سیره رضوی برای روش تبلیغ دین

امام رضا(ع) در سال ۱۴۸ ه.ق در مدینه به دنیا آمد و در سال۲۰۳ ه.ق در طوس توسط زهری که مأمون عباسی به او خوراند به شهادت رسید. 
امام رضا(ع) در سال ۱۴۸ ه.ق در مدینه به دنیا آمد و در سال۲۰۳ ه.ق در طوس توسط زهری که مأمون عباسی به او خوراند به شهادت رسید. 
کد خبر: ۱۵۰۲۶۳۱
نویسنده مجتبی لشکربلوکی  -مدرس دانشگاه

عمر مبارک امام ۵۵ سال و مدت امامت ایشان ۲۰ سال بود، ۱۷ سال از ۲۰ سال عمر امامتش را در مدینه گذراند و ۳ سال پایانی عمر خود را در طوس سپری نمود .

🔶 روش تبلغ دین مبین اسلام و مبارزه با افکار و عقاید منحرف به سبک عالم آل محمد(ص):

1⃣ جدال احسن
یکی از شیوه های امام رضا(ع) در مواجهه با تفکرات و نظریات مختلف گفتگوی علمی و جدال احسن با منحرفین بود.
روشی که خداوند در قرآن کریم این شیوه را توصیه و در سوره نحل آیه ۱۲۵ به آن اشاره می نماید. 

🔺امام رضا(ع) در مناظراتی که  با پیروان مذاهب و مکاتب مختلف و فرقه‌های گوناگون و سران ادیان و مکاتب داشتند، پاسخ خود را بر مبنای اعتقاد شخص مخاطب به شیوه منطقی بیان می‌فرمودند و افراد به استدلال متین و توان علمی آن حضرت اقرار می کردند.

2⃣ تعلیم قواعد کاربردی
سلیمان بن جعفر جعفری می‌گوید:

در محضر امام رضا(ع) درباره جبر و تفویض صحبت شد. آن حضرت فرمودند: 

آیا می‌خواهید در این مورد اصلی را به شما آموزش دهم که هیچ زمان دچار اختلاف نشوید و با هرکس بحث کردید پیروز شوید؟

گفتیم: اگر صلاح است بفرمایید. فرمودند:

«خداوند با مجبوری بندگان اطاعت نگردد (همگی مختارند) و اگر انسان‌ها نیز نافرمانی می‌کنند از این بابت نیست که بر خداوند غلبه پیدا کرده‌اند، و در عین حال، او بندگان خود را به حال خویش رها نکرده است. او خود مالک همان چیزهایی است که به آنان عطا فرمود و نیز نسبت به آنچه آنان را در آن مورد، توانا ساخته، قادر و تواناست. اگر مردم تصمیم به اطاعت خدا گیرند، خداوند مانع آنها نخواهد شد و اگر تصمیم به معصیت و نافرمانی بگیرند، اگر بخواهد از کار آنان جلوگیری می‌کند، ولی اگر از کار آنان جلوگیری نکرد و آنان مرتکب معصیت شدند، او آنها را به گناه و معصیت نینداخته است». 
سپس فرمود: «هر که حدود این گفتار را دریابد و مراعات نماید، بر هر فردی که در این مورد با او مخالفت کند، پیروز است».  (ابن بابویه،التوحید،ص۳۶۱)

3⃣ پاسخ به سؤالات
یکی از شیوه هایی که ائمه(ع) برای رشد افراد آن را توصیه می کردند و در عمل به آن شیوه اهتمام داشتند پرسش گری است، و امام رضا(ع) بر آن تأکید داشتند. 

🔻پاسخ به پرسش‌ها و شبهات دینی
یکی از راه‌های مهم در بیان آموزه‌ها و بیان حقایق اسلام در قالب پاسخ به پرسش‌ها و شبهات دینی است. و پویایى «جامعه» و «فرهنگ»، در گرو پرسش‌هاى حقیقت­ طلبانه و پاسخ‌هاى خِردورزانه است، و امام هم تشویق به سوال کردن جهت دانایی می نمود هم پاسخ های مستدل به آنان میداد و هم سعی می نمود از کتب و اعتقادات خود آنان پاسخ محکمی به سوالات دهد. 

4⃣ تشویق به تفکر و عقلانیت
امام رضا(ع):
« عبادت به زیادی نماز و روزه نیست، عبادت واقعی تفکر در کار خداوند متعال [و اسرار جهان آفرینش] است .»(تحف العقول،ص۴۴۲)

عقلانیت و استفاده درست از قوه فکر آن قدر در نزد امام رضا(ع) اهمیت بالایی دارد که آن را به عنوان حقیقت عبادت و بندگی پروردگار معرفی می‌نماید. 
عقلانیتی که می‌توان با آن به حقایق هستی رسید حقایقی که امروزه از نگاه بسیاری از افراد مغفول مانده، این شیوه برای زیست امروزی نیز بسیار حیاتی و راه‌گشاست، سبک زندگی به روش ائمه اطهار.

💎حضرت رضا(ع) در پاسخ سائلے که گفت:

بهترین بندگان چه کسانے هستند؟

فرمود: بهترین بندگان خدا داراے  صفت مےباشند:

1⃣👈وقتےکارخیرےرا انجام داد،خوشحال شود؛
2⃣👈 زمانے که کار بدےانجام داد، استغفار کند؛
3⃣👈  موقعےکه نعمتے به دست آورد، شاکر باشد؛
4⃣👈  هنگامےکه مبتلا(به مصیبت) شد،صبر کند؛
5⃣👈 اگر از کسے بدےببیند ببخشد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها