احمد الشرع، ملقب به الجولانی، سرکرده شورشیان سوریه که سهشنبه به ترکیه رفت، در کاخ بشتپه آنکارا با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه دیدار کرد. خبرگزاریهای ترکیه اعلام کردند که الجولانی با هواپیمای مخصوص ریاستجمهوری ترکیه از دمشق به آنکارا سفر کرد.مباحث امنیتی و نظامی ازجمله موضوع کردهای شمالی سوریه، روابط دوجانبه و همکاریهای نظامی و اقتصادی ازجمله محورهای دیدار فرمانده ارشد هیات تحریرالشام با اردوغان در ترکیه بود.
الجولانی پیش ازسفر به ترکیه ابتدا به عربستانسعودی رفته بود تا خاندان آلسعود را جهت سرمایهگذاری در زیرساختهای سوریه ترغیب کند. پیش از سفر هیات اعزامی دولت موقت سوریه به آنکارا، فخرالدین آلتون، رئیس سازمان ارتباطات ریاستجمهوری ترکیه گفته بود که تثبیت وضعیت درکرانه شرقی مدیترانه و امنیت سوریه ازجمله محورهای دیدار دوجانبه رئیسجمهور خودخوانده دولت انتقالی سوریه و رئیسجمهور ترکیه خواهد بود.
با وجود اینکه ترکیه بهدلیل نرخ تورم بالای خود در تنگنای اقتصادی قرار دارد، پیشنهاد کمک به بازسازی سوریه پس از یک جنگ داخلی ویرانگر ۱۴ساله را به دمشق داده است. به گونهای که از شبکه برق حلب در شمال سوریه پشتیبانی خواهد کرد. در مقابل این کمکها، ترکیه تمایل دارد از حمایت دمشق ضد گردانهای دفاع خلق ملی کرد در شمالشرق سوریه، جایی که نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) مورد حمایت آمریکا با ارتش ملی سوریه به استعداد ۹۰هزار شبهنظامی مورد حمایت آنکارا میجنگند، برخوردار باشد. احمد الشرع، رئیسجمهور خودخوانده مرحله انتقالی سوریه در اجلاس مطبوعاتی مشترک با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه خاطرنشان کرد که ملت سوریه، ایستادگی ترکیه در کنار خود را فراموش نخواهد کرد.
عضو اسبق القاعده که از طریق جنگجویان تکفیری خود قدرت را تصاحب کرد، در تلاش برای حفظ روابط متوازن منطقهای پس از سفر خود به عربستانسعودی، اکنون بهدنبال تجدید روابط با ترکیه، متحد شماره یک هیات تحریرالشام از آتشبس روند آستانه در سال ۲۰۱۷ محسوب میشود. الجولانی با توجه به تجربه حکمرانی بر ادلب، خواهان حفظ قدرت و استقلالعمل در برابر دخالتهای سیاسی ترکیه است.
عشق و نفرت
هرچند دو طرف در ظاهر اختلافات پسااسد را پنهان کردند به گزارش الجزیره، الجولانی گفت که روابط سوریه و ترکیه به شکل تاریخی امتداد دارد و تشریح کرد که بر تبدیل روابط با ترکیه به شراکت جامع منحصربهفرد در همه زمینهها تأکید میکنیم. این درحالیاست که ملت سوریه بهعنوان جامعهای عربی سدهها در مقابل استیلای ترکان ایستادگی کردهاند.
الجولانی ضمن تشکر از ترکیه بابت مواضع تاریخیاش با ملت سوریه، گفت که همکاری مشترک با ترکیه در چندین پرونده را آغاز کرده است.وی ضمن تقدیر از تلاش و اهتمام اردوغان بابت موفقیتآمیز بودن مرحله انتقالی در سوریه گفت که روابط برادرانه متمایزی میان دو کشور وجود دارد.وی ادامه داد که با ترکیه بر سر ایجاد یک راهبرد یکسان برای مقابله با تهدیدهای امنیتی تلاش خواهیم کرد.
الجولانی گفت که در دیدار با اردوغان، لزوم عقبنشینی ارتش اشغالگر قدس از اراضی سوریه که اخیرا وارد آن شده براساس توافق خاتمه منازعات سال ۱۹۷۴ را بررسی کرده است. درواقع میتوان گفت که هیات تحریرالشام خود را در میانه رقابتهای ترکیه و رژیمصهیونیستی احساس میکند و تحت فشار آنکارا و تلآویو قرار دارد.وابستگی امنیتی به ترکیه موجب نگرانی الجولانی از آینده سیاسیاش شده است. بههمیندلیل، نخستین سفر او به ریاض بهمنظور کسب حمایت فراتر از آنکارا تعبیر میشود.
سرکرده هیات تحریرالشام از رئیسجمهور ترکیه برای سفر به سوریه در اسرع وقت دعوت کرد.درواقع میتوان گفت که دمشق نگران فعالیتهای محتمل سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی آنکارا علیه الجولانی است؛ چراکه حکام جدید سوریه تمایلی به درگیری بهخاطر ترکیه با کردهای استان حسکه ندارند.در طول تاریخ غربآسیا، همواره کنترل اعراب لوانت توسط ترکان آناتولی کاری پیچیده و سخت محسوب شده است.