یکی از این بازارها بازار برنج است که با کاهش شدید واردات و نادرست بودن آمار تولید سالانه برنج (۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن به استناد وزارت جهاد کشاورزی) با نوسانات زیادی همراه شد بهطوری که بخش خصوصی کاهش واردات و وزارت جهاد کشاورزی، احتکار را عامل اصلی نوسانات بازار برنج میدانند. با همه این اوصاف هماکنون قیمت برنج ایرانی و خارجی در بازار نسبت به اواخر تابستان با رشد قابل توجهی روبهرو شده است و هم اکنون قیمت هر کیلو برنج طارم و هاشمی بین ۱۷۰ تا ۲۰۰ هزار تومان و برنج هندی و پاکستانی نیز ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان در بازار به فروش میرسد، این در حالی است که در اواخر تابستان قیمت برنج ایرانی ۱۰۰ تا ۱۱۵ هزار تومان و برنج خارجی نیز بین ۴۰ تا ۶۰ تومان بود.
از سوی دیگر بیشترین افزایش قیمت کالاهای اساسی به گروه حبوبات برمی گردد به طوری که قیمت انواع حبوبات به صورت هفتگی جهش قیمت را به خود میبیند به طور ی که در سال جاری عدس دانهدرشت ۹۰۰ گرمی با رشد ۱۱۳ درصدی، با قیمت ۱۴۵ هزار تومان در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد. همچنین قیمت لپه ریز هم به ۱۳۶ هزار تومان رسیده که این نشاندهنده یک رشد ۹۴ درصدی است. لپه درشت ۹۰۰ گرمی هم در یک سال اخیر با رشد ۱۱۹ درصدی با قیمت ۱۶۰ هزار تومان در بازار عرضه میشود.
روزگار تلخ شکر
شکریکی دیگر ازکالاهای اساسی است که باتوجه به نقش پررنگ آن درماه رمضان و عید نوروزبرای تولید برخی از محصولات مهم بوده که زمزمه افزایش قیمت آن با توجه به افزایش نرخ جهانی و رسیدن قیمت آن به بالای ۵۳۰ دلار به ازای هر تن به گوش میرسد. هماکنون در بازار داخل رشد هزینههای تولید، مشکل تأمین ماده اولیه، چالشهای مربوط به تخصیص سهمیه شکر، افزایش هزینههای تولید و حملونقل، از اصلیترین مشکلاتی است که تولیدکنندگان با آن مواجه هستند. این درحالی است که چالشهای مربوط به توزیع شکر از طریق سامانه بازارگاه و تخصیص ناعادلانه سهمیهها نیز به وخامت این بازار میافزاید.
افزایش قیمت گوشت
قیمت گوشت قرمز نیز به شدت افزایشی شده است به طوری که قیمت هر کیلو گرم از انواع گوشت قرمز در بسیاری از مناطق پایتخت از مرز یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان گذشته و حتی قیمت ران گوسفندی در مناطق پایین شهر تهران نیز به ۹۶۰ هزار تومان رسیده، این در حالی است که حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار در ۱۰ ماهه سال جاری برای واردات گوشت منجمد و توزیع آن با قیمت دولتی در فروشگاههای زنجیرهای سطح شهر ارزبری صورت گرفته است. این در حالی است که محمد ابراهیم حسننژاد، معاون امور تولیدات دامی، اخیرا اعلام کرده میزان تولید گوشت قرمز کشور سالانه۹۲۳ هزار تن است و هیچ مشکلی در تأمین آن وجود ندارد. وی در خصوص گوشت مرغ، افزود: تولید بیش از نیاز است و برای ماه رمضان و اعیاد پایان سال بازار آرامی پیشبینی میشود.
لبنیات دور از دسترس خانوارها
قیمت محصولات لبنی نیز طی چندماهه اخیر به حدی با افزایش چندباره قیمت روبهرو شده است که به نظر میرسد بازار توان افزایش قیمت جدیدی نداشته باشد.هر چند که هم اکنون و در یک ماه اخیر با افزایش تولید قیمت مرغ نسبت به قیمت مصوب آن کاسته شده است اما این بازار نشان داده که در سال جاری توان جهش ناگهانی قیمت را دارد بهطوریکه دو ماه پیش شاهد قیمت ۱۱۰هزار تومانی این کالای اساسی درکشور بودیم. ازسوی دیگر بازار تخم مرغ نیز به نظر میرسدنوسان زیادی را در ماههای آتی طی نکند بهطوری که در اینخصوص حمیدرضا کاشانی، رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغداران میهن میگوید: با انجام خرید حمایتی، قیمت هر کیلو تخممرغ نسبت به یک ماه اخیر ۵ تا ۶ هزارتومان افزایش یافته اما همچنان بازار به تعادل نرسیده است. بانک مرکزی در گزارشی آورده است که هم اکنون حبوبات ۱۸درصد، برنج ایرانی ۱۱درصد، گوشت مرغ ۹درصد، گوشت گوسفندی ۲۱ درصد، گوشت گوساله ۲۰، تخم مرغ (شانه حدود ۲ کیلو گرمی) ۱۶ درصد، قند ۱۱ و شکر ۸ درصد ارزانتر در میادین و بازارهای میوه و تره بار به فروش میرسد.
کمبودی نداریم
غلامرضا نوری، وزیر جهاد کشاورزی نیز در این باره میگوید: کمبودی از نظر هیچ کالایی در کشور نداریم و عدم عرضه به دلیل تورم انتظاری است زیرا تصمیمات برخی از دستاندرکاران این حوزه با حدس و پیشبینی باعث عدم عرضه میشود. وی با اشاره به تأمین کالا برای ایام پایانی سال و ماه مبارک رمضان امسال، گفت: تا جای ممکن از ممنوعیت صادرات جلوگیری به عمل میآید. آمادهسازی ذخایر مربوط به شب عید وماه مبارک رمضان انجام شده و به حد کافی در مرکز و استانها تمهیدات لازم در نظر گرفته شده و هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت و مردم با قیمت مناسبی به کالاهای مورد نیاز دسترسی خواهند داشت. از یک ماه گذشته ستاد مرتبط در وزارت جهاد کشاورزی شکل گرفته و تمهیدات لازم برای آمادهسازی ذخایر راهبردی کشور صورت گرفته است که در وضعیت خوبی قرار دارد. جبرئیل برادری،رئیس سازمان جهادکشاورزی استان تهران نیز گفته توزیع برنج، شکروگوشت قرمزمنجمد در وضعیت مطلوبی بوده اما قیمتها نشان میدهد این توزیع نتوانسته منجربه تنظیم بازار شود.