کلید مقابله با تهدید نرم‌افزاری دشمن

درسالروز قیام تاریخی ۲۹ بهمن مردم تبریز، هزاران نفر از مردم استان آذربایجان شرقی با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند. در این مراسم، رهبر انقلاب با تأکید بر لزوم مقابله جدی با تهدیدات نرم‌افزاری دشمن، از تمامی اقشار جامعه به ویژه صاحبان قلم، هنرمندان، مسئولان رسانه‌ای و جوانان فعال در فضای مجازی خواستند تا در این زمینه تلاش بیشتری به خرج دهند.
درسالروز قیام تاریخی ۲۹ بهمن مردم تبریز، هزاران نفر از مردم استان آذربایجان شرقی با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند. در این مراسم، رهبر انقلاب با تأکید بر لزوم مقابله جدی با تهدیدات نرم‌افزاری دشمن، از تمامی اقشار جامعه به ویژه صاحبان قلم، هنرمندان، مسئولان رسانه‌ای و جوانان فعال در فضای مجازی خواستند تا در این زمینه تلاش بیشتری به خرج دهند.
کد خبر: ۱۴۹۴۱۳۵
نویسنده امیرحسین حیدری - گروه فرهنگ و هنر
 
ایشان با اشاره به توانایی بالای ایران در مقابله با تهدیدات سخت‌افزاری، اعلام کردند که امروز از این بابت هیچ نگرانی وجود ندارد. رهبر انقلاب همچنین ایستادگی و مقاومت ملت ایران در برابر مستکبران جهانی را دلیل اصلی خشم آنها از جمهوری اسلامی دانستند و با یادآوری راهپیمایی گسترده ۲۲ بهمن، تأکید کردند که تهدیدات نرم‌افزاری دشمن با وجود مشکلات اقتصادی، نتوانسته است در اراده مردم خللی ایجاد کند. به همین منظور با دکتر امیدعلی مسعودی، استاد ارتباطات درباره جنگ نرم و تاکید رهبری بر مقابله با آن توسط مردم و جوانان گفت‌وگو کردیم. 
     
جنگ نرم‌‌؛ شیوه جدید استعمار
مسعودی در این گفت‌وگو در پاسخ به پرسشی درباره چیستی جنگ نرم و اهمیت این جبهه بیان کرد: در دوران استعمار، کشورهایی که قدرت نظامی داشتند، با استفاده از همین قدرت به کشورهای دیگر حمله می‌کردند و فردی را از خودشان در آنجا می‌گذاشتند تا کشور را اداره کند اما ازآنجا که ساکنان آن مناطق،افراد غیربومی رانمی‌پذیرفتند،سیاست دیگری در پیش گرفته شد. دراستعمار نوین، فردی از همان جامعه به‌عنوان پادشاه یا رئیس‌جمهورمنصوب می‌شد.با ظهور رسانه‌های جمعی، به ویژه پس ازجنگ جهانی دوم، تحولات گسترده‌ای در سیاست، فرهنگ، اقتصاد وهمه امور اجتماعی، به‌خصوص درعرصه سیاست وارتباطات ایجاد شد. رسانه‌ها توانستند با تغییر افکار عمومی، هر جامعه‌ای را تحت سلطه خود قرار دهند. نیروهای صهیونیستی  باسرمایه‌گذاری گسترده و تسلط بر افکار عمومی، اهداف خودرا پیش می‌بردند.به این ترتیب، جنگ نرم جایگزین جنگ نظامی و سخت شد.وی همچنین درباره اهمیت جایگاه جنگ نرم به خصوص ورود هوش مصنوعی به این جبهه گفت: در دوران پس از جنگ جهانی دوم تا دهه ۱۳۸۰ شمسی که شاهد ظهور فضای مجازی بودیم (ابتدا ایمیل‌ها و سپس عرصه‌های پیچیده‌ترمانند بلک‌پینت،اینترنت اشیا،متاورس و هوش مصنوعی)، این ابزارها به‌عنوان ابزارهای قدرت نرم مورد استفاده قرارگرفتند و ازطریق همین قدرت نرم، امکان حمله به بسیاری از کشورها فراهم شد. امروزه، پس از ظهورChatGPT، چینی‌ها با راه‌اندازی دیپ‌سیک (Deepseek) و کیوون (Qwen)، انحصار بازار آمریکا را شکستند. جنگ نرم به این معناست که شما از قدرت نرم خود علیه دشمنان استفاده کنید و در آن عرصه به پیروزی برسید. 
     
لزوم مقابله با تهدیدهای نرم‌افزاری
گفتنی است رهبرمعظم‌انقلاب در دیدار خود با جمعی از مردم تبریز یکی از نکاتی که مطرح کردند توجه دستگاه‌ها و به خصوص جوانان در مقابله با تهدیدهای نرم دشمن بود‌‌؛ ایشان در این دیدار فرمودند: صاحبان دستگاه‌های تبلیغاتی، صاحبان بیان، صاحبان قلم، اصحاب هنر و دانش و مسئولان دستگاه‌های رسمی رسانه و آموزش و هنر و آحاد جوانانی که با فضای مجازی ارتباط دارند، باید تمرکز خود را برای مقابله با تهدید نرم‌افزاری دشمن قرار دهند. 
امیدعلی مسعودی در پاسخ به پرسشی درباره تاکید رهبری که بر لزوم مقابله آحاد جوانان با تهدیدهای نرم دشمنان، گفت: باید بپذیریم که هیچ دولتی نمی‌تواند بدون حمایت مردم، امور خود را پیش ببرد. در طول جنگ تحمیلی هشت ساله، با وجود امکانات نظامی کم، حضور جوانان و نیروهای مردمی بود که توانست در مقابل هجوم گسترده رژیم بعث عراق ایستادگی کند و سرزمین‌های اشغال‌شده را آزاد سازد. بنابراین، به نظر نمی‌رسد که امروزه از طریق جنگ نظامی تحریک شویم، اگرچه جنگ‌های نظامی هم بر مبنای همین نرم‌افزارهای نظامی شکل می‌گیرند. آنچه بسیار مهم است، تهدید نرم‌افزاری دشمن است‌‌؛ یعنی تأثیر این نرم‌افزارها بر افکار عمومی. به‌همین‌دلیل، دستگاه‌های تبلیغاتی، رسانه‌ها، آموزش و فعالان فضای مجازی باید در این زمینه تلاش کنند. باید سطح سواد رسانه‌ای مدیران، کارگزاران و مردم را بالا ببریم و این امر با یک نهضت سواد رسانه‌ای قابل تحقق است. به‌نظر می‌رسد که دولت به تنهایی نمی‌تواند این آموزش را انجام دهد، بلکه نهادهای مردمی، امامان جماعت، دبیرستان‌ها، مدارس و به‌خصوص خانواده‌ها می‌توانند در این جنگ نرم گسترده نقش مهمی ایفا کنند. 
     
راه‌حل مقابله با تهدیدهای نرم
وی افزود: امروزه تقریبا ۸۰ درصد جمعیت ما در فضای مجازی حضور دارند، حتی اگر فقط کارهای روزمره و بانکی خود را انجام دهند. پلتفرم‌هایی وجود دارند که برای کسب خبر، شنیدنی‌ها، دیدنی‌ها و سرگرمی به آنها مراجعه می‌کنیم اما غافل از این‌که بسیاری از این‌ها در واقع به‌عنوان یک تهدید نرم‌افزاری عمل می‌کنند. به نظر من، راه حل، افزایش سواد رسانه‌ای است. متاسفانه، برخی از دولتمردان و مدیران میانی، کمترین سواد رسانه‌ای را در این حوزه دارند. برخی از نمایندگان مجلس نیز به این موضوع کم‌توجه هستند. این یک تهدید امنیتی و سیاسی است. بنابراین، باید هم دولتمردان در سه قوه و هم مدیران میانی و کارگزاران نظام و البته با تأکید بر نهضت مردمی، یک انقلاب فرهنگی نرم‌افزاری را به صورت آموزش نهضتی آغاز کنند. یعنی من به شما آموزش می‌دهم، شما به دو نفر دیگر و آنها به سه نفر دیگر و همین‌طوراین زنجیره در اعماق جامعه و مناطق محروم گسترش یابد تا مردم آمادگی دفاعی داشته باشند. بنابراین، نه تنها باید پدافند داشته باشیم، بلکه باید نقشه‌هایی هم برای آینده داشته باشیم. نرم‌افزارها روز به روز قوی‌تر و متشکل‌تر می‌شوند و مانند تیغ دو لبه هستند که باید بدانیم از کدام لبه و برای چه هدفی استفاده کنیم. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
ابتلای شعر به روزمرگی

دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» تأکید کرد آیین‌نامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد

ابتلای شعر به روزمرگی

نیازمندی ها