با خشکسالی‌های پیاپی و تغییرات آب و هوایی؛

توسعه کشت‌های گلخانه‌ای، آبی بر آتش خشکسالی در کهگیلویه وبویراحمد

خشکسالی‌های پیاپی و تغییرات آب و هوایی از چالش‌هایی است که سالهاست گریبان کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد را گرفته و همین امر توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در استان را نمایان‌تر کرده است.
خشکسالی‌های پیاپی و تغییرات آب و هوایی از چالش‌هایی است که سالهاست گریبان کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد را گرفته و همین امر توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در استان را نمایان‌تر کرده است.
کد خبر: ۱۴۸۹۶۵۴

به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای با توجه به مزایایی که کارشناسان برای آن مطرح می‌کنند، می‌تواند تضمین کننده جهش تولید، افزایش درآمد بهره برداران و خلق فرصت‌های شغلی زیادی در استان کهگیلویه و بویراحمد باشد، اما بهره برداران نیاز به سرمایه گذاری‌های زیاد را از معایب این نوع کشت می‌دانند مساله‌ای که حمایت جدی‌تر دولت را می‌طلبد.

آنچنانکه کارشناسان حوزه کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد می‌گویند:افزایش چشمگیر تولید در واحد سطح از مهمترین مزایای کشت‌های گلخانه‌ای است به عنوان مثال در فضای باز در هر هکتار گوجه فرنگی حدود ۵۰ تن محصول تولید می‌شود در حالی در هر هکتار کشت گلخانه‌ای ۱۰۰ تا ۲۰۰تن محصول برداشت می‌شود.

در شرایطی که خشکسالی‌های پیاپی دهه اخیر نیاز به مدیریت آب را بیشتر کرده کشت گلخانه‌ای راهکاری گرهگشا برای تحقق این مهم است و آن طور که کشاورزان حوزه کشاورزی تاکید می‌کنند: در فضای باز برای تولید یک کیلو گرم گوجه فرنگی حدود ۳۰۰ لیتر آب مورد نیاز است در حالی در محیط کنترل شده، این میزان به ۴۰ لیتر و حتی در روش‌های جدیدتر هیدرولیکی به ۲۰ لیتر کاهش می‌یابد.

برداشت دائمی محصول در طول سال، عدم وابستگی تولید محصول با فصل و امکان تطبیق زمان تولید با تقاضای بازار از دیگر مزایای کشت گلخانه‌ای است.

صاحب نظران حوزه کشاورزی همچنین افزایش شمار اشتغال در واحد سطح را از دیگر مزایای کشت گلخانه‌ای مطرح می‌کنند: اعتقاد دارند هر هکتار کشت گلخانه‌ای ۱۰نفر اشتغال پایدار ایجاد می‌کند در حالی که در فضای باز برای هر فرصت شغلی حداقل سه هکتار زمین نیاز است.

همه این عوامل در کنار تغییرات دمایی که منجر به خسارت‌های ناشی از سرمازدگی می‌شود ضرورت توسعه کشت‌های گلخانه‌ای را اجتناب ناپذیر کرده است.

برنامه‌های دولت برای توسعه کشت‌های گلخانه‌ای

استاندار کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد:کشت محصولات گلخانه‌ای در استان بسیار کمتر از ظزفیت هاست و ضرورت دارد برای توسعه این شیوه تولید اقتصادی و با صرفه چاره اندیشی شود.

یدالله رحمانی با اشاره به اینکه کمبود سرمایه اولیه برای احداث گلخانه‌های جدید از چالش‌های پیش روی سرمایه گذاران این حوزه در کهگیلویه وبویراحمد تاکید کرد: رفع موانع کشت گلخانه‌ای در دستور کار دولت چهاردهم قرار دارد.

وی با یادآوری مزایای کشت‌های گلخانه‌ای در مدیریت مصرف آب، اشتغال بیشتر و تولیدات با کیفیت بر ۲ برابر شدن مساحت گلخانه‌های استان تاکید کرد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: احداث ۱۳۷ هکتار زیرساخت گلخانه‌ای در استان هدف گذاری شده است.

رحمانی افزود: براساس برنامه ریزی صورت گرفته تا سال آینده ۴۰ هکتار از این زیرساخت‌ها احداث و بهره برداری می‌شود.

وی با اشاره به دیدار خود با وزیر جهاد کشاورزی ابرازامیدواری کرد: تلاش‌های مسوولان محلی برای تامین سرمایه مورد نیاز هدفگذاری‌های انجام شده در استان ثمربخش شود.

وضعیت فعلی گلخانه‌های کهگیلویه و بویراحمد

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: اکنون ۹۳ گلخانه به مساحت ۳۶ هکتار در استان در حال تولید محصول هستند.

اکبر محمدی افزود: در حال حاضر ۳۳گلخانه تولید گل رز، ۵۵ گلخانه تولید سبزی و صیفی و پنج گلخانه تولید گل‌های آپارتمانی در کهگیلویه وبویراحمد فعالیت تولیدی دارند.

وی خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون سه هزار و ۳۳۶ تن انواع محصول سبزی و صیفی، حدود ۱۷ میلیون شاخه گل رز و ۸۰ هزار گلدان، بوته و درختچه در گلخانه‌های استان تولید و روانه بازار شده است.

محمدی تاکید کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۴۰ میلیارد ریال تسهیلات به متقاضیان احداث یا تعمیر گلخانه‌های استان پرداخت شده است.

وی بیان کرد: این میزان تسهیلات در قالب ۲ پرونده احداث و ۲ پرونده تعمیر گلخانه‌ها پرداخت شده است.

محمدی عنوان کرد: ۱۴۰ میلیارد ریال از این وام‌ها برای ساخت هشت هزار متر مربع گلخانه پرداخت شده است.

سرمایه گذاران فعال کشت‌های گلخانه‌ای در کهگیلویه وبویراحمد می‌گوید: با توجه به بالا بودن قیمت نهاده‌های کشاورزی، حق الزحمه کارگران و هزینه احداث گلخانه توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در استان نیاز است دولت برای فراهم شدن زمینه صادرات محصولات تولیدی گام‌های اساسی بردارد تا ارزش افزوده آن برای فعالان بیشتر شود.

آنان تاکید می‌کنند که پرداخت وام‌های با کارمزد اندک (کمتر از پنج درصد) و ایجاد کارخانه‌های بسته بندی از دیگر مواردی است که مسوولان برای ترویج کشت‌های گلخانه‌ای در نظر داشته باشند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها