در برنامه گفتگوی ویژه خبری مطرح شد

علل ناکامی رژیم صهیونیستی در 30 روز گذشته + فیلم

کاریکاتورهایی که به اسرائیل می‌خندند

طراحی و کاریکاتور، زبانی جهانی دارد که ازراه آن پلی به فهم عموم مردم و کسانی که با مفاهیم مختلفی مانند مقاومت و جنگ روبه‌رو می‌شوند، باز می‌کند. از این‌رو، برگزاری هر رویداد هنری می‌تواند به انتقال این مفاهیم کمک کند. چندی است که نمایشگاهی بااین محوریت برپاست وبا توجه به این موضوع شایسته به نظر می‌رسد که با مسئولان این نمایشگاه ازجمله مسعود شجاعی‌طباطبایی صحبت کنیم.
طراحی و کاریکاتور، زبانی جهانی دارد که ازراه آن پلی به فهم عموم مردم و کسانی که با مفاهیم مختلفی مانند مقاومت و جنگ روبه‌رو می‌شوند، باز می‌کند. از این‌رو، برگزاری هر رویداد هنری می‌تواند به انتقال این مفاهیم کمک کند. چندی است که نمایشگاهی بااین محوریت برپاست وبا توجه به این موضوع شایسته به نظر می‌رسد که با مسئولان این نمایشگاه ازجمله مسعود شجاعی‌طباطبایی صحبت کنیم.
کد خبر: ۱۵۰۹۳۷۳
نویسنده نسرین بختیاری - گروه فرهنگ و هنر
 
مسعود شجاعی‌طباطبایی، طراح، کاریکاتوریست و مسئول گردآوری آثار نمایشگاه «پوزه‌بند»که خودش نیز با اثری در آن حضور دارد و از ۱۰ تا ۲۴ تیر همچنان در گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری پابرجاست، درباره انگیزه‌ها و چگونگی گردآمدن این آثار در کنار هم به جام‌جم گفت: برگزاری این نمایشگاه ادای دین و وظیفه‌شناسی دوستان هنرمند به فضایی بود که با جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران به‌وجود آمده بود‌؛ بنابراین من هم شروع به فعالیت کردم. او با بیان این‌که از آغاز جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران، کشیدن این کاریکاتورها رقم خورد و تا امروز هم ادامه دارد، افزود: همان‌طور که می‌دانیم هنوزجنگ به پایان نرسیده وازآن طرف رژیم‌صهیونیستی بارهانشان داده که پایبندبه هیچ قراردادی نیست و ترامپ هم بدتر از همه است که گفته می‌شود روزانه به‌طور متوسط ۲۸ دروغ می‌گوید که آمارش کم و زیاد می‌شود و هیچ ثبات رأیی ندارد.به‌عنوان مثال،امروز می‌گویدکه باایران مذاکره می‌کنداما روزحمله اسرائیل می‌گوید یادآوری کرده بودم ۶۰روز وقت دارید و این شصت‌و‌یکمین روز مذاکره است. درواقع ما با چنین هیولای پررو، دروغگو و بی‌ادبی روبه‌رو هستیم. 
     
کاریکاتور زبانی قابل فهم و اعتراضی
شجاعی‌طباطبایی زبان کاریکاتور را زبانی قابل‌فهم برای عموم و در سطح بین‌المللی محسوب می‌داند و عنوان می‌کند: همه می‌توانند از این زبان سردربیاورند ودرعین حال جنبه طنز هم دارد.این طراح و کاریکاتوریست درباره تفاوت این نمایشگاه با دیگر کارهایی که در عرصه هنر انجام می‌شود، تشریح کرد: یک نکته بسیار مهم و متمایز، واکنش سریع هنرمندان و بچه‌های کاریکاتوریست نسبت به جریانات و اتفاقات است‌؛ یعنی هنرمندان ایرانی در مدت ۱۲روز این آثار را به شکل روزآمد و در لحظه تولید کردند و تا الان هم ادامه داشته است‌؛ یعنی بچه‌ها بلافاصله واکنش نشان می‌دادند و این آثار در بستر فضای مجازی و در رسانه‌ملی دیده و درباره آن صحبت می‌شد. در فضاهایی مثل اینستاگرام و فیسبوک خیلی دوست داریم کار کنیم اما با محدودیت‌های جدی روبه‌روییم، با وجود این  تلاش کردیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم و از این فضاها استفاده کردیم. 
     
حضور در ۲ جبهه ملی و بین‌المللی
شجاعی طباطبایی با بیان این‌که ما دردوجبهه ملی و بین‌المللی کار می‌کردیم‌؛ افزود:متأسفانه بعضی ازشبکه‌های ماهواره‌ای معاند مانند ‌اینترنشنال، به‌طور کامل در خدمت رژیم‌صهیونی هستند و افرادی مانند نتانیاهو با آن مصاحبه می‌کنند اما لازم بود که در ارتباط با این شبکه‌ها هم پیام‌رسانی کنیم و به مردم اطلاعات بدهیم و آگاهی ایجاد کنیم که این شبکه‌ها را نبینند یا اگر می‌بینند مراقب باشند، چون تهدیدهای‌شان بر مبنای اتفاقاتی است که موساد و رژیم‌صهیونیستی رقم می‌زنند و جنگ رسانه‌ای به راه انداخته‌اند. 
     
درگیری ایران با جنگ بین‌المللی رسانه‌ای
شجاعی‌طباطبایی خاطرنشان کرد: ما درگیر یک جنگ بین‌المللی رسانه‌ای بودیم و لازم بود نشان دهیم که شروع‌کننده این جنگ رژیم‌صهیونیستی است و بسیاری از تابلوهای موجود در نمایشگاه نیز برگرفته از صحبت‌های مقامات ارشد و رهبرمعظم‌انقلاب است‌؛ مثل این جمله که: «اینها دیگر بیچاره و له شده‌اند». در جنگ رسانه‌ای باید مانند اتفاقات عاشورا همان‌طور که رجز می‌خواندند عمل کنیم که این رجزخوانی به معنای دروغ نیست، بلکه به این معناست وارد ماجرایی شده‌ایم که در هر صورت حتی اگر خون بی‌گناهان ریخته شود، پیروزیم. او ادامه داد: در نهایت پیروزی به‌دلیل داشتن قدرت موشکی متعلق به ماست و از آن طرف شاهد ویرانی‌های زیادی در تل‌آویو بودیم‌؛ حتی شهردار تل‌آویو و بعضی از مردم تظاهرات کردند و گفتند ما را ببخشید و می‌خواهیم صلح برقرار شود‌؛ یعنی تا این حد تحت فشار قرار گرفتند. 
     
نقشه‌ای که نقش بر آب شد
این طراح و کاریکاتوریست با بیان این‌که می‌توانیم این اتفاق را با جنگ تحمیلی عراق علیه ایران مقایسه کنیم، افزود: زمانی که صدام به ایران حمله کرد، می‌گفت خوزستان قادسیه ماست و به تهران نیز می‌رسیم و تصور نمی‌کرد که روز دوم ناگهان ۱۴۰‌هواپیما بلند شوند و به عراق حمله کنند که این بی‌سابقه بود. بنابراین آنها مجبور شدند هواپیماهای‌شان را به امارات و کشورهای اطراف ببرند تا آسیب نبینند و نیروی هوایی ما آن زمان بسیار برتر بود. این‌بار نیز در جنگ اسرائیل علیه ایران، آنها چنین تصوری داشتند و می‌گفتند ما حمله می‌کنیم و مردم هم به صحنه می‌آیند. 
     
افزایش همدلی مردم با جنگ ۱۲‌روزه 
او یادآوری کرد: تهدیدهای آنها بسیار بی‌اساس ومبتنی بر اطلاعات بسیار نادرست و غلط است، چون در نهایت، این جنگ باعث همدلی بیشتر شد. این اتفاق باعث شد تا فاصله‌ای که درذهن آنها بود ایجاد نشود وموجب افزایش همدلی و همراهی شد. در همین نمایشگاهی که گذاشتیم‌؛ خیلی از هنرمندان خوب از سراسر ایران و حتی خارج از کشور معترض شدند که چرا به آنها اطلاع‌رسانی نکردیم و مایل بودند در آن حضور داشته باشند. 
     
برگزاری نمایشگاهی فوری با ۸۳ کاریکاتور ایرانی
شجاعی‌طباطبایی با اشاره به این‌که قصد داشتیم نمایشگاهی فوری با ۸۳ اثر از کاریکاتوریست‌های ایرانی را برپا کنیم، افزود: به هنرمندان اعلام کردیم که نمایشگاه همچنان برپاست و می‌توانند آثار خود را به‌صورت مجازی در وب‌سایت ایران کارتون ارائه دهند اما این نمایشگاه دیگر جنبه فیزیکی ندارد و به زمان خاصی محدود نیست. نتیجه این اتفاقات، آثاری بود که همراه بچه‌های هنرمند روی آنها کار کردیم‌؛ پوستری که خودم کار کردم به فرمایش مقام معظم رهبری اشاره دارد. زمانی که ترامپ درباره تسلیم بی‌قید و شرط یاوه‌گویی انجام داد و مقام معظم رهبری فرمودند: «این حرف‌ها از دهان تو خیلی بزرگ‌تر است.» من چهره‌ای شبیه دلقک را کشیدم که دهانش بزرگ‌تر از حرفی است که درباره تسلیم بی‌قید و شرط می‌زند. رفتار و حرکات او مانند یک دلقک است و همین حس و حال را به مخاطبان منتقل می‌کند. 
     
ماحصل ۱۲روز تلاش روبه‌روی دیدگان تماشاگران
این طراح و کاریکاتوریست خاطرنشان کرد: هنرمندان بسیار خلاقانه پای کار آمدند و از برخی ضرب‌المثل‌ها در کاریکاتورها استفاده کردند. به‌عنوان مثال، در جایی نتانیاهو به سران نظامی‌اش می‌گوید: «خب، ما دیگر حواس‌مان باشد که اطلاعات نظامی‌مان به‌هیچ‌وجه نباید درز کند.» و بعد یکباره در قاب دوم، خواجه حافظ شیرازی می‌گوید: «آره، منم فهمیدم!» و استفاده کردن از ادبیات فارسی در این مباحث خیلی بامزه است. 
شجاعی‌طباطبایی در پایان گفت: می‌توانستیم آثار بسیاری از هنرمندان خارجی علاقه‌مند را در وب‌سایت ایران کارتون قرار دهیم و این کار را هم کردیم اما بعد به این نتیجه رسیدیم که تعداد آثار هنرمندان خودمان به قدری زیاد است که همین نمایشگاه را تکمیل می‌کند. 
از طرفی، نمایشگاه هولوساید هم به‌تازگی برگزار شده و ممکن بود این شبهه پیش بیاید که نکند ما از طرح‌های تکراری استفاده کرده‌ایم‌؛ بنابراین همه آثار جدید، به‌روز و از هنرمندان ایرانی هستند. درواقع همه آثار حاصل کارهایی هستند که در این ۱۲روز یا دو هفته خلق شدند. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها