به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا،انرژی تجدیدپذیر یا انرژی نوشدنی (Renewable energy) از منابع تجدیدپذیر بهدست میآید که بهطور طبیعی دوباره جایگزین میشوند، از جمله این منابع میتوان به نور خورشید، باد، باران، جزر ومد، امواج اشاره کرد، کهگیلویه وبویراحمد با داشتن ۳۰۰ روز آفتابی درطول سال و برخورداری از بادهای موسمی مناسب، یکی از مناطق مستعد کشور برای بهرهبرداری از انرژیهای تجدیدپذیر محسوب میشود این در حالی است که استفاده از این ظرفیت مهم در استان مغفول مانده است.
با وجودی که در کشورمان فعالیت مجاز ماینینگ تعریف شده اما برخی از افراد در استان برای استخراج رمزارز از انشعابهای خانگی، کشاورزی یا صنعتی استفاده میکنند و این مساله منجر به تحمیل یک بار پیش بینی نشده به شبکه برق کهگیلویه وبویراحمد میشود در این شرایط کارشناسان شرکت توزیع برق کهگیلویه و بویراحمد استفاده از انرژی تجدید پذیر را بهترین راهکار برای فعالیت در این زمینه میدانند.
از هنگامی که پدیده استفاده از انشعابهای غیرمجاز در کشور شایع شد بر روند مصرف برق اثر منفی گذاشت وزارت نیرو و همچنین شرکت توزیع نیروی برق استان هم تلاش خود را برای جلوگیری از فعالیت این مراکز به کاربست، اما سودهای قابل توجه آن هنوز خیلیها را به سوی این فعالیت جذب میکند.
کارشناسان صنعت برق کهگیلویه وبویراحمد اعتقاد دارند که هر دستگاه ماینر برای استخراج یک بیتکوین، معادل حدود ۳۰ واحد مسکونی، برق مصرف میکند که این آمار نشان میدهد نقش مصرف برق مزارع رمزارز غیرمجاز قابل توجه است به همین علت هدایت فعالان استخراج رمزارز به سوی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر ضروری به نظر میرسد.
برآوردهای رسمی نشان میدهد ظرفیت نیروگاهی کشور از ۹۰ هزار مگاوات عبور کرده و میزان مصرف این حامل انرژی مهم در ایام سرد سال حدود ۴۷ تا ۴۹ هزار مگاوات است، چندی پیش محمد اللهداد معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) ناترازی اقتصادی، محدودیت سوخت نیروگاهها در فصل زمستان و نیز مصارف غیرمجاز را از دلایل بروز ناترازیهای اخیر برق در کشور برشمرده بود و گفته بود، فعالیت ماینرها علت بخشی از این ناترازی هاست اظهاراتی که توجه به مساله مهم استفاده از یک راه حل قانونی برای استخراج رمزارز را بیشتر کرده است.
امکان ایجاد مزارع رمزارز مجاز
مجری جمع آوری برقهای غیرمجاز شرکت توزیع برق کهگیلویه وبویراحمد در خصوص شرایط راه اندازی مزارع رمزارز مجاز گفت: بیشتر مزارع رمزارز استان از انشعابهای خانگی، صنعتی و کشاورزی برای تامین برق استفاده میکنند به طوری که تنها دو مزرعه رمزارز مجاز در استان فعالیت دارد.
مصطفی نوریان افزود: متقاضیان راه اندازی مزارع استخراج رمزارز مجاز میتوانند درخواستهای خود را برای ایجاد این واحدهای تولیدی باید به اداره کل صنعت معدن و تجارت استان ارائه و پس از بررسی در کمیتهای مشترک در صورت وجود ظرفیت مجوز فعالیت صادر میشود.
وی خاطرنشان کرد: مکانهای درخواستی متقاضیان ایجاد مراکز مجاز رمزارز ظرفیت سنجی میشود و در صورت آسیب نرساندن به پایداری شبکه برق مجوز صادر میشود.
وی اضافه کرد: با توجه به شرایط اقلیمی کهگیلویه و بویراحمد متقاضیان فعالیت در زمینه استخراج رمزارز میتوانند برق مورد نیاز خود را با استفاده از پنلهای خورشیدی تامین کنند.
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر میگوید: قیمت برق برای ماینینگ ۳۲هزار ریال به ازای هر کیلووات ساعت است که این نرخ همان نرخ خرید برق از تولیدکنندگان انرژی تجدیدپذیر است.
وی خاطرنشان کرد:آنچه قانونگذار در این زمینه تاکید بیشتری بر آن داشته، استفاده از برق تجدیدپذیر است، البته با توجه اینکه ماینرها به صورت شبانه روزی مشغول فعالیت هستند و پنلهای خورشیدی درتمام ۲۴ ساعت شبانه روز قادر به تولید برق نیستند، صنعت برق در ساعاتی از شبانه روز که امکان استفاده از برق تجدیدپذیر وجود نداشته نباشد، برق مورد نیاز آنان را تأمین میکند.
رجبی مشهودی عنوان کرد: اگر کسی اقدام به تولید برق تجدیدپذیر نکرد، میتواند از تابلوی سبز برق اقدام به خرید برق مورد نیاز خود کند.
میزان مصرف مزارع غیرمجاز در کهگیلویه و بویراحمد
رسول روستایی، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد میگوید که برآوردها نشان میدهد که مزارع کشف شده غیرمجاز رمز ارز در استان معادل تولید یک روز نیروگاههای برق آبی استان است.
آن طور که سید موسی مرتضوی، مدیر بهره برداری نیروگاههای برق شهرستان دنا مهر ماه امسال گفته بود: نیمه نخست امسال۴۰ میلیون کیلو وات انرژی با فعالیتهای پنج نیروگاه برق آبی شهرستان برق تحویل شبکه برق شده است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد با یادآوری اینکه دولت از اهرمهای مختلفی مانند پاداش به شهروندانی که فعالیت غیرمجاز مزارع رمزارز را گزارش میدهند یا شناسایی از روی افزایش میزان مصرف اقدام به شناسایی متخلفان استفاده از برق غیرمجاز برای استخراج رمزارز میکندگفت: استفاده از انرژی خورشیدی بهترین راهکار برای تامین برق استخراج رمزارز در استان است.
روستایی با اشاره به اینکه۹۷مرکز غیرمجاز استخراج رمز ارز در استان به پرداخت ۷۰میلیارد ریال جریمه محکوم شدند اظهار کرد:تاکنون ۲۵ میلیارد ریال از این جریمه از سوی مختلفان استخراج غیرمجاز رمز ارز در کهگیلویه وبویراحمد پرداخت شده و مابقی در دست اقدام و یا به صورت اقساطی در حال پرداخت است.
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای سال ۱۳۹۸ (همزمان با آغاز طرح جمع آوری مراکز رمز ارز) تاکنون یکهزار و ۳۰۰دستگاه ماینر از مراکز غیر مجاز استخراج رمز ارز در این استان کشف و ضبط شده است.
وی بیان کرد: از این تعداد ۱۸مرکز غیرمجاز استخراج رمز ارز از ابتدای سال جاری تاکنون در شهرستانهای مختلف استان شناسایی شده است.
روستایی عنوان کرد: از این تعداد ۱۶ مورد در واحدهای مسکونی، یک مرکز کشاورزی و یک مزرعه هم در واحد صنعتی کشف شده است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بروز افت ولتاژ و نوسانات برق و آسیب به تجهیزات شبکه و لوازم برقی مشترکان در مناطق آلوده به این معضل تصریح کرد: از این مراکز ۵۵ دستگاه ماینر غیرمجاز کشف و ضبط شده است.وی میزان انرژی احیا شده از این مراکز را پنج مگاوات برآورد کرد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: بر اساس ضوابط ابلاغی صنعت برق برای کسانی که به صورت غیرمجاز از برق برای تولید رمزارز استفاده میکنند، جرایم سنگینی تا بیش از ١٠٠ برابر نرخ انرژی در نظر گرفته شده است.
روستایی خاطرنشان کرد: افزون بر این ماینرهایی که از این طریق کشف و ضبط شود، تحویل مقامات قضایی شده و بر اساس قوانین جدید امحا خواهد شد.
وی با بیان اینکه گزارشهای مردمی معرفی این مراکز افزون بر محرمانه ماندن، مشمول پرداخت پاداش به گزارش کننده میشود تاکید کرد: عموم شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی میتوانند اطلاعات خود درباره استفاده غیرمجاز از برق برای استخراج رمز ارز را در سامانه سمات شرکت توانیر و برنامه کاربردی «برق من» ثبت یا با تماس با دفتر حراست شرکت توزیع برق استان به شماره ۳۱۱۸۸۱۱۰ و یا سامانه هوشمند مرکز اتفاقات برق ۱۲۱ ثبت کنند. استان ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی کشورمان حدود ۳۰۰ هزار مشترک برق دارد.
روستایی تاکید کرد: پرداخت ۱۰میلیون ریال پاداش به ازای گزارش هر دستگاه ماینر غیرمجاز و تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است.
استان ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی کشورمان حدود ۳۰۰ هزار مشترک برق دارد.
البته انرژیهای تجدیدپذیر ظرفیتی فراتر از تولید برق مورد نیاز مزارع استخراج رمز ارز در کهگیلویه وبویراحمد و سایر نقاط کشور است و استفاده از منابع خدادادی خورشید و باد میتواند نقش بیشتری در تولید برق مورد نیاز مشترکان خانگی، کشاورزی و صنعتی در داشته باشد، اما به علت درآمد خوب حاصل از فعالیت رمزارزها و اشتیاق شماری از شهروندان به سوی ایجاد مزارع غیرمجاز در این مطلب به این موضوع مهم پرداخته شده است.
در حالی که طی ۲۰ ساله گذشته تاکنون، تقاضای برق در ایران ۲۱۲ درصد رشد داشته و در حال حاضر بخش عمدهای از این حامل انرژی از طریق سوختهای فسیلی تولید میشود انرژی تجدیدپذیر فرصتی برای تولید برق در بخشهای دیگر مانند کشاورزی، صنعتی و خانگی هم محسوب میشود.
در سال ۲۰۲۲تنها ۱.۸ درصد کل برق مورد نیاز کشورمان از منابع پاک تولید شده که سهم بسیار پایینی محسوب میشود با این حساب میتوان گفت تولید برق با استفاده از انرژیهای بادی و خورشید در ایران اندک است که این واقعیت ضرورت استفاده بیشتر از فرصت یاد شده را نمایانتر میکند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران در گفتگوی تفصیلی با جام جم آنلاین مطرح کرد