نشست «تب و تاب داستان»

«نامحرم» در خانه فرهنگ عظیمی

چند خط به احترام «عبدا...برغوثی» و مبارزات و کتاب‌هایش

داستان‌نویسی پشت میله‌های زندان

عبدا... ‌برغوثی یکی از معروف‌ترین اسرای فلسطینی و متولد سال۱۹۷۲میلادی،مهندس برق و متخصص ساخت موادمنفجره وابسته به جنبش حماس است. صهیونیست‌ها او را به‌خاطر کشتن ۶۷اسرائیلی و زخمی‌کردن ۵۰۰ تن دیگر در بازه زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ میلادی، به ۶۷ بار حبس ابد به‌اضافه ۵۲۰۰سال زندان محکوم کرده‌اند. او درحال‌حاضر یکی از طولانی‌ترین حبس‌های تاریخ بشریت را پشت سر می‌گذارد.
عبدا... ‌برغوثی یکی از معروف‌ترین اسرای فلسطینی و متولد سال۱۹۷۲میلادی،مهندس برق و متخصص ساخت موادمنفجره وابسته به جنبش حماس است. صهیونیست‌ها او را به‌خاطر کشتن ۶۷اسرائیلی و زخمی‌کردن ۵۰۰ تن دیگر در بازه زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ میلادی، به ۶۷ بار حبس ابد به‌اضافه ۵۲۰۰سال زندان محکوم کرده‌اند. او درحال‌حاضر یکی از طولانی‌ترین حبس‌های تاریخ بشریت را پشت سر می‌گذارد.
کد خبر: ۱۴۸۸۸۹۲
نویسنده سعیده ‌ملایی - روزنامه‌نگار
 
خانواده‌ای فلسطینی
عبدا... ‌‌برغوثی از رهبران جنبش حماس در کرانه باختری بود و در کویت از خانواده‌ای فلسطینی متولد شد. درجنگ صدام علیه کویت، خانواده او به اردن مهاجرت کردند و تابعیت اردنی به‌دست‌آوردند. سپس عبدا...برای تحصیل به کره‌جنوبی رفت و در آنجا به مدت پنج سال‌ مشغول به تحصیل دررشته مهندسی شد و با زنی کره‌ای ازدواج کرد. پس از چندی از او جدا شد و به‌ سرزمین آبا و اجدادی‌اش فلسطین رفت و این‌بار با یک زن فلسطینی وصلت نمود.او نزدیک به۲۰۰عملیات موفقیت‌آمیز ضد اشغالگران را برنامه‌ریزی و مدیریت کرد. صهیونیست‌ها در سال ۲۰۰۳ او را جلوی چشمان دخترش اسیرکردند. عبدا...که حالا ۵۲ سال دارد، به دهه دوم اسارت خود در زندان‌های صهیونیستی وارد شده‌است.
   
خطرناک‌ترین فلسطینی برای اسرائیل
رسانه‌های عربی او را با یحیی‌ عیاش، فرمانده گردان‌های عزالدین ‌قسام وابسته به جنبش حماس مقایسه می‌کنند و عبدا... را جانشین او می‌دانند. یحیی ‌عیاش نیز مهندس و متخصص تولید مواد انفجاری بود و در سال ۱۹۹۶ میلادی ترور شد. 
از زمان اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸، موج گسترده‌ای از بازداشت فلسطینیان به‌راه‌افتاد و در این میان نام عبدا... ‌‌برغوثی به‌دلیل طولانی‌ترین مدت حبس، خودنمایی می‌کند. افسر اسرائیلی مسئول پرونده عبدا... گفته بود: «اگر روزی مجبور شویم سرزمین‌های اشغالی را ترک‌کنیم، عبدا... ‌برغوثی را با خود خواهیم برد و اجازه نخواهیم داد او در فلسطین بماند، زیرا او همیشه خطرناک‌ترین فلسطینی برای اسرائیلی‌ها خواهد بود.» عبدا... برغوثی در زندان چندین کتاب و رمان نوشته است. او در آثار خود به مسأله‌ فلسطین و تراژدی آن به اشکال مختلف می‌پردازد. عبدا...می‌گوید نویسنده حرفه‌ای نیست اما در جایی که نتواند با سلاح و گلوله بجنگد، قلم به دست می‌گیرد و درباره مقاومت می‌نویسد. 
   
داستان‌هایی از زندان
داستان‌هایی که عبدا... در زندان‌های رژیم‌صهیونیستی نوشته از این قرار است: 

کتاب «شاهزاده سایه، مهندسی در جاده»
کتاب «امیرالظل: مهندس علی‌الطریق» شرح روایی حوادث زندگی عبدا... ‌برغوثی در مسیر آزادسازی فلسطین به‌شمار می‌رود. او این داستان را درپاسخ به سؤال دخترش تالا نوشته‌‌ است. سؤال‌هایی ازقبیل تو کیستی پدر؟ وچرا تو پدر؟...این رمان نه‌فقط پاسخ به سؤال‌های دخترش، بلکه پاسخی به برخی سؤالات مخاطبین درباره چیستی و ماهیت مقاومت فلسطینی است.
در این کتاب که سال۲۰۱۳منتشرشد،خواننده با عبدا... در زندان انفرادی رامون در جنوب فلسطین همراه می‌شود.عبدا...در این کتاب به توانایی‌های فنی خود در زمینه مهندسی مکانیک و برق و مهارت‌هایی که افق‌های جدیدی از ابتکار و تولید فکر را برای‌ فلسطینیان به همراه دارد، اشاره می‌کند. او‌ از ماجراهای خصوصی زندگی‌اش ازجمله ازدواج و جدایی از همسر کره‌ای و بازگشت به فلسطین و دچار شدن به عشق در نگاه اول در مواجهه نخستین با بیت‌المقدس و نحوه ورودش به ساخت موادمنفجره و نگرانی‌های پدرش می‌نویسد و از قلعه قدیمی اجدادش که آن را به خانه‌ای زیبا تبدیل کرد سخن می‌گوید. 
   
وقایع معاصر فلسطین
کتاب «شاهزاده سایه» غنی ازوقایع معاصر فلسطین است. عبدا... پس از هتک‌حرمت مسجدالاقصی در زمان شارون، و همزمان با شروع انتفاضه دوم، مرحله جدیدی از زندگی خود را آغاز می‌کند. اوقصد داشت باخواندن نماز درمسجد‌الاقصی باوجود ممنوعیت‌ها، راه‌ مقاومت را پیش بگیرد اما سربازان صهیونی مانع نمازگزاردن او شدند وبا قنداق تفنگ مجروحش کردند.عبدا...غرق درخون اما با اراده‌ای مصمم و اندیشه‌‌ای جدید به خانه بازگشت و به مبارزاتش شکل تازه‌ای بخشید. درنهایت او توضیح می‌دهد که چگونه یک مزدور حقیر باعث دستگیری‌اش در جاده شد.
   
ماجده... خاطرات بدون جوهر و کاغذ
عبدا... ‌برغوثی می‌گوید نوشتن کتاب «ماجده ... ذکریات بلا حبر و ورق» و سرنوشت شخصیت ماجده،‌ باعث شده بارها در زندان گریه کند.این داستان درباره رنج‌ها ومصائب دختری به همین نام است. عبدا...دراین‌باره می‌نویسد: «از اینجا، از گور سلول انفرادی، در اتاقی تاریک و در احاطه دیوارهای سیاه، داستان ماجده را می‌نویسم...خاطرات بدون جوهر و کاغذ ماجده را، از قلب اندوه و رنج به تحریر درمی‌آورم، تا بانگ رسایی شود و همه بدانند که فلسطین هنوز اسیر است و آزادکردن آن وظیفه همه ماست و ماجده می‌تواند مادر، همسر، خواهر و دخترمان باشد؛ ماجده همان فلسطین است.»

رزهایی که بوی خون می‌دهند
«الورود بالرائحه الدم» به نقش دختران و زنان فلسطینی در مقاومت در برابر اشغالگران می‌پردازد و رنج‌نامه زندانیان زن فلسطینی در سلول‌های رژیم اشغالگر است.ازدیگرآثارعبدا...برغوثی می‌توان به کتاب‌های گیوتین و جاسوس‌های شاباک صهیونیستی، شیاطین معبد ادعایی، قطب‌نمای مقاومت، فرشته رحمت و...اشاره کرد. آمارها نشان می‌دهد بیش از یک‌سوم مردم فلسطین،حداقل یک‌بار در بازداشتگاه‌های اسرائیل زندانی شده‌اند. هریک از آنها روایات خاص خود را از زندان‌های صهیونیستی دارند.تا دهه‌۸۰ قرن بیستم به‌همراه‌داشتن قلم و کاغذ و خواندن کتاب و روزنامه برای اسیران فلسطینی ممنوع بود. فداکاری اسرای فلسطینی و اعتصاب‌غذاهای سخت و گسترده که از اوایل دهه ۷۰ میلادی در زندان‌های صهیونیستی آغاز شد ممنوعیت‌های فرهنگی داخل زندان ازجمله داشتن کاغذ و قلم را از میان برداشت و صلیب‌سرخ‌جهانی برخی اقلام بدیهی فرهنگی را در اختیار زندانیان قرار داد. نوشتن قاچاقی کتاب و انتشار آن، در نوع خود یک مبارزه ماجراجویانه است که عبدا... ‌برغوثی و چند تن دیگر از اسیران خوب از پس آن برآمده‌اند.

فلسطین؛ زن عاشق و مرد معشوق
داستان «فلسطین العاشقه والمعشوق» درباره وکیل زنی فلسطینی است که از فلسطینی‌بودن فقط نامش را یدک می‌کشد تا این‌که راهش به یک ماجرای حقوقی درباره اسرای فلسطینی در زندان‌های مخوف صهیونیستی باز‌ومجبوربه ملاقات با یکی ازآن زندانیان می‌شود وتحت تأثیر شخصیت اسطوره‌ای او قرار می‌گیرد. داستان درباره صبر،مقاومت، امیدوعشق است. عبدا... برغوثی در پایان این داستان نوشته: «این داستان را در یازدهم ماه آوریل۲۰۱۲به پایان می‌رسانم، درحالی‌که در آستانه اعتصاب غذای جدیدی هستم، شاید بتوانم از انفرادی که ۱۰‌سال در آن به‌سر می‌برم، خارج شوم...در این مدت نتوانستم مادر، پدر، همسر، فرزندان و خواهرانم را ببینم، نمی‌توانم نور خورشید را ببینم ...دارم شک می‌کنم که آیا خورشید هنوز نور می‌تاباند یا نه؟ اگر به‌خاطر این اعتصاب غذا بمیرم از قبری به قبر دیگر منتقل خواهم شد، بدون نور وبدون زندگی،خداوند در قبر دیگرم نور قرار بدهد...آمین.»
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها