جواد اسکندری، در خصوص اهمیت اخذ مالیات بر عایدی سرمایه اظهار کرد: مالیات بر عایدی سرمایه با اهداف مختلفی مانند تنظیم فعالیت بخشهای مختلف اقتصادی، محدود کردن سوداگری، افزایش منابع عمومی، ایجاد عدالت اجتماعی و افزایش کارایی اقتصادی وضع میشود.وی با بیان اینکه از جمله کارکردهای این پایه مالیاتی میتوان به کنترل سوداگری و دلالی غیرمولد اشاره کرد، گفت: افزایش هزینه فعالیتهای غیرمولد همچون سفتهبازی و سوداگری در بازار طلا یکی از اهداف وضع مالیات بر عایدی سرمایه است.این کارشناس اقتصادی افزود: در واقع سوداگران هنگام افزایش قیمت برخی داراییها و با پیشبینی اینکه در آینده قیمت آن داراییها بیشتر خواهد شد، شروع به خرید این داراییها میکنند و معمولا پس از یک دوره کوتاهمدت داراییها را با قیمت بالاتر به فروش میرسانند اما با وضع این مالیات انگیزه سوداگران برای مبادرت به خریدوفروش داراییها و اخلال در بازار کاهش مییابد و این بازارها به بستری آرام برای تقاضای واقعی و مصرفی خانوارها تبدیل خواهد شد.
مجلس بهدنبال بهبود شفافیت اقتصادی
وی یادآور شد: مصوبه اخیرمجلس شورای اسلامی بهخصوص در حوزه طلا با ابهامهای زیادی همراه بود و در این مورد بحثهای زیادی مطرح شد. بررسی مصوبه مجلس شورای اسلامی نشان میدهد این مصوبه بیشتر از آنکه بهدنبال درآمدزایی باشد، در پی بهبود شفافیت اقتصادی و جلوگیری از اخلال در این بازار مهم و کلیدی است.این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سؤالی در این خصوص که آیا طبق مصوبه مجلس طلافروشان مشمول مالیات بر عایدی سرمایه میشوند، گفت: یکی از دغدغههای طلافروشیها این است که خریدوفروش آنها مشمول مالیات جدیدی نشود. مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی اشخاص تجاری صاحبان مشاغل بابت فروش طلا مشمول مالیات عملکرد میشوند، بنابراین مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشود.اسکندری افزود: به عبارت دیگر مشاغل در حال حاضر مالیات حقه خود را پرداخت میکنند و بر اساس این مصوبه به هیچ عنوان مشمول مالیات جدیدی نمیشوند.وی اظهار کرد: بهطوری که طبق ماده ۲۰طرح مالیات بر عایدی سرمایه (ماده ۹۳ اصلاحی)، تبصره۲ درآمدهایی که مشمول مالیات موضوع این ماده میشوند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه موضوع فصل اول باب سوم و مالیات بر درآمد اتفاقی موضوع فصل ششم باب سوم این قانون نمیشوند.این کارشناس اقتصادی در ادامه، گریزی به معافیت اشخاص غیرتجاری (مردم عادی) از مالیات بر عایدی سرمایه درصورت فروش به طلافروشیهای رسمی زد وگفت: طبق ماده ۱۲این طرح کلیه اشخاص غیرتجاری انتقالدهنده «عین» یا «حق واگذاری محل»درخصوص انتقال داراییهای زیر، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند.
خرید و نگهداری طلا مشمول مالیات نمیشود
وی در جمعبندی خود در این خصوص گفت: اولا صرف خرید و نگهداری طلا مشمول مالیات نمیشود. لذا بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی آنچه مهم است فروش طلا است و هیچ الزامی به ثبت موجودی طلا نیست و نگهداری طلا به هیچ عنوان مشمول مالیات نمیشود.این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: ثانیا در صورتی که اشخاص غیرتجاری طلای خود را به طلافروشیهای رسمی بفروشند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشوند. به عبارت دیگر مصوبه مجلس شورای اسلامی به دنبال شفافیت این بازار مهم بوده و بر اساس این مصوبه در صورتی که مردم عادی طلای خود را به کسبه مجاز به فروش طلا بفروشند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نیستند.این کارشناس اقتصادی بیان کرد: مردم عادی در صورتی که طلای خود را از کسبه مجاز به فروش طلا با صورتحساب الکترونیکی خریده باشند و بخواهند آن را به شخص عادی دیگری بفروشند، درصورتی که صورتحساب فروش را ثبت کنند، مشمول مالیات بر عادی سرمایه نیستند.اسکندری با اشاره به معافیت اشخاص غیرتجاری از مالیات بر عایدی سرمایه در صورت ثبت معامله نیز گفت: طبق ماده ۱۴ این طرح معاوضه داراییها موضوع بندهای (۳) و (۴) متعلق به هر «شخص غیرتجاری بالای ۱۸ سال» با دارایی دیگری از مصادیق همان بند با رعایت موازین شرعی، در صورت صدور صورتحساب الکترونیکی، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نیست.وی افزود: در واقع یکی از تعاملات معمول مردم عادی این است که طلاهای خود را تعویض میکنند. بر اساس مصوبه مجلس تعویض طلا مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشود. هزینههای نگهداری طلا برای جلوگیری از دزدی و نیز جلوگیری از مفقود شده یکی از دغدغههای مردم است. ویژگی مهم بازار اوراق بهادار این است که بدلیل عدم وجود فیزیک طلا هزینه نگهداری ندارد و ریسک دزدی یا مفقود شدن ندارد از طرف دیگر برای حاکمیت هم کاملاً شفاف است. بنابراین با تصمیم مجلس شورای اسلامی خرید و فروش این اوراق بهادار مشمول مالیات نمیشود و از مالیات بر عایدی سرمایه معاف است.