پاک کردن ردپای تمدن

برای هر‌کس که معبد ژوپیتر را از نزدیک دیده باشد،تصور آسیب‌رسیدن به این بنا یکی از باشکوه‌ترین آثار تاریخی به‌جای‌مانده از دوران باستان، وحشتناک است.معبد ژوپیتر با بنای عظیم، ستون‌های بلند و محوطه وسیعش یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی جهان است. این معبد در قلعه باستانی بعلبک در لبنان قرار دارد و قدمت سازه‌هایش به دوران فنیقی‌ها باز می‌گردد.
برای هر‌کس که معبد ژوپیتر را از نزدیک دیده باشد،تصور آسیب‌رسیدن به این بنا یکی از باشکوه‌ترین آثار تاریخی به‌جای‌مانده از دوران باستان، وحشتناک است.معبد ژوپیتر با بنای عظیم، ستون‌های بلند و محوطه وسیعش یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی جهان است. این معبد در قلعه باستانی بعلبک در لبنان قرار دارد و قدمت سازه‌هایش به دوران فنیقی‌ها باز می‌گردد.
کد خبر: ۱۴۸۰۸۱۵
نویسنده آرش شفاعی - گروه فرهنگ و هنر
 
این سازه‌ها به‌قدری عظیمند که برخی مردم منطقه ساختنش را از عهده انسان‌ها خارج می‌دانند و به جنیان نسبت می‌دهند، بنایی که ساخت آن بیش از دو قرن طول کشیده و از زمان حاکمیت رومیان به‌یادگار مانده است. دو معبد دیگری که در محوطه این بنا واقع شده‌اند و با نام‌های ونوس وباخوس شناخته می‌شوند،متعلق به قرن اول میلادی می‌باشند.درزمان رومیان معبد ژوپیتر اهمیت زیادی داشته‌ و دررده آمفی‌تئاترها وسازه‌های باستانی رومی ‌قرار دارد.این بنا که یکی از آثار ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی یونسکوست و موردتوجه وعلاقه گردشگران بسیاری ازچهار‌گوشه جهان قراردارد،امروز درخطر نابودی است و نابودی آن را در‌صورت وقوع باید یک تراژدی جهانی دانست؛ اما چرا این بنا درخطرقراردارد؟ دلیل آن مشخص است: حملات دیوانه‌وار و وحشیانه ارتش صهیونیستی که بی‌محابا شهر تاریخی بعلبک را مدت‌هاست زیر آتش بمب و موشک قرار داده است. 
     
خطر هرلحظه نزدیک‌تر می‌شود
رژیم صهیونیستی همین دو روز پیش در یک حمله هوایی سنگین به نزدیکی این معبد، بنایی تاریخی متعلق به دوره عثمانی را هدف قرار داد و بدون توجه به شیوه‌نامه‌های جهانی برای حراست از آثار باستانی، این بنای تاریخی را ویران کرد. شبکه الجزیره در گزارشی از این اثر تاریخی، تصاویری از محل حادثه مخابره کرد که نشان می‌دهد انبوهی از سنگ و فلز در‌کنار یک اتوبوس سوخته در فاصله‌ای اندک از معابد باستانی پراکنده شده است. این حمله بخشی از حملات پی‌در‌پی اسرائیل بود که تاکنون جان ده‌ها نفر را در این شهر و اطراف آن گرفته است.بشیر خضر، استاندار بعلبک، اعلام کرد که بنای تخریب‌شده در محله «المنشیه» واقع شده که در خارج از محوطه معابد باستانی قرار دارد و از لحاظ تاریخی بسیار ارزشمند است. او افزود که این محله معمولا مملو از گردشگر است اما خوشبختانه در زمان بمباران کسی در این مکان حضور نداشته.خضر تأکید کرد که هنوز مشخص نیست آیا مجموعه معابد باستانی آسیب دیده‌اند یا نه اما به‌گفته او، برای بررسی دقیق‌تر این مکان، به حضور متخصصان، مهندسان و باستان‌شناسان نیاز است. با‌این‌حال، به‌دلیل ادامه بمباران‌ها، هنوز امکان بازدید از محل حادثه میسر نشده است.این حمله نخستین حمله به آثار باستانی این شهر نبوده است، چرا که مایا حلبی، رئیس بخش رسانه‌ای جشنواره‌های بین‌المللی بعلبک اعلام کرد که در چند هفته اخیر، سه مکان تاریخی متعلق به دوران عثمانی در پی بمباران‌های اسرائیل آسیب دیده‌اند. از جمله این مکان‌ها می‌توان به «ثکنه غورو»، «فندق بالمیرا» و یک خانه تاریخی متعلق به دوره عثمانی اشاره کرد.همچنین بنای باستانی «گنبد دورس» در بعلبک که بخشی از سرستون بالایی آن در حملات اسرائیل از بین رفت، در قرن سیزدهم میلادی بنا شده است. این بنا تنها ۵۰۰ متر با معابد تاریخی بعلبک فاصله دارد.با مشاهده دیوانگی و جسارت رژیم اشغالگر در ویران‌کردن آثار باستانی در غزه و امروز لبنان، هیچ بعید نیست این رژیم به خود معابد و قلعه تاریخی بعلبک هم حمله و آن را ویران کند. بعید نیست این‌کار را که ابوبکر بغدادی سرکرده معدوم داعش قول داده بود انجام دهد ولی نتوانست، پدرخوانده‌های صهیونیست او تکمیل کنند. 
     
لبنانی‌ها نگرانند
نگرانی‌ها در‌خصوص حملات ارتش صهیونیستی در لبنان چنان جدی است که بیش از۱۰۰نماینده مجلس لبنان در نامه‌ای خطاب به یونسکو خواستار حفاظت از مکان‌های تاریخی این کشور شدند. این نامه پیش از برگزاری نشست اضطراری یونسکو در پاریس در مورد میراث لبنان نوشته شده است.نمایندگان مجلس که اکثریت گروه‌های پارلمانی را تشکیل می‌دهند، در نامه خود بر لزوم اولویت‌بندی حفاظت از مکان‌های باستانی مانند بعلبک، صور، صیداودیگر مکان‌های تاریخی تأکید کردند و از این سازمان بین‌المللی خواستند تا با تمام قدرت و جلب توجه جهانی، اقدامات لازم برای حفاظت از این مکان‌ها را انجام دهد.پس از این درخواست، «یونسکو» اعلام کرد که به‌زودی نشستی اضطراری در مقر خود در پاریس برگزار می‌کند تا وضعیت ۳۴ مکان فرهنگی را بررسی کند.این سازمان هشدار داده که تشدید درگیری‌ها در لبنان تهدیدی جدی برای میراث فرهنگی و طبیعی جهان در این کشور بوده که ممکن است به آسیب‌های جبران‌ناپذیری منجر شود.در‌همین‌حال، محمد وسام المرتضى، وزیر فرهنگ دولت پشبرد امور لبنان در نامه‌ای به یونسکو، از حمله رژیم‌ صهیونیستی به بنای تاریخی المنشیه در شرق لبنان، ابراز خشم و نگرانی کرد و خطاب به مقامات این سازمان نوشت: امروز با نهایت اندوه، خشم و نگرانی، به‌نمایندگی از جمهوری لبنان، دولت و مردم، به شما می‌نویسم. میراث فرهنگی ما که از دیرباز ارزشمند بوده است، امشب مورد حمله‌ای خطرناک قرار گرفته. حمله اسرائیل به بنای تاریخی «المنشیه» در بعلبک، که به دوره عثمانی باز می‌گردد و در نزدیکی قلعه بعلبک قرار دارد، باعث وارد‌شدن خسارات سنگینی به این بنا در نتیجه حملات اخیر شده است.فقدان این اثر منحصر‌به‌فرد، که در مجاورت مکانی ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد، نه‌تنها برای لبنان، بلکه برای کل میراث بشری، خسارتی جبران‌ناپذیر است. المنشیه نماد معماری و تاریخ بود و میراث زنده‌ای برای نسل‌های آینده را در خود می‌گنجاند. بنابراین، تخریب آن در شرایط کنونی، برای همه ما خسارتی بزرگ است. 
     
فهرست طولانی آثار تاریخی تخریب‌شده
با مروری بر آنچه اسرائیل در لبنان درهمین مدت کوتاه انجام داده است، می‌توان به هدفمند‌بودن این اقدامات بیشتر پی برد.این رژیم دیواررومی ‌قلعه بعلبک لبنان رادرنزدیکی پادگان گوروبمباران کردوحدود ۳۰متر ازاین دیوارتاریخی راازبین برد.همچنین ۲۲مهر این رژیم مسجد تاریخی شهرک‌«کفر تبنیت»واقع درجنوب این کشوررا کاملا تخریب کرد.بازار تجاری میراث در شهر نبطیه، قلعه تاریخی الشقیف در همین شهر، مسجد یارون، مسجد الظهیره، مسجد شبعا، کلیسای دردغیا، مسجد طیردبا، مسجد کفرنیت،مسجد الثقلین درمجدل سلم ومسجد بلیدا ازجمله آثار تاریخی لبنان هستندکه دراین مدت ویران شده‌اند.رژیم صهیونیستی در جنایتی دیگر در روز۱۵اکتبر، مسجد تاریخی شعیب نبی در شهر بلیدا را بمباران کرد. این مسجد دارای تاریخچه‌ای طولانی است و بنای آن دو هزارسال قدمت دارد و درجنگ‌های صلیبی پس از تسخیر منطقه به‌دست مسلمانان به مسجد تبدیل شد. همچنین مسجد و مقام نبی‌بنیامین بن‌یعقوب در شهر محییب پارسال و امسال دو بار بمباران شد. این بنا نیز دو هزارسال قدمت دارد و درسال۱۹۴۸، اسرائیل سنگی را ازداخل آن دزدید که نوشته‌ای به زبان عبری داشت. 

پیشبرد یک پروژه تاریخی
شاید عده‌ای بگویند که تخریب یک اثر درطول یک جنگ، محتمل است اما با مروری بر آنچه رژیم اسرائیل در تخریب آثار باستانی در فلسطین و لبنان صورت داده، مشخص است که با یک برنامه طولانی‌مدت براساس پیشبرد جنگ تمدنی صهیونیسم رو‌به‌رو هستیم.رژیم صهیونیستی قصد دارد با ویران‌کردن آثار تمدنی و تاریخی کشورهای اسلامی‌ و عربی، کشورهایی بدون سابقه تاریخی و اسناد تمدنی ایجاد کند تا پروژه تاریخی صهیونیسم برای القای دروغ‌های تاریخی خود را پیش ببرد. این پروژه قدمتی بسیار طولانی‌تر ازتاریخ تأسیس اسرائیل دارد ودرطول تاریخ و به‌خصوص بعد ازاسلام ازسوی یهودیان منحرف همواره پیگیری شده است. آنان که از همان نخستین سال‌های استقرار مسلمانان در مدینه، اسلام را مهمترین خطر برای توسعه‌طلبی‌های نژادپرستانه خود می‌دیدند، همواره درصدد بوده‌اند تمدن و فرهنگ اسلامی‌ رابی‌ریشه وبدون آینده کنندو هرجا که خود توانسته‌اند این پروژه را پیش برده‌اند و هرگاه دستشان از دخالت مستقیم کوتاه بوده، سعی داشته‌اند از طریق نفوذ درکشورها ومذاهب دیگر، آتش نابودسازی فرهنگ و تمدن اسلامی‌را به‌دست آنان شعله‌ور نگه دارند. برای همین است که درکنار نسل‌کشی و کشتارهای هدفمند، نابود‌کردن آثار تاریخی، کتابخانه‌ها، مساجد و از بین‌بردن نقشه‌ها ونسخه‌های خطی را نیز دردستورکاردارند.این اقدامات در طول جنگ غزه، با نابود‌کردن بسیاری از آثار تاریخی دوران باستانی واسلامی ‌دراین منطقه تحقق یافت و امروز رژیم صهیونیستی، کشور تاریخی لبنان را هدف گرفته است. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها