سیاست دونالد ترامپ در حوزه اقتصاد تمرکز بر بهبود وضعیت اقتصادی درون جامعه آمریکاست. این امر موجب خواهد شد تا با اعمال سیاستهای انقباضی در برابر کشورهای دیگر، خسارتهای زیادی برای غولهای بزرگ اقتصادی جهان بهویژه کشورهایی که روابط تجاری با ایالات متحده دارند به ارمغان بیاورد.از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ دوران حاکمیت ترامپ بر کاخ سفید، اروپا با اثرات اقتصادی قابلتوجهی به دلیل تعرفههای اعمالشده توسط دونالد ترامپ مواجه شد. در این سالها اتحادیه اروپا کاهش تولید ناخالص داخلی را تجربه کرد وبرآوردها حاکی اززیان حدود۰.۱۱درصدی بود.دراین بین آلمان که یکی ازبزرگترین صادرکنندگان کالا به آمریکاست، با کاهش تولید ناخالص داخلی ۰.۲۳درصدی مواجه شد.دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ میلادی با وضع تعرفههای گمرکی بر فولاد و آلومینیوم صادراتی اروپا، این اتحادیه را غافلگیر کرد و بروکسل نیز در مقابل محصولات شرکتهای آمریکایی همچون موتورسیکلتهای هارلی دیویدسون وشلوارجینLevi Strauss & Co راهدف قرار داد.ارزش صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا در سال ۲۰۲۳ بالغ بر۵۰۰ میلیارد یورو بوده است. در این بین صادرات آلمان به آمریکا درسال ۲۰۲۳ بالغ بر۱۷۰میلیارد یوروبرآورد میشود.موسسه اقتصادی آلمان هشداردادکه ترکیبی از تعرفههای ۱۰درصدی ایالات متحده علیه اتحادیه اروپا، میتواند منجر به زیان بیش از۱۳۴میلیارد دلار درتولید ناخالص داخلی آلمان در پایان دوره چهارساله ریاست جمهوری ترامپ شود. تعرفههای ۲۰ درصدی از هردوطرف میتواند۱۹۰میلیارد دلار برای اقتصاد آلمان هزینه داشته باشد. البته احتمالا جنگ تعرفهها علیه اروپا به منظور وادار کردن این اتحادیه به انعقاد قراردادهای جدید تجاری با آمریکاست.
۲- نوسانات ارزی
نوسانات ارزی بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ تأثیرات قابلتوجهی بر روابط اقتصادی اتحادیه اروپا داشته است. این نوسانات باعث افزایش عدم اطمینان در بازارها و کاهش سرمایهگذاریهای خارجی شده است. همچنین تغییرات نرخ ارز میتواند بر قیمت کالاهای وارداتی و صادراتی تأثیر بگذارد، که این امر به نوبه خود بر تراز تجاری و رشد اقتصادی تأثیرگذار است. به عنوان مثال، افزایش ارزش یورو نسبت به دلار آمریکا، میتواند صادرات اروپایی را گرانتر و واردات از آمریکا را ارزانتر کند، که این موضوع منجر به کاهش رقابتپذیری کالاهای اروپایی در بازارهای جهانی خواهد شد. از طرف دیگر کاهش ارزش یورو در مقابل دلار، میتواند اثرات تورمی قابلملاحظهای برای اتحادیه اروپا داشته باشد. تغییرات نرخ ارز مستقیما بر قیمت کالاهای وارداتی تأثیر میگذارد؛ یورو را ضعیفتر، واردات را گرانتر و به افزایش تورم کمک خواهد کرد. بنابراین هزینه واردات افزایش و ارزش صادرات کاهش مییابد. این امر میتواند با کاهش صادرات موجب برهم خوردن تراز تجاری برای اتحادیه اروپا شود. کاهش ارزش یورو همچنین هزینه بازپرداخت بدهی دلاری را افزایش خواهد داد.
۳- تاثیر بر میزان سرمایهگذاری
همچنین نوسانات ارزی موجب عدم قطعیت سرمایهگذاری و در نتیجه کاهش سرمایهگذاری خواهد شد. اعمال تعرفههای وارداتی بر کالاهای وارداتی از اروپا بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ موجب کاهش سرمایهگذاری در اتحادیه اروپا شد. البته نباید تاثیرات فراگیری کووید -۱۹رادر این بازه زمانی نادیده گرفت.بانک سرمایهگذاری اروپا(EIB) گزارش داد که کل سرمایهگذاری شرکتهای خصوصی و دولتی در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۶۰۵ میلیارد دلار بوده است. بسیاری از شرکتها بر روی دیجیتالیسازی، بهرهوری انرژی و ابتکار تغییرات آب و هوایی تمرکز کردهاند. در حالحاضر سیاست گذاران اقتصادی نگران کاهش قابلتوجه این میزان سرمایهگذاری در اروپا پس از روی کارآمدن دونالد ترامپ هستند.
۴- خروج از توافق نامههای بینالمللی
ترامپ از توافقات تجاری چندجانبه مانند توافق پاریس و TPP (شراکت ترانسپاسیفیک) خارج شد. این امر ممکن است باعث افزایش فشار بر اتحادیه اروپا برای ایجاد توافقات تجاری جدید با دیگر کشورها یا مناطق شود تا جایگزین این توافقات گردند. سیاستهای ترامپ ممکن است سیستم تجارت چندجانبه مبتنی بر قوانین، از جمله سازمان تجارت جهانی (WTO) را تضعیف کند. و این امر میتواند چالشهای جدی را برای اتحادیه اروپا به ارمغان آورد. اتحادیه اروپا برای حفظ این سیستم و پیگیری اصلاحات سازمان تجارت جهانی باید با سایر کشورها همکاری کند.
۵- تاثیرات سیاستهای مهاجرتی
سیاستهای سختگیرانه مهاجرتی آمریکا میتواند منجر به کاهش عرضه نیروی کار شود. این امرمیتواند به هجوم افراد جویای کار به اتحادیه اروپا منجر شود. این مساله احتمالا موجب افزایش نرخ بیکاری ساکنین این قاره شود که میتواند تاثیرات منفی بر روی اقتصاد این اتحادیه و افزایش نارضایتیهای داخلی داشته باشد و زمینه را برای روی کارآمدن دولتهای راست افراطی فراهم نماید.
۶- تغییر در روابط تجاری
روی کارآمدن دونالد ترامپ و سیاستهای سختگیرانه او به احتمال زیاد حجم صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا را بهشدت کاهش خواهد داد. این امر موجب خواهد شد تا اروپا را به منظور جستوجوی طرفهای تجاری برای مبادلات اقتصادی به تکاپو بیندازد. یکی از برندگان جدی این منازعه اقتصادی، چین خواهد بود.سال۲۰۲۳ میزان صادرات اروپا به چین بالغ بر۲۲۳ میلیارد یورو و شامل ماشینآلات و وسایل نقلیه، مواد شیمیایی و...بوده است. این در حالی است که میزان واردات اتحادیه اروپا از چین ۴۷۲ میلیارد یورو بوده که ۲۰.۵درصد کل واردات اتحادیه اروپا را شامل میشود. به نظرمیرسد با روی کارآمدن دونالد ترامپ، اتحادیه اروپا میبایستی در استراتژیهای تجاری خود تجدیدنظر و به نوعی تنوعبخشی تجاری گرایش پیدا کند. این مسأله میتواند نقش چین را در این مسأله پررنگتر نماید.