مروری بر قوانین یک موضوع فرهنگی به بهانه دهه امر به معروف و نهی از منکر

زمان تصویب قانون جامع برای حجاب

قانون مترقی برای حمایت از خانواده

بالاخره پس ازکش‌وقوس‌های فراوان وبا توجه به آنچه که رئیس مجلس شورای اسلامی گفته است، قانون عفاف و حجاب، ۲۳آذرماه ابلاغ می‌شود اما در این مدت،همان‌گونه که انتظار می‌رفت،برخی افرادوجریان‌های سیاسی که یابااصل حجاب یا با اصل قانونی‌بودن آن مشکل دارند، به‌صورت غیرطبیعی درحال حمله به این قانون هستند.
بالاخره پس ازکش‌وقوس‌های فراوان وبا توجه به آنچه که رئیس مجلس شورای اسلامی گفته است، قانون عفاف و حجاب، ۲۳آذرماه ابلاغ می‌شود اما در این مدت،همان‌گونه که انتظار می‌رفت،برخی افرادوجریان‌های سیاسی که یابااصل حجاب یا با اصل قانونی‌بودن آن مشکل دارند، به‌صورت غیرطبیعی درحال حمله به این قانون هستند.
کد خبر: ۱۴۸۴۶۴۱
 
برخلاف برخی افرادی که در این مدت کوتاه، نخوانده دست به نقد همه‌جانبه این قانون زده‌اند اما در یک نگاه منصفانه نمی‌توان از اثرات مثبت اجرای قانون حجاب در جامعه چشم پوشید. از آنجا که قانون حجاب به‌عنوان بخشی از فرهنگ و هویت اسلامی ــ ایرانی، به حفظ و ترویج ارزش‌های فرهنگی و مذهبی کمک می‌کند بنابراین یکی از اصلی‌ترین اثرات آن حفظ هویت فرهنگی خواهد بود. علاوه‌برآن، با رعایت حجاب امنیت اجتماعی افزایش می‌یابد و فضاهای عمومی برای همه افراد جامعه امن‌تر می‌شود و این مسأله نه‌تنها محدودکننده زن نیست، بلکه وسیله‌ای برای حفظ ارزش و کرامت او و بنیان‌های خانواده است. همچنین، با توجه به این‌که حجاب و پایبندی به یک چارچوب فرهنگی نشانه‌ای از اخلاق و آداب‌ اجتماعی است، بنابراین عمل به این قانون می‌تواند با کمک به تقویت رفتارهای مثبت در جامعه، به‌عنوان یک ابزار برای هدایت رفتار جوانان و آموزش ارزش‌های اسلامی نیز عمل کند.
 
هم‌ترازی در اجرا؛ مهم‌تر از تصویب
البته ناگفته نماند که هرقدر هم اهداف و بندهای یک قانون در زمان تصویب کارشناسانه و دقیق باشد، میزان اثرگذاری آن به هماهنگی و هم‌ترازی دستگاه‌های مختلف در اجرای آن بستگی دارد. به گونه‌ای که ناترازی بین بخش‌های مختلف حتی می‌تواند موجب التهاب جامعه منجر به کاهش اعتبار و مشروعیت قانون شود، چراکه وقتی مردم یک جامعه احساس کنند که دستگاه‌های مختلف به‌طور یکسان و منسجم عمل نمی‌کنند، ممکن است به قانون بی‌اعتماد شوند. همچنین بی‌نظمی و عدم‌هماهنگی می‌تواند به نارضایتی عمومی و احساس بی‌عدالتی در میان مردم منجر شود که این نارضایتی ممکن است به اعتراضات و تنش‌های اجتماعی دامن بزند. این ناترازی حتی می‌تواند اهداف اولیه تصویب یک قانون را به حاشیه براند. مثلا در قانون حجاب اگر دستگاه‌های اجرایی نتوانند به‌طور مؤثر و هماهنگ عمل کنند، پیام‌های فرهنگی و اجتماعی مربوط به حجاب تحت تأثیر قرار می‌گیرد. در این میان گروه‌ها و افرادی هم که به‌دنبال تضعیف نظام و قوانین موجود هستند، ممکن است از آب گل‌آلود ماهی گرفته و به ترویج رفتارهای غیرقانونی بپردازند. مینو اصلانی، رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه جامع امام‌حسین(ع) در گفت‌وگو با جام‌جم با بیان این‌که ناترازی در اجرای قانون موضوع بسیار مهمی است می‌گوید: طبیعتا یک قانون نمی‌تواند همه موضوعات را پوشش دهد و نیازمند اجراست تا خلأهای آن به‌دست‌بیاید و قانون‌گذاران بتوانند آن را رفع کنند. در هر حال اکنون قانون حجاب توسط نمایندگان مردم تصویب شده و برخی نقاط مبهم آن نیز بهتر است در یک جلسه با حضور دست اندرکاران این قانون و بین قوا شکل گیرد، چراکه یک قانون اگر به‌درستی اجرا نشود اثرات منفی نسبت به نبودش خواهد داشت.
 
هیچ‌گاه قانون باعث دوقطبی شدن جامعه نمی‌شود 
اصلانی با بیان این‌که یکی از چالش‌های این قانون نگاه جناحی به آن است ، می‌افزاید: درهرحال اجرای قانون حجاب با تمام کم‌وکاستی‌هایش بهتر از نبود آن است، چراکه عموم افراد جامعه و زنان ما مقید به رعایت حجاب هستند اما عده اندکی هستند که قانون‌شکنی کرده یا نسبت به آن بی‌توجهی می‌کنند.
رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه جامع امام‌حسین(ع) قانون حجاب را مترقی‌ترین قانون حمایت از خانواده دانست و ادامه داد: اگر چنین قانونی نباشد، برخی افراد با سوءاستفاده از نبود آن می‌تازند و اهداف خود را پیش می‌برند. بنابراین دستگاه‌های ما باید به چنین قانونی افتخار کنند، نه این‌که به آن حمله کرده و با شانتاژها سعی در تخریب و دوقطبی‌سازی داشته باشند، زیرا هیچ‌گاه قانون باعث دوقطبی‌شدن جامعه نمی‌شود و بالعکس موجب می‌شود  تا همه افراد جامعه در یک سایه عدالت‌مدارانه حرکت کنند و عفت عمومی جامعه دچار خدشه نگردد.اصلانی می‌گوید: قانون موجب آرامش و حمایت از تمامی افراد جامعه است و از حقوق شهروندی دفاع می‌کند. البته گاهی حقوق شهروندی به مسائل جانی و مالی مربوط می‌شود و گاهی به عفاف جامعه مربوط است. در هر صورت، هر قانون خاستگاه متفاوتی دارد و باید مورد احترام همگان قرار گیرد. اگر کسی نسبت به قانونی انتقاد دارد، ابتدا باید اجازه دهد آن قانون در جامعه شکل بگیرد و جابیفتد. درصورتی‌که پس از اجرایی‌شدن آن، خلأهایی مشاهده شد، صاحب‌نظران باید برای رفع آن اقدام کنند.
 
نخبگان و رسانه؛ بازوان ایجاد وحدت در جامعه
یکی از اثرات و اهداف تصویب قانون و البته اجرای درست آن،ایجاد وحدت و همبستگی بیشتر در میان همه افراد جامعه است. رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه جامع امام‌حسین(ع) در خصوص راه‌های حفظ وفاق و وحدت ملی در اجرای قانون می‌گوید: نخبگان در این زمینه نقش مهمی دارند که باتحلیل درست این قانون دیدگاه‌های خود را به دور از نگاه‌های سیاسی به جامعه منتقل کنند و فرصتی برای اجرای قانون نیز بدهند. علاوه بر نخبگان، رسانه‌ها در معنای عام نیز باید در تبیین این قانون برای جامعه برنامه‌سازی و نشست‌هایی را در این زمینه برگزار کنند. وی ادامه می‌دهد: موضوع حجاب برای جامعه ما از جهاتی دارای اهمیت است و همه افراد هم اذعان به حفظ جامعه با این پشتوانه عمیق فرهنگی دارند، بنابراین اگر ما قانونی در این زمینه نداشته باشیم زندگی عفیفانه و مستحکم خانواده‌ها دستخوش حوادث و جریانات مختلف قرار می‌گیرد و اکنون این قانون کمک می‌کند تا ما در یک حرکت هماهنگ بین مسئولان و مردم این تمدن را حفظ کنیم و به آیندگان تسری دهیم.
 
قانونی برای تعالی و بالندگی زنان
اصلانی با بیان این‌که قانون حجاب می‌تواند برای دنیا یک الگو باشد، بیان می‌کند: این قانون برای محدودکردن، نیست بلکه برای تعالی و بالندگی زنان در یک محیط امن است. آن‌قدر قانون حجاب و عفاف حرف‌های نو برای جامعه جهانی دارد که باید به این قوانین ببالیم نه این‌که خودمان را در معرض سؤال قرار داده و دائم جواب بدهیم. وی می‌افزاید: وقتی دشمنان انسانیت، فطرت و کرامت الهی بشر با این قانون مخالفت می‌کنند نشان می‌دهد که این قانون اثرگذار است، بنابراین نباید اجازه دهیم این مسأله وفاق ملی را تحت تاثیر قرار دهد، چراکه این قوانین سازنده و قوام‌دهنده جامعه است و نباید با نگاه منفی به آن نگریست. البته توجه به این نکته نیز ضروری است که هر قانونی برای جاافتادن و مشخص‌شدن ابعاد مختلف آن نیازمند زمان و فرهنگ‌سازی است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها