به گزارش جام جم آنلاین- به نقل از ایسنا؛ مرتضی حسنآبادی، با اشاره به وضعیت نامناسب بارشهای سال آبی جاری(از ابتدای مهر ۱۴۰۳ تاکنون)، گفت: در این مدت میانگین بارشهای استان نسبت به سال قبل ۳۵ درصد کاهش داشته و با توجه به زمان باقی مانده تا پایان سال آبی و اینکه بارش قابل توجهی در پیش نداریم، احتمالا با کاهش بیشتر بارشها نیز مواجه خواهیم شد.
وی از وضعیت بدتر شهرستانهای شرقی استان در زمینه کاهش بارشها یاد کرد و ادامه داد: در کنگاور ۴۷ درصد، صحنه ۴۱ درصد و هرسین ۳۸ درصد نسبت به سال گذشته کاهش بارندگی داشتهایم که این میزان نیز احتمالا تا پایان سال آبی بیشتر خواهد شد.
سرپرست شرکت آب منطقهای کرمانشاه افزود: این کاهش بارشها روی آبهای سطحی، روانابها، آورد سدها و آبهای زیرزمینی اثرگذار خواهد بود.
حسنآبادی با بیان اینکه با وجود این شرایط باید برای کمآبی آماده باشیم، یکی از مهمترین راهکارها را جلوگیری از کشتهای دوم و محصولات آببَر اعلام کرد که باید با هماهنگی سایر بخشها از جمله جهاد کشاورزی و... انجام شود.
وی یکی از مهمترین کشتهای آببر که آسیب جدی به منابع آبی وارد میکند را کشت برنج دانست و با تاکید بر لزوم پیشگیری جدی از کشت برنج، خاطرنشان کرد: در زمینه مقابله با کشت برنج مهمترین کار پیشگیری است، نه اینکه اجازه بدهیم کشت صورت بگیرد و بعد سراغ امحاء آن برویم که هزینهها و دردسرهای خاص خود را دارد.
هدفگذاری انسداد ۷۰۰ حلقه چاه غیرمجاز
سرپرست شرکت آب منطقهای کرمانشاه مقابله با چاههای غیرمجاز را نیز از دیگر برنامهها برای مدیریت خشکسالی امسال دانست و یادآور شد: سال گذشته قریب ۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز را مسدود کردیم و امسال نیز برای انسداد ۷۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در سطح استان برنامه داریم.
حسنآبادی اظهار کرد: چاههایی که در حریم منابع تامین آب شرب قرار دارند، در اولویت انسداد هستند، زیرا تامین آب شرب پایدار برای ما در اولویت قرار دارد.
وی با بیان اینکه در سنوات گذشته عمده موارد انسداد چاههای غیرمجاز در نیمه دوم سال صورت میگرفت، خاطرنشان کرد: امسال بنا داریم بخش قابل توجهی از انسداد چاههای غیرمجاز را در نیمه اول سال انجام دهیم.
سرپرست آب منطقهای کرمانشاه از برنامهریزی برای جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز جدید نیز خبر داد و اضافه کرد: دستگاههای حفاری غیرمجاز با همراهی دستگاه قضایی توقیف میشود.
حسنآبادی از تشدید نظارت بر برداشت از چاههای مجاز با نصب کنتورهای هوشمند نیز یاد کرد و گفت: همچنین نیازمند تعدیل پروانه بهرهبرداری چاههای موجود هستیم.
مقابله جدی با کشاورزان مهاجر
وی بر لزوم مقابله جدی با کشاورزان مهاجر نیز تاکید کرد و با بیان اینکه این کشاورزان آسیب جدی به منابع آب و خاک استان وارد میکنند که تبعات آن در سالهای آینده بیشتر خود را نشان خواهد داد، گفت: اصلیترین راه پیشگیری از روانه شدن کشاورزان مهاجر به کرمانشاه، همراهی خود مردم است که اجازه ندهند اراضی استان توسط این کشاورزان نابود شود.
به گفته سرپرست شرکت آب منطقهای کرمانشاه، هزینهای که فعالیت کشاورزان مهاجر به منابع آب و خاک کرمانشاه وارد میکنند، در بلندمدت چندین برابر پولی است که بابت اجاره زمین میپردازند.
حسنآبادی اظهار کرد: متاسفانه اهرم اجرایی چندانی برای برخورد با این کشاورزان در اختیار نیست و تنها باید خود مردم پای کار بیایند.
مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی
وی با بیان اینکه بخش عمده و نزدیک به ۹۰ درصد مصرف آب مربوط به بخش کشاورزی است، گفت: اگر در بخش کشاورزی تنها ۱۰ درصد صرفهجویی در مصرف آب صورت بگیرد، سالانه نزدیک به ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب به منابع آب زیرزمینی کرمانشاه برگشت داده خواهد شد.
سرپرست شرکت آب منطقهای کرمانشاه این عدد را نسبت به سایر مصارف بسیار قابل توجه دانست و عنوان کرد: مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی از روشهای مختلف مانند افزایش راندمان، حرکت به سمت سیستمهای نوین آبیاری، پرهیز از کشتهای آببر و ... صورت میگیرد.
حسنآبادی کسری کنونی مخازن آب زیرزمینی کرمانشاه را حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و یادآور شد: خوشبختانه اکنون روند کسری منابع آب زیرزمینی استان متوقف شده است.
وی با بیان اینکه کاهش منابع آب زیرزمینی جبران ناپذیر بوده و منجر به ایجاد فرونشست، فروچاله و... میشود، اظهار کرد: به علاوه هرچقدر سطح آبهای زیرزمینی پایین برود، از کیفیت آب نیز کاسته میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
«جامجم» در گفتوگو با معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور بررسی کرد
بهروز سلطانی در گفتوگو با «جامجم» آنلاین:
گلستان جعفریان معتقد است نقش زنان در جنگ و مقاومت هنوز به اندازه کافی در ادبیات دیده نشده است