به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا، صاحب نظران میراث طبیعی زاگرس بر این باورند که احداث موزه تاریخ طبیعی در کهگیلویه و بویراحمد که در قلب رشته کوههای زاگرس مرکزی ۳۱۲ هزارو ۵۰۰ هکتار زیستگاه حیات وحش دارد، ضرورتی برای حفاظت از گونههای جانوری در مناطق حفاظت شده این استان است.
این کارشناسان تاکید میکنند با توجه به اینکه براساس آمار موجود کهگیلویه و بویراحمد زیستگاه ۲۵۰ گونه پرندگان مهاجر و بومی، ۵۰ گونه پستاندار و ۵۰ گونه ماهیان در مناطق حفاظت شده و آزاد است ایجاد موزه تاریخ طبیعی به انجام پژوهشهای جامع درباره این میراث طبیعی کمک میکند.
براساس آمار موجود ۳۳۱ گونه مهرهدار در استان کهگیلویه و بویراحمد زندگی میکنند که حدود ۲۰ درصد مهرهداران کشور را شامل میشود و افزون بر این ۲۲ درصد پستانداران ایران، ۴۵ درصد پرندگان، هشت درصد خزندگان، ۱۳درصد دوزیستان و هشت درصد ماهیان کشور سکونت دارند.
هم اینک هفت منطقه حفاظت شده دنا با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد، کهگیلویه وبویراحمد همچنین دارای پنج منطقه شکار ممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و کوه تلرش است.
موزه تاریخ طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد از مصوبات سفر دولت نهم بوده که عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۸۸ آغاز شد و پس از افزون بر ۱۵ سال با تنها ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی بلاتکلیف و نیمه کاره رها شده است.
در حالی که این روزها عواملی، چون شکاربی رویه، آسیب دیدگی هنگام آتش سوزی ها، کشته شدن از سوی باغداران، قربانی شدن به دست شهروندان عادی به دلیل ترس، کشاورزی و توسعه ناپایدار و قاچاق حیات وحش تهدیدکننده زندگی گونههای حیات وحش استان کهگیلویه و بویراحمد است ضرورت دارد مسوولان برای احداث موزه تاریخ طبیعی استان اقدام کند تا با فراهم شدن زمینه پژوهشها به بقای این گونههای زیبا کمک شود.
مدیرکل سازمان محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: عملیات اجرایی موزه تاریخ طبیعی استان که سال ۱۳۸۸ عملیات اجرایی آن آغاز شده بود به علت موانع منابع طبیعی سالها نیمه تمام مانده است.
عبدال دیانتی نسب افزود: ساختمان نیمه کاره موزه تاریخی طبیعی استان، با حدود ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی راکد مانده و تاکنون تلاشها برای رفع موانع زمین آن ناکام مانده است.
وی ادامه داد: عملیات اجرایی این طرح سالها پیش در زمینی به مساحت ۲ هزار و ۳۶۵ متر مربع در حال انجام است.
دیانتی نسب تصریح کرد: با توجه به گردشگر پذیر بودن شهر یاسوج میتوان این موزه تاریخی طبیعی را به بخش خصوصی و از آن درآمدزایی خوبی برای استان کسب کرد.
مزایای احداث موزه تاریخ طبیعی
موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی مکانی است که انواع گونههای گیاهی و جانوری یک کشور، استان و یا منطقه در آن نگهداری میشود بهترین مکان برای بازدید گردشگران و مسافران از این گونهها به شمار میرود.
اشتغالزایی، جذب سرمایه گذاران، آموزش دانشجویان برای دورههای تخصصی وارزش طبیعت و گونههای جانوری تنها بخشی از فواید احداث این موزه به شمار میرود.
کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: ایجاد موزه تاریخ طبیعی در استان برای احیای گونههای جانوری و گیاهی که منقرض شده و یا در معرض تهدید اثربخش است.
هادی سینایی افزود: موزه تاریخ طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در زمینه علمی، پژوهشی، آموزشی، گردشگری، اقتصادی و تفریحی حائز اهمیت است.
وی تاکید کرد: موزه نقش بسزای در استحکام ریشههای محیط زیستی برای هر منطقه دارد و محلی برای ارتباط مستقیم مخاطب با تنوع زیستی از نوع ارتباط تعاملی است.
کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: موزه نماد تاریخ طبیعی یک استان محسوب میشود و بانک اطلاعاتی زیست محیطی است که میتواند در بخشهای تکنولوژی، هنر، کارگاههای تاکسیدرمی و بخشهای سمعی و بصری و کتابخانهها نقش داشته باشد.
سینایی بیان کرد: راه اندازی این موزه به اقتصاد استان کمک میکند و در زمینه گردشگری و ایجاد اشتغال و همچنین پژوهشی به استان و معیشت مردم کمک کند.
وی اضافه کرد: تورهای مجازی آنلاین، کارگاههای آموزشی آنلاین میتوان در این موزه تاریخ طبیعی برگزار کرد.
کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: موزه در بخش آبزیان، پرندگان، پستانداران، میتواند برای تیمارداری و دامپزشکی حیوانات اهلی و کوهی را درمان کند بنابراین میتواند اشتغال و معیشت استان را بهبود ببخشد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد