این اقدام تحریمی چین علیهSkydio درواقع واکنش سریع پکن به تصمیم اخیرآمریکا نسبت به فروش یک محموله دیگر تسلیحات به تایوان است؛ اقدامی که بهشدت بر زنجیره تأمین شرکت آمریکایی تأثیر گذاشته ومجبورشده عرضه باتری را محدود کند و تا بهار۲۰۲۵ بهدنبال جایگزینی باشد.حتی گزارش شده که برای حل مشکلاتش ازمقامات ارشد کاخ سفید نیز کمک گرفته، بهاین امید که آمریکاو متحدانش بتوانند درحل«اختلال درتأمین باتری» کمک کنند. این مخمصه که شرکت با آن مواجه است، نیاز مبرم به تغییر استراتژیک در روابط آمریکاو چین را برجسته میکند. آدام برای، مدیرعامل Skydio در نامهای خطاب به مشتریانش در روزنامه فایننشال تایمز نوشته است: «این تلاشی برای حذف شرکت پیشرو هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی و تعمیق وابستگی جهان به تأمینکنندگان هواپیماهای بدون سرنشین چینی است».
این شرکت که هواپیماهای بدون سرنشین رادراختیار ارتش اوکراین و سازمان آتشنشانی تایوان قرار میدهد، محصولات خود را در آمریکاتولید میکند اما هنوز برای بسیاری از اجزای خود به زنجیره تأمین جهانی متکی است.یکی از حیاتیترین قطعات، باتریها، هنوز از چین تأمین میشود. باید به این اتفاق بهعنوان یک زنگ خطر نگاه کرد: اقدامات متقابل پکن علیه شرکتهای آمریکایی تصمیمات معقول و مشروعی بوده که برای حفاظت ازمنافع اصلی چین وحفظ این اصل اساسی مبنیبر عدم استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین برای جنگ اتخاذ شده است.مهمتر ازآن،اقدام اخیر چین نشان میدهد که دیگردربرابر سیاست سرکوب و مهار آمریکا دفاع نمیکند وصرفاسعی درهضم آن ندارد، بلکه متقابلا بهطور فزایندهای اقدامات مقابلهجویانه اتخاذ خواهد کرد. چین از دیرباز چنین قابلیتهایی رادراختیار داشته است.اززمانی که دولت ترامپ جنگ تجاری رادرسال۲۰۱۸ آغاز کرد، واشنگتن بهبهانه امنیت ملی، استراتژی «جدایی» ازچین رادنبال کرد.دولت بایدن تحریمها و مهار را نهادینه، نظاممند و کاملا پیشرفته کرده، بهویژه با تشدید مداوم محدودیتها بر صادرات و سرمایه گذاریهای فناوری پیشرفته به چین.
بااینحال، همانطور که مورد Skydio نشان میدهد، این رویکرد نتیجه معکوسی دارد. ناتوانی این شرکت در تأمین تامین قطعات ضروری مانند باتریها، این واقعیت دردناک را آشکار میکند که صنعت فناوری آمریکا عمیقا به زنجیرههای تأمین چین وابسته است. این وضعیت صرفا یک تصویر از وابستگی گستردهتر آمریکا به تولیدات چینی است. با تشدید مهار چین توسط آمریکا، صنایع، مشاغل و کل اقتصاد ایالات متحده بهای سنگینی پرداخت خواهند کرد.گزارش اخیر مؤسسه رندبا عنوان «اثربخشی سیاستهای اقتصادی آمریکادر مورد چین که از سال۲۰۱۷تا۲۰۲۴ دنبال شد»، بیان میکند که ارزیابی سیاستهای اقتصادی آمریکا در قبال چین از سال ۲۰۱۷ نشانگر این است که این سیاستها «پیشرفت محدودی» در ترویج تجارت منصفانه داشتهاند. اقداماتی که آمریکا با انگیزه سیاسی و نهصرفا مبتنی بر روابط اقتصادی انجام میدهد، بهویژه افزایش تعرفهها، بر رشد اقتصادی خود آمریکا و مشخصا روی اشتغال در بخش تولید و همینطور بر صادرات این کشور تأثیر منفی گذاشته است.
این سیاست آمریکا مبتنی بر این قضاوت بوده که چین از ترس آسیبزدن به خود از اتخاذ تدابیر متقابل قویتر خودداری میکند. هنگامی که چین شروع به مقابله کند، وضعیت برپایه این قضاوت پیش نخواهدرفت وامورساده نخواهد بود.محدودیتهای آمریکا نتوانسته پیشرفت فناوری چین را مهار کند وعزم پکن رابرای پیگیری خوداتکایی تحریک کرده است. ازسال۲۰۱۸، قابلیتهای تولیدی چین با پیشرفتهایی در خودروهای الکتریکی،هوش مصنوعی و سایر فناوریهای مرزی تقویت شده است. پاسخ پکن به فشارهای خارجی همیشه روشمند و راهبردی بوده و هدف آن نهتنها مقاومت دربرابر فشار، بلکه تحکیم و پیشبرد سیاستهای توسعهای تثبیتشده چین است. درحالی که واشنگتن بر محدودیتها و مهار تمرکز دارد، چین درحال تنوعبخشیدن به بازارهای خود، تقویت پایههای تولیدی خود، تعمیق ادغام در زنجیرههای تأمین جهانی و گسترش جامع حضور خود در بازار جهانی است.چین عمدا بهدنبال جداکردن زنجیره تأمین و زنجیره صنعتی خود از آمریکانخواهد بود و همچنین جایگزینی این کشور را به یک هدف استراتژیک تبدیل نخواهد کرد.چین روی یافتن راهحلهایی برای مسائل توسعه اقتصادی خود متمرکز است و در نتیجه رقابت اقتصادی خود را افزایش میدهد.با دستیابی به این اهداف، توانایی کلی چین برای مقابله با آمریکابیشتر تقویت خواهد شد. چین انتظار ندارد واشنگتن فورا از موضع خود عقبنشینی کند و رقابت آتی بین تولید و فناوری چینی وآمریکایی در سراسر جهان پیچیدهتر و شدیدتر خواهد شد و بهطوربالقوه برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت وبهطور قابل توجهی چشمانداز اقتصاد جهانی را تغییر خواهد داد. بااینحال، هنگامی که چین شروع به مقابله کند، آمریکابا عواقب بیسابقهای روبهرو خواهد شد و شرکتهای آمریکایی بیشتری مانند Skydio احتمالا قربانی سیاسی انفصال آمریکا از چین خواهند شد.
منبع: گلوبال تایمز