این اظهارات بنیامین نتانیاهو از عمق اختلافات در پرونده عادیسازی و رادیکالشدن بیش از پیش صهیونیستها بعد از قدرتگیری ترامپ حکایت دارد. ماجرا از چند روز قبل آغاز شد. ترامپ در روزهای گذشته در کاخ سفید میزبان نتانیاهو بود و صحبتهایی را مطرح کرد که زمینهساز شعلهورشدن اختلافات شد. او با بیان این ادعا که عربستان برای عادیسازی، تشکیل کشور فلسطین را بهعنوان پیششرط مطرح نکرده است، بر آتش این منازعه دامن زد. در مقابل، عربستان سعودی با انتشار بیانیهای رسمی تأکید کرد که موضع این کشور درباره فلسطین تزلزلناپذیر است و بدون تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شرقی، هیچ توافقی با اسرائیل ممکن نخواهد بود.
نتانیاهو: کشور فلسطین در عربستان تشکیل شود!
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، بهتازگی در مصاحبهای با شبکه ۱۴اسرائیل، به صراحت مخالفت خود را با تشکیل کشور فلسطین اعلام کرد.اوگفت: امکان ندارد تلآویو اجازه دهدکشور فلسطین تشکیل شود.عربستان مساحت زیادی دارد و میتواند در آنجا کشور فلسطین را تشکیل دهد.وی همچنین با اشاره به عملیات بزرگ ۷ اکتبر، تأکید کرد که این وقایع نشان دادهاند که وجود یک کشور فلسطینی در کنار اسرائیل غیرممکن است. این مواضع آشکارابرخلاف خواسته کشورهای عربی است که بارها تأکید کردهاند تنها راهحل صلح، تشکیل دولت مستقل فلسطین است.دونالد ترامپ در جریان دیدار با نتانیاهو، مدعی شد که عربستان برای عادیسازی روابط خود با اسرائیل، تشکیل کشور فلسطین را بهعنوان پیششرط اعلام نکرده است. این ادعا در حالی مطرح شد که پیشتر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، بارها تأکید کرده که بدون تشکیل کشور فلسطین، عادیسازی ممکن نیست. واکنش عربستان به این ادعای ترامپ شدید بود. وزارت خارجه این کشور با انتشار بیانیهای اعلام کرد: موضع عربستان درباره تشکیل کشور فلسطین، محکم، ثابت و غیرقابل تغییر است. در این بیانیه، به تأکید ولیعهد عربستان بر حمایت از تشکیل کشور فلسطین براساس مرزهای ۱۹۶۷ اشاره شده و آمده است که این موضع برای دولتهای قبلی و کنونی آمریکا نیز روشن شده است.
فشار برای عادیسازی با تهدید و تحریف
با وجود تأکید عربستان بر حمایت از فلسطین، نتانیاهو تلاش میکند عادیسازی روابط را بدون پذیرش این شرط پیش ببرد. او در دیدار با ترامپ گفت: صلح میان اسرائیل و عربستان نهتنها ممکن است، بلکه من معتقدم این امر رخ خواهد داد. او همچنین ادعا کرد که اگر ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوری خود شش ماه بیشتر فرصت داشت، توافق عادیسازی با عربستان محقق میشد. اما این رویکرد صهیونیستها و آمریکا، نهتنها به نزدیکی با عربستان منجر نشد، بلکه تنشها را افزایش داد. در واکنش به این مواضع، عربستان سعودی با صدور بیانیهای رسمی اعلام کرد که بر «حمایت خستگیناپذیر از تشکیل کشور فلسطین» تأکید دارد و هیچ توافقی بدون تحقق این امر ممکن نخواهد بود.
جنگ لفظی و تهدیدات نتانیاهو علیه کشورهای عربی
نتانیاهو نهتنها علیه عربستان موضعگیری کرد، بلکه قطر را نیز تهدید کرد. او در گفتوگو با شبکه ۱۴ اسرائیل، از نقش شبکه الجزیره در پوشش تحولات فلسطین انتقاد کرد و گفت: قطر باید انتخاب کند که در خاورمیانه جدید در کدام جبهه خواهد بود. این اظهارات نشان میدهد که اسرائیل تلاش دارد با اعمال فشار بر کشورهای عربی، آنها را به پذیرش عادیسازی وادار کند. اختلافات میان کشورهای عربی و دولت ترامپ بر سر مسأله فلسطین در نشست اخیر وزرای خارجه کشورهای عربی در قاهره نیز قابل مشاهده بود. در این نشست که با حضور نمایندگان مصر، اردن، عربستان، قطر و امارات برگزار شد، کشورهای عربی تأکید کردند که هرگونه انتقال اجباری فلسطینیان غیرقابل قبول است و تنها راه دستیابی به صلح عادلانه، تشکیل کشور مستقل فلسطین است. این نشست، پیام روشنی به جامعه بینالمللی ارسال کرد: کشورهای عربی حاضر نیستند از حقوق فلسطینیان صرفنظر کنند و فشارهای آمریکا و اسرائیل در این زمینه بینتیجه خواهد ماند. این اتفاق درحالی است که دونالد ترامپ رؤیای کوچ اجباری همه مردم غزه را در سر دارد و میخواهد همه این باریکه را تحت مدیریت و تسلط خود بگیرد.
پروژه عادیسازی روی دستانداز
اظهارات ترامپ ونتانیاهو نشان میدهدکه آنها همچنان تلاش دارند بدون درنظرگرفتن مسأله فلسطین وصاحبان اصلی این سرزمین، عادیسازی روابط با عربستان را پیش ببرند اما واکنش تند ریاض وکشورهای عربی نشان میدهد که این سیاست بهسادگی پیش نخواهد رفت. سیاستهای رادیکال ترامپ و حمایت بیقیدوشرط او از اسرائیل، نهتنها باعث تشدید مواضع تند نتانیاهو شده، بلکه کشورهای عربی را نیز به اتخاذ مواضع محکمتر واداشته است.امروز، نهتنها عربستان، بلکه سایر کشورهای عربی نیز تأکید دارند که بدون تشکیل کشور فلسطین، صلحی در کار نخواهد بود. در این شرایط، تلاشهای آمریکا و اسرائیل برای پیشبرد صلح ابراهیم با فشار و تهدید، بیش از پیش کشورهای منطقه را در برابر این پروژه قرار داده و مسیر عادیسازی را دچار چالش کرده است.