بهگزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان، مزارع گردشگری یکی از ظرفیتهای نوظهور اما پررونق در حوزه گردشگری کشاورزی محسوب میشوند که در سالهای اخیر مورد توجه ویژه قرارگرفتهاند. استان گلستان نیز با توجه به ظرفیتهای غنی کشاورزی خود، پیشگام در این عرصه بوده و در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران، بهصورت ویژه به این حوزه پرداخته است. برای بررسی جایگاه و آینده گردشگری کشاورزی در گلستان، گفتوگویی با مجید زمانی کارشناس ارشد گردشگری و مدیر مزرعه گردشگری توسکا انجام دادهایم.
کارشناس ارشد گردشگری و مدیر مزرعه گردشگری توسکا با اشاره به آغاز صدور مجوزهای گردشگری کشاورزی از سال ۱۳۹۹ گفت: از زمانی که دستورالعمل صدور مجوز گردشگری کشاورزی ابلاغ شد، اولین مجوز این حوزه در ایران را در استان گلستان دریافت کردیم. اکنون، پس از گذشت حدود چهار سال، تعداد این مزارع در گلستان به ۴۰ مورد رسیده است و در حوزههای مختلفی ازجمله گیاهان دارویی، تولیدات دامی و زراعی فعالیت دارند.
مجید زمانی افزود: رویکرد اکثر این مزارع علاوه بر فروش محصولات سالم و ارگانیک، ایجاد امکان تجربه کشاورزی، کار داوطلبانه، بازدید، تفریح و گردشگری برای بازدیدکنندگان است. ما در گلستان ظرفیت بسیار خوبی در این حوزه داریم، چراکه استان ما بر پایه کشاورزی بنا شده است. با یک تغییر نگرش و محوطهسازی مناسب، میتوان تمامی مزارع گلستان را به مقاصد جذاب گردشگری تبدیل کرد.
نقش نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران در معرفی مزارع گلستان
او با اشاره به اهمیت نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران در معرفی ظرفیتهای گلستان بیان کرد: حضور ما در این نمایشگاه فرصتی بود تا گردشگری کشاورزی گلستان را به شکلی متفاوت به مخاطبان معرفی کنیم. برای اولین بار، بخش نمایشگاهی گلستان به شکل یک مزرعه گردشگری طراحی شد که همین موضوع توجه بازدیدکنندگان، سرمایهگذاران و حتی مسئولان کشوری را جلب کرد. بسیاری از بازدیدکنندگان برای نخستین بار با مفهوم مزارع گردشگری آشنا شدند و این نشان میدهد که باید بیشتر در این حوزه اطلاعرسانی کنیم.
این فعال حوزه گردشگری خاطرنشان کرد: ما در نمایشگاه شاهد استقبال خوبی از ظرفیتهای گردشگری کشاورزی گلستان بودیم. این نمایشگاه فرصت مهمی بود تا با دفاتر خدمات گردشگری، فعالان صنعت گردشگری و حتی برخی سرمایهگذاران درباره برنامههای آینده مزارع گردشگری استان گفتوگو کنیم.
محدودیتهای قانونی در سطح ملی و مسیر توسعه گردشگری کشاورزی
او با اشاره به برخی موانع قانونی یادآور شد: البته که محدودیتهایی هم از نظر قانونی وجود دارد که امیدواریم این موارد بررسی شود و بتوانیم با تدوین قوانین مرتبط، از تمامی گردشگران عزیز کشورمان در استان گلستان میزبانی کنیم. این قول را به هموطنان میدهیم که در آیندهای نزدیک، گلستان را بهعنوان استانی با مزارع زیبای گردشگری، باغهای گل و محصولات کشاورزی منحصربهفردش خواهید شناخت.
زمانی همچنین تأکید کرد: در جلسهای که با مهندس فعالی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان داشتیم، مقرر شد که موضوع گردشگری کشاورزی در شورای برنامهریزی استان مطرح شود تا مدل حقوقی و قانونی آن توسعه یابد. در حال حاضر، استان گلستان بهعنوان پایلوت این طرح در کشور شناخته شده است و اتفاقاتی که در این استان میافتد، مبنای تدوین دستورالعملها و قوانین در سطح ملی خواهد بود.
شرایط دریافت مجوز مزارع گردشگری
او درخصوص روند دریافت مجوز مزرعه گردشگری گفت: در حال حاضر، یک دستورالعمل ۱۱ صفحهای برای صدور مجوز این مزارع وجود دارد که مبنای عمل قرار میگیرد. علاقهمندان به احداث مزارع گردشگری میتوانند بر اساس این دستورالعمل، درخواست خود را در ادارهکل میراثفرهنگی استان ثبت کنند. این فرآیند شامل چند مرحله استعلام است و پس از دریافت پاسخهای لازم، متقاضیان میتوانند پروانه بهرهبرداری دریافت کنند.
برنامهریزی برای تورهای گردشگری مزارع
مدیر مزرعه گردشگری توسکا با اشاره به استقبال گسترده از گردشگری کشاورزی در کشور تصریح کرد: تورهای گردشگری در مزارع در این چند سال بسیار پرطرفدار شدهاند. همکاران راهنمای گردشگری ما تورهای متنوعی در مزارع برگزار میکنند که با استقبال خوبی روبهرو شده است.
او افزود: در تعامل با دفاتر خدمات گردشگری، در حال تدوین بستههای ویژه تورهای مزارع هستیم. این دفاتر در حال طراحی و برنامهریزی هستند و بهزودی، تورهای اختصاصی مزارع گردشگری گلستان به علاقهمندان این حوزه ارائه خواهد شد.
چالشهای سرمایهگذاری و آینده گردشگری کشاورزی در گلستان
زمانی در ادامه گفت:بیشتر مزارعی که در حال حاضر مجوز دارند، پیشتر بهعنوان مزارع کشاورزی فعالیت میکردند و حالا با تغییر رویکرد، گردشگری کشاورزی را به کسبوکار خود اضافه کردهاند. اما در زمینه تأسیس مزارع جدید، چالشهایی وجود دارد. در حال حاضر، بستههای سرمایهگذاری در این حوزه آماده نیستند و دلیل اصلی آن ضعف قوانین است که به سرمایهگذاران یا مالکان اجازه احداث بنا نمیدهد.
او در پایان تأکید کرد: در صورت برطرف شدن این موانع قانونی، قطعاً بستههای سرمایهگذاری تدوین خواهند شد. با تعامل میان بخش خصوصی و ادارهکل میراثفرهنگی، میتوان این مسیر را به بهترین شکل ممکن طی کرد و به هدف تبدیل گلستان به قطب گردشگری کشاورزی ایران دستیافت.
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران از 23 لغایت 26 بهمنماه سال جاری در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران در حال برگزاری است. بخش نمایشگاهی استان گلستان در سال هفت این مجموعه میزبان علاقهمندان خواهد بود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با دکتر ندا ملکی، عضو هیاتعلمی دانشگاه تهران مطرح شد