به گزارش جام جم آنلاین ، نجات دهنده یا کابوس؟ وار (کمک داور ویدئویی) در فصل بیست و پنجم صدرنشین جدول جنجال ها و دردسرها بود. بیانیه های متعددی درباره ضعف کارآمدی آن در فوتبال ایران صادر شد و به قول برخی نتایج برخی از مسابقات نیز تحت تاثیر ضعف وار ناقص قرار گرفت. با این حال برخی از کارشناسان داوری بر این اعتقاد بودند همین وار نصفه و نیمه باعث شد تا اوضاع از لحاظ داوری به نسبت لیگ بیست و چهارم تا حدودی بهتر باشد.
در حالی که لیگ بیست و ششم در راه است وار ناقص میتواند بسیاری از پیش بینی ها را در رابطه با این لیگ پیش رو تبدیل به واقعیت کند. انبوهی از اشتباهات داوری و موجی از جنجال های بی پایان. چه باید کرد؟ وار ناقص چاره درد فوتبال ایران است؟ مسلما خیر. اما همین وار که در ایران شکل و شمایلی ناقص دارد اگر به شکل حرفه ای مورد استفاده قرار بگیرد چه چیزهایی دارد؟
1-فیفا و پروتکل های وار
کشورهایی مجاز به استفاده از سیستم کمک داور ویدئویی (var) هستند که توسط فیفا و هیئت بین المللی فوتبال (IFAB) مجوز گرفته باشند. پروتکل های استفاده از وار شامل مراحل استفاده، نوع خطاها، نحوه بررسی صحنه، دیالوگ بین داور و اپراتور، و حتی زمان ورود VAR به مسابقه است.
فیفا باید سیستم آموزش داوران و زیرساخت در کشور میزبان را بررسی کند تا در صورت قابل اعتماد بودن و شفافیت مجوز استفاده از وار را بدهد.
نکته مبهم: با توجه به استفاده ناقص وار در ایران مشخص نیست فیفا چگونه این مجوز را به ایران داده است.
2-تعداد دوربین: 8 تا 12
یک سیستم حرفه ای وار مشتمل بر 8 تا 12 دوربین است. این دوربین ها به صورت فول اچ دی و فور کی هستند. دوربین ها کل زمین را پوشش می دهند به خصوص نقطه آفساید، خط دیرک دروازه و خط محوطه جریمه را.
وضعیت برای فوتبال ایران: فقط 4 یا دوربین برای هر مسابقه وجود دارد که کیفیت آنها نیز پایین است.
3-اتاق VAR مجهز
وار باید اتاق داشته باشد، اتاقی که به صورت زنده تمام تصاویر را از دوربین ها به نمایش بگذارد. تجهیزات اتاق وار شامل این موارد است:
سیستم بازپخش آنی
نرمافزار علامتگذاری تصویر
هدست ارتباط مستقیم با داور وسط
وضعیت برای فوتبال ایران: فاقد اتاق اختصاصی برای وار و یا تجهیزات و نرمافزارهای مخصوص به آن.
4-نفرات تیم وار
تیم وار سه نفره است. یکی داور وسط و اصلی است. دوم دستیار اول او. اپراتور تکنیکی دیگر فرد حاضر در تیم وار به شمار میرود. تمامی این افراد باید از سوی فیفا آموزش دیده باشند و سابقه داوری در سطح بالای یک لیگ را داشته باشند.
وضعیت برای فوتبال ایران: فوتبال ایران با کمبود متخصصان آموزش دیده در زمینه وار مواجه است.
5-شبکه فیبر نوری یا اینترنت پایدار
تصاویر وار باید بدون تاخیر و با کیفیت منتقل شود که این امر مستلزم داشتن اینترنت پایدار است.
وضعیت برای فوتبال ایران: شرایط در این زمینه هم که اصلا مساعد نیست!
6-هماهنگی با پخش تلویزیونی
دوربین های وار باید از تصاویر خام استفاده کنند نه آنچه که صدا و سیما به تصویر کشیده است. دوربین های وار چیزی جداگانه نسبت به تصاویر تلویزیونی هستند و نباید برای تحلیل و بررسی مورد استفاده قرار بگیرند.
وضعیت برای فوتبال ایران: در ایران از تصاویر تلویزیونی برای وار استفاده میشود!
7-شفافیت و اعلام رسمی تصمیم
با علامت مشخص وار داور باید بازی را متوقف کند. بعد از آن طی بررسی های اتاق وار تصمیم اعلام خواهد شد. در لیگ های بسیار حرفه ای حتی مکالمه بین داور و تیم اتاق وار ضبط میشود.
وضعیت برای فوتبال ایران: این یکی به درستی انجام میشود.
وار ناقص، مردود و غیرقابل پذیرش
لیگ بیست و ششم به سرعت در حال نزدیک شدن است. هیچ یک از بهانه های فصل قبل مورد پذیرش نیست و جای توجیه نمیگذارد. فوتبال ایران وار کامل میخواهد نه ناقص. وار ناقص به تدریج بلای جان فوتبال ایران خواهد شد، موضوعی که گویا فعلا برخی از آن بی خبرند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد