در این خصوص نکات و مؤلفههایی وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرد.
نخستین نکتهای که در تحلیل رویدادهای سوریه کمتر مورد توجه قرار میگیرد، عضویت ترکیه در ناتو از یک طرف و رویارویی تمامعیار کنونی و بسیار جدی روسیه با ناتو است و لذا هرحرکت روسیه در شرایط حاضر بدون توجه به تضاد بسیار شدید این کشور با ناتو نخواهد بود؛ آنهم درحالیکه روسیه، کشور سوریه را بخشی از عقبه استراتژیک خود میداند و علاقهمند نیست این عقبه استراتژیک با تحرکات ترکیه که عضو ناتو است، درمعرض خطرقرار گیرد. بنابراین، در اینجا باید نگاه جامعی نسبت به منازعه شکلگرفته (با عاملیت ترکیه) داشت.
البته موضوع دیگر نزدیکشدن زمان رویکارآمدن ترامپ و فرصت زمانی محدودی است که ناتو، آمریکا و رژیمصهیونیستی برای جنگافروزی در سوریه دارند. ترامپ در دور نخست ریاستجمهوری خود بارها بر ضرورت خروج نیروهای آمریکا از سوریه و خاتمهیافتن اقدامات هزینهبر برای آمریکا تاکید کرد.اینک هم باوجود تیم افراطی منتخب اوبه نظرنمیرسدهمچون دموکراتهاکه آفریننده داعش وگروههای افراطی درمنطقه هستندخواهان دردسرهای تازهای در منطقه غرب آسیا باشد. بنابراین، بخشی ازمعادله را نیزباید دردوران گذار قدرت درکاخسفید(از اکنون تا زمان حضور رسمی ترامپ در کاخسفید)جستوجو کرد.
نکته مهم دیگر راهبرد آمریکا و اسرائیل در خصوص پایاندادن به «حضور منطقهای ایران» است که یکی از ارکان بسیار مهم دفاعی ایران محسوب میشود. برخی ایدهپردازان تصور و تلاش میکردند تا کشورمان را از این رکن مهم دفاعی که بر اساس تز کارآمد امنیت دستهجمعی و دفاع متقابل کشورهای محور مقاومت شکل گرفته، محروم کنند. اکنون محرز شده که چنین تصور و محاسبه خطرناکی، به وقاحت دشمنان و از آن مهمتر، خلعسلاح ما در برابر آنها منجر میشود. بنابراین باید قدرت دفاعی و نظامی کشور را پویا، مستمر و رو به رشد نگاهداشت و آن را بهمثابه خطوط قرمزی پررنگ در معادلات منطقهای و امنیتی ایران اسلامی تعریف کرد. هر نوع نگاه دیگری نسبت به این مسأله، مولد هزینههایی جبرانناپذیر خواهد بود.
البته تضعیف شدید اسرائیل در جنگ ۱۳ماهه غزه و لبنان و ناتوانیهای متعدد آمریکا و متحدانش در تحقق اهداف خود، اجازه بهکارگیری موثر از تروریستهای تکفیری وابسته به آمریکا و رژیم اشغالگرقدس(مانند تحریرالشام و داعش)درتضعیف حضور منطقهای ایران را به آنها نخواهد داد. آنهم به شرط آنکه دولت ایران با شناخت و فهم این بخش مهم از ارکان دفاعی ایران، نقش فعالی را در این صحنه ایفا نموده، ارزش ذاتی و راهبردی این موضوع رادرک کند.همگان باید آگاه باشند که امروزه و با توجه به تسلیحات جدید، دفاع از یک کشور تنها در درون مرزها تعریف نمیشود.