جام جم آنلاین - خوزستان، حجت الله سلیمانی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اهواز با بیان اینکه از سال ۹۲ تا ۹۵ این پروژه فقط ۲ درصد پیشرفت داشته، اظهار کرد: از سال ۹۵ این پروژه عملا تعطیل و یا درگیر فرایندهای حقوقی مبنی بر خلع ید پیمانکار و تحویل کارگاه پروژه به شهرداری اهواز بوده است.
وی در مورد تحویل کارگاهها به شهرداری اهواز عنوان داشت: بسیاری از کارگاهها در حال حاضر به شهرداری تحویل داده شده است.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اهواز، پیمانکار جدید پروژه قطار شهری اهواز را قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا معرفی و تشریح کرد: تکمیل فازهای ۱ و ۲ شامل سه و نیم کیلومتر حفاری تونل، عملیات تکمیلی و بهرهبرداری از ایستگاههای فرودگاه، زیتون، شهید بندر، نفت، خلیج فارس، (نهج البلاغه (فرهنگی)، مصلی امام خمینی (ره)، سلمان فارسی، فلکه ساعت و دانشگاه به همراه تکمیل کامل بحث سیگنالینگ و تجهیزات ویژه توسط این قرارگاه انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: بخشی از خط پس از ۱۸ ماه آماده میگردد که در سرویس و در اختیار تردد شهروندان قرار خواهد گرفت و تکمیل کامل عملیات فازهای ۱ و ۲، ۳۶ ماه به طول خواهد انجامید.
سلیمانی در مورد فازهای ۳ و ۴ خط قطار شهری اهواز اعلام کرد: بنا داریم با باز طراحی و بازنگری، تکمیل این فازها به صورت یک بسته اقتصادی مقرون به صرفه به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا محول گردد.
وی در مورد سابقه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا توضیح داد: بیشترین خطوط مترو و قطار شهری در کشور توسط این قرارگاه ساخته شده که با توجه به بومیسازی بخش زیادی از دانش ساخت تونل ایستگاهها و تجهیزات بدیهی است هزینه کمتری به نسبت سایر رقبای خارجی برعهده شهرداری اهواز خواهد بود.
سلیمانی در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته ۴ ایستگاه فرودگاه و شهید بندر، سلمان فارسی و فلکه ساعت به عنوان ایستگاههای اصلی میباشند که پس از ۱۸ ماه وارد فاز استفاده شهروندان شده و رفته رفته سایر ایستگاهها وارد مدار میشوند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حجتالاسلام دکتر حسن رضاییمهر، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم از مهمترین نقش رئیس مکتب جعفری میگوید