۹ هکتار در وضعیت بحرانی زیاد، ۴۸ هزار و ۱۰۷ هکتار در وضعیت متوسط و ۷۲۵۰ هکتار نیز در وضعیت کم قرار دارد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گناباد با تأکید بر اینکه مساحت کانونهای فرسایش بادی شهرستان حدود ۱۰ درصد از کل مساحت استان و ۲ درصد از کل کشور را شامل میشود، اضافه کرد: عملیات بیابانزدایی و تثبیت شنهای روان در ۶۲ هزار هکتار از عرصههای بیابانی شهرستان انجام شده است.
تأثیرات منفی بیابانزایی بر زندگی روزمره مردم
وی در ادامه در خصوص تأثیرات منفی بیابانزایی بر زندگی روزمره مردم گفت: بیابانزایی نه تنها به تخریب منابع طبیعی منجر میشود، بلکه بر کشاورزی، دامداری و بهداشت عمومی نیز تأثیر منفی میگذارد؛ ضمن اینکه کاهش رطوبت زمین و خشکسالی میتواند به کاهش تولیدات کشاورزی و در نتیجه کاهش درآمد مردم منجر شود.
محرابی با بیان اینکه بیابانزایی در برخی از مناطق معیشت بسیاری از خانوادهها را تحت تأثیر قرار داده و موجب نارضایتی اجتماعی میشود، بر لزوم همکاری و مشارکت مردمی در راستای بیابانزدایی تأکید کرد و افزود: آگاهیبخشی به مردم درباره اهمیت حفظ منابع طبیعی و تأثیرات بیابانزایی میتواند نقش مؤثری در موفقیت طرحهای بیابانزدایی داشته باشد؛ هر فرد میتواند با کاشت نهال و حمایت از پروژههای بیابانزدایی به این امر کمک کند.