همدان اولین استان آزمونه اصلاح الگوی کشت

مدیر امور زارعت جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به اجرایی شدن طرح اصلاح الگوی کشت از سال ۱۴۰۱ در کشور، اظهار کرد: استان همدان نیز در راستای برنامه ابلاغی این طرح، اقدامات لازم را انجام داد و هم اکنون سال سوم ابلاغ این طرح در سطح کشور است.
کد خبر: ۱۴۹۸۸۹۹

به گزارش جام جم آنلاین همدان، علی بایگانه، این برنامه را آب‌محور دانست و گفت: بر این اساس برنامه‌ریزی لازم در مورد سطوح زیرکشت محصولات آبی در سطح استان‌ها اجرایی و حدود کشت محصولات آب‌بر در استان‌ها مشخص شده و در کنار آن موضوع دیم نیز ابلاغ می‌شود که همسو با جهش تولید در دیم‌زارهای کشور اجرا می‌شود.

وی ادامه داد: همدان به عنوان اولین استانی که برنامه اصلاح الگوی کشت را رونمایی کرد، پیشقدم شد و در کنار آن همایش‌های شهرستانی با حضور نمایندگان و همه بخش‌ها با اطلاع‌رسانی گسترده‌ای برگزار شد و در همان سال موضوع آزمونه (پایلوت) شدن استان در بحث الگوی کشت توسط سازمان جهاد کشاورزی پیگیری و دو منطقه فامنین و بخش شراء شهرستان همدان مبنای کار تعیین شدند.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان یادآور شد: با برگزاری جلسات مختلفی و تنظیم صورت جلسه با حضور معاونان وزیر، نمایندگان مجلس و مسوولان استان، این طرح به صورت آزمونه (پایلوت) در این دو منطقه مطالعه و الگوی کشت مطالعه شده منطبق بر منابع تولید همچون آب و خاک بررسی و مقرر شد بر اساس آن یک ایده علمی و مستند به وزارت جهاد و سازمان تحقیقات ارائه شود و از این به بعد بر اساس آن برنامه مطالعاتی ابلاغ و هزینه‌های اجرا، از این طرح خروجی داشته باشد.

بایگانه خاطرنشان کرد: با وجود تمام قول‌هایی که در آن زمان داده شد، تا این تاریخ برای آزمونه شدن همدان در اجرای طرح اصلاح الگوی کشت، اعتبار خاصی برآورد نشده و با وجود اقدامات خاصی که در این دو منطقه انجام شد، از کارشناسان استفاده و طرح هم آماده شد، اما چون اعتباری اختصاص داده نشد، این طرح ابتر ماند.

ضمانت اجرای طرح اصلاح الگوی کشت مشخص نیست
وی با تاکید بر اینکه این طرح در سال سوم است که ابلاغ می‌شود و برنامه‌ریزان سعی کردند سطوح و تولید را به نحوی ابلاغ کنند که نیازهای کشور به این محصولات محقق شود، به مهمترین چالش‌های این طرح اشاره کرد و گفت: این برنامه تضامین لازم برای اجرا را ندارد و صرفا جهاد کشاورزی وارد این امر شده و برنامه را ابلاغ کرده است، اما سایر دستگاه‌ها که باید حامی آن باشند، مشارکت خوبی با جهاد کشاورزی ندارند.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: مهمترین مشکل در اجرای الگوی کشت این است که الزام و تعهدی برای سایر دستگاه‌ها مشخص نشده و جهاد کشاورزی به تنهایی باید این برنامه را اجرایی کند، در حالی‌که چنانچه یک الزام قانونی و تعهد ملی داشته باشند و با جهاد همکاری کنند، به طور قطع می‌توانیم تحقق این برنامه را بالاتر از چیزی که هست، داشته باشیم.

به گفته بایگانه؛ با توجه به اینکه بخشی از کشاورزی به اقتصاد کشاورزان برمی‌گردد و در کنار آن برخی محصولاتی که اقتصادشان بالاست و سودآوری آنها زیاد و مصرف آب آنها هم بالا است، کشاورزان به خاطر موضوع اقتصاد در اجرای این طرح پیروی نمی‌کنند و الزامی هم وجود ندارد، به همین خاطر برنامه‌ای که ابلاغ می‌شود، به اهداف خودش نمی‌رسد.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان: از دیگر چالش‌های این طرح این است قوانین لازم برای برخورد با خاطیان مشخص نیست و اجرای این طرح مستلزم این است که قانونش در مجلس مصوب شود و قوه قضائیه در کنار جهاد کشاورزی پای کار باشد.
وی با تاکید بر اینکه ضمانت اجرای طرح اصلاح الگوی کشت مشخص نیست، گفت: علاوه بر این اعتبارات این برنامه نیز مشخص نیست و اگر قرار است به کشاورز کشت جایگزین معرفی کنیم، مشخص نیست اختلاف درآمد برای کشاورزان از چه محلی باید تامین شود و منابع مالی لازم برای این طرح ابلاغ نشده است.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه اجرای این طرح منابع اعتباری سنگینی نیاز دارد، افزود: از دیگر چالش‌های این طرح این است قوانین لازم برای برخورد با خاطیان مشخص نیست و اجرای این طرح مستلزم این است که قانونش در مجلس مصوب شود و قوه قضائیه در کنار جهاد کشاورزی پای کار باشد.

بایگانه یادآور شد: با توجه به اینکه آخرین آمار منتشر شده مربوطه به سال اول اجرای این طرح است، در بحث دیم به اهداف کامل رسیدیم و در موضوع آبی عددی که در سامانه جهاد کشاورزی ثبت شده، حدود ۹۰ درصد با هدف طرح مطابقت دارد و با وجود همه کاستی‌ها و چالش‌ها، تا حد زیادی توانستیم در سال اول برنامه به اهداف طرح برسیم و اگر مشکلات و چالش‌ها رفع شود، رسیدن به محصولات آبی هم دور از دسترس نیست.

newsQrCode
برچسب ها: همدان کشاورزی کشت
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها