به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا،سیستان و بلوچستان لقب یکی از پهناورترین استانهای کشور را یدک میکشد که حدود یکهزار و ۶۰۰ کیلومتر یعنی معادل یک ششم از مجموع مرزهای جمهوری اسلامی ایران با کشورهای افغانستان، پاکستان و حوزه دریای عمان مرز دارد.
طول مرزهای خاکی سیستان و بلوچستان با کشور افغانستان حدود ۳۰۰ کیلومتر یعنی معادل یک سوم از کل مرز ایران با افغانستان و طول مرزهای خاکی مشترک استان با کشور پاکستان ۹۲۱ کیلومتر بوده که مجموع کل مرز مشترک ایران و پاکستان را تشکیل میدهد، همچنین طول مرزهای آبی این استان در سواحل دریای عمان با کشور پاکستان ۳۷۰ کیلومتر است.
این همسایگی و وجود مرز مشترک همواره با تبعات مثبت و منفی مواجه بوده که بهکارگیری اتباع خارجی در انواع مشاغل یکی از آنهاست.
قصه تکراری مشکلات کار و کارگری برای جویندگان کار حکایت تلخی است با وجود تعداد قابل توجه کارگران ساختمانی در سیستان و بلوچستان بویژه در مرکز استان، همواره از کارگران افغانی بیشتر استقبال میشود.
کارگران اتباع بیگانه سیستان و بلوچستان که بیشتر اتباع افغانستانی هستند، به دلیل دریافت دستمزد کمتر و توانایی کار بالاتر، بیشتر مورد استقبال کارفرمایان قرار میگیرند.
امروز سایههای خواب آور میدان کارگر، کشاورز و بسیاری از چهارراههای اصلی در خیابانهای شهر برای خواب و استراحت کارگران روزمزد ساختمانی واقع شده، تا کارگران ساعات زیادی از روز را برای پیدا شدن صاحب کار و کسب روزی در این مکان سپری کنند.
بر اساس ماده ۱۸۱ قانون کار نیز بکارگیری اتباع بیگانه فاقد مجوز کار در واحدهای کارگاهی ممنوع است و کارفرمایانی که اتباع خارجی غیر مجاز و فاقد پروانه کار یا اتباعی که پروانه کار آنها منقضی شده را در کاری غیر از آنچه در پروانه کارشان ذکر شده بپذیرند یا در مواردی که رابطه استخدامی تبعه بیگانه با کارفرما قطع میشود، مراتب را به وزارت کار اعلام نکنند، برابر قانون به مجازات حبس از ۹۱ تا ۱۸۰ روز محکوم میشوند؛ از این رو کارفرمایان مکلفند قبل از اقدام به عقد هرگونه قراردادی که موجب استخدام اتباع بیگانه میشود، نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را استعلام کنند.
نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان ۱۴درصد است
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: شاخص نرخ بیکاری در کشور ۷.۵درصد و در این استان ۱۴ درصد است.
مهرداد عرب اول اظهار کرد: در حوزه شاخص نرخ تورم این استان براساس آمارهای شهریور ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۴.۴ درصد بوده که این رقم در مقایسه با کشور ۳۴.۲ درصد است.
وی بیان کرد: نرخ مشارکت اقتصادی در سیستان و بلوچستان ۳۵.۲ درصد بوده که این رقم در کشور ۴۱.۳ درصد است که بخشی از این به جوانی جمعیت استان بر میگردد که خوشبختانه جمعیت جوان ما ۶۳.۹ درصد است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان در مورد شاخص تولید ناخالص داخلی گفت: سهم این استان یک و نیم درصد بوده که این رقم قابل مقایسه با سهم کشور که ۱۱.۴ درصد است، نیست.
شاخص نرخ بیکاری در کشور ۷.۵درصد و در این استان ۱۴ درصد است
وی بیان کرد: سهم ارزش افزوده سیستان و بلوچستان در بخش کشاورزی ۱۳.۳ درصد، گروه صنعت ۱۴.۹درصد و معدنی ۱.۹ درصد است همچنین در حوزه خدمات سهم ارزش خدمات ۶۳ و نیم درصد که این رقم در کشور ۵۵.۹ درصد است.
عرب اول تصریح کرد: درآمدهای عمومی دولت در سال ۱۴۰۳ یکهزار و ۵۹۸ همت در قانون است که یکهزار و ۳۶۴ همت آن از درآمدهای مالیاتی بوده است.
وی گفت: در سیستان و بلوچستان ۴۷ هزار و ۴۷۰ میلیارد ریال رقم درآمدهای عمومی است که ۴۱ هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال درآمدهای مالیاتی بوده که در استانهای دیگر نسبت درآمدهای مالیاتی به عمومی بالای ۹۵ درصد است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان گفت: چنانچه درآمدهای مالیاتی کشور به بیش از ۱۰۲ درصد برسد مازاد این رقم شامل ۱۰ درصد در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار میگیرد، ۳۰ درصد به اعتبارات جدول استانی و ۶۰ درصد به پروژهای پیوست مالی اضافه میشود.
وی بیان کرد: اکنون بالای ۲۷ درصد پستهای سازمانی مالیاتی در سیستان و بلوچستان خالی است و در شهرهایی مانند چابهار که میتوانیم درآمدهای مالیاتی را به دست بیاوریم ۵۰ درصد پستها خالی است.
عرب اول عنوان کرد: در پایان سال ۱۴۰۲ درآمدهای گمرکی سیستان و بلوچستان ۴.۶ همت بوده که این رقم قابل ملاحظه است در حالیکه جدول درآمدهای عمومی سه هزار و ۱۰ میلیارد ریال بوده و درخواست داریم ردیفهای درآمدی که قابل تفویض به استان است به این منطقه اضافه شود.
شناسایی ۶۲۴ شاغل خارجی غیرمجاز در سیستانوبلوچستان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان بیان کرد: در نیمه اول امسال تا پایان آذرماه، یک هزار و ۸۶۳ بازرسی از کارگاههای مختلف صورت گرفته که منجر به شناسایی ۶۲۴ نیروی کار غیرمجاز و ارائه ۶۲۴ برگ جریمه در سطح استان شده است.
خلیل احمد سلامی افزود: با تأکیدات و پیگیریهای صورت گرفته، طی ۹ ماهه امسال، توسط ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کارفرمایان، ۱۴۹ نیروی کار ایرانی، جایگزین اتباع خارجی غیرمجاز در اصناف مختلف، کارگاههای عمرانی و واحدهای تولیدی شدند.
وی ادامه داد: بر اساس بند (ج) ماده ۱۱ قانون تنظیم بخشی از درآمدهای دولت، هر کارفرمایی که از نیروی کار خارجی غیرمجاز استفاده و یا در مشاغلی به جز شغل تعیین شده در پروانه کار اقدام کند، به پنج برابر حداقل دستمزد برای هر روز اشتغال یعنی معادل ۱۱ میلیون و ۹۴۳ هزار و ۶۴۰ ریال جریمه میشود و در صورت تکرار تخلف، این میزان جریمه به دو برابر افزایش مییابد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان عنوان کرد: در این راستا مبلغ ۱۶ میلیارد و ۳۶۶ میلیون و ۱۳۸ هزار و ۸۰ ریال جریمه طی این مدت به کارفرمایان متخلف ابلاغ شده که از این میزان، تاکنون ۱۴ میلیارد و ۸۳۲ میلیون و ۶۲۱ هزار و ۶۸۳ ریال وصول شده است.
۱۸۰ روز حبس مجازات به کارگیری اتباع غیرمجاز
وی با اشاره به این که طی مدت ۹ ماه امسال، ۷۹ گشت مشترک برخورد با اشتغال اتباع خارجی غیرمجاز در سطح استان اجرا شده، اظهار کرد: مطابق ماده ۱۸۱ قانون کار، هرگونه به کارگیری اتباع خارجی در واحدهای کارگاهی ممنوع و صراحتاً اعلام شده کارفرمایانی که اتباع بیگانه فاقد پروانه کار را به خدمت بگیرند یا در کاری غیر از آنچه در پروانه کارشان ذکر شده بپذیرند، بر اساس قانون، از ۹۱ روز تا ۱۸۰ روز حبس و پرداخت چند برابر دستمزد یک کارگر جریمه میشوند.
سلامی تصریح کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطابق قانون برای اتباع بیگانه پروانه کار صادر خواهد کرد که مطابق اطلاعات موجود در این وزارتخانه، در میان اتباع ایرانی آماده به کار افراد داوطلب دارای تحصیلات و تخصص مشابه وجود نداشته باشد و تبعه بیگانه دارای اطلاعات و تخصص کافی برای اشتغال به کار موردنظر باشد یا اینکه از تخصص تبعه بیگانه برای آموزش و جایگزینی بعدی افراد ایرانی استفاده شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت