این وزارتخانه که نگرانی اصلیاش سلامت مردم است، حالا از جوانان بهعنوان موش آزمایشگاهی استفاده میکند. این موضوع در حالی است که مصرف این قلیانها در سال ۹۷ هم در قهوهخانههای پایتخت به چشم میخورد و گفته میشد وزارت بهداشت مجوزی برای آن صادر نکرده اما چرا اجرای طرح مطالعاتی وزارت بهداشت پس از گذشت این سالها به پایان نرسیده است؟گرچه وزارت بهداشت همیشه در طرحهای مربوط به جمعآوری قلیانها و ممنوعیت استفاده از آنها در اماکن پیشتاز بوده اما با این حال هیچ ابلاغیهای از سوی این وزارتخانه به پلیس برای برخورد با این موضوع ارسال نشده. البته وزارت بهداشت مدعی است این طرح به سبب افزایش مصرف قلیان، گسترش بیرویه مراکز عرضه قلیان و ضعف در اجرای قانون ممنوعیت استعمال دخانیات در حال اجرا شدن است اما با وجود ماده نیتروز اکسید در این قلیانها که بهعنوان گاز خنده شناخته میشود، عوارض جبرانناپذیر زیادی را برای مصرفکنندگان به همراه دارد. نکته تعجببرانگیز دیگر هم این است که بهزاد ولیزاده، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت در گفتوگویش با تسنیم به آن اشاره میکند و میگوید: قهوهخانهها و کافی شاپهایی که این طرح در آنها اجرا میشود نیز تعهدنامههایی اخذ میکنند و این مراکز صنفی نیز با رضایت خودشان در این طرح مشارکت میکنند و بهدلیل سود اقتصادی عرضه این قلیان در این مراکز، توجیهی ندارد که بخواهند تخلفی در این زمینه داشته باشند.
ثبت اختراع با قلیان اکسیژن!
ماجرا به حدی تعجببرانگیز است که اصلا قابل توصیف نیست. بررسیها حاکی از آن است که قلیان حاوی اکسیژن توسط مبتکری طراحی و ساخته شده است. جالبتر این که مجوز اختراعش را هم از متولیان حوزه بهداشت کشور یعنی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه شهید بهشتی دریافت کرده است. این وسیله ثبت اختراع شده و بعد از اینکه تأییدیه آن از سازمان غذا و دارو گرفته شد بهعنوان تجهیزات پزشکی ثبت شده و در سازمان غذا و دارو استانداردهایی برای آن در نظر گرفته شده است.
حس خلأ با مصرف قلیان اکسیژن
بسیاری از کافهداران بر این باورند که این قلیان نهفقط مضراتی ندارد بلکه یک ضدافسرده قوی محسوب میشود و برای گردش خون هم مفید است. البته طبق گفته یکی از مصرفکنندگان، این قلیان برای او یک حالت خلأ و حس سرخوشی ایجاد میکند اما نظر دکتر جهانپور، سخنگوی سابق وزارت بهداشت و از مسئولان ارشد سابق سازمان غذا و دارو چیز دیگری است و او توضیح میدهد: افراد پس از مصرف گاز نیتروز موجود در این قلیان، ممکن است دچار کاهش فشار خون شوند و علائمی همچون سرگیجه پیدا کنند. البته بهزاد ولیزاده، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت بر این باور است که گازهای اکسیژن و N۲O اعتیادی برای مصرفکننده ایجاد نمیکند و به محض این که مصرف متوقف میشود فرد نیازی برای مصرف مجدد احساس نمیکند، بنابراین مصرف قلیان اکسیژن وابستگیآور نیست.
گاز نیتروز چیست؟
گاز نیتروز اکساید یکی از مهمترین گازها در پزشکی محسوب میشود که در بیهوشی و بیحسی کاربرد دارد و به همین دلیل به آن گاز بیهوشی نیز میگویند. همچنین از این گاز به علت خاصیت ضد درد، جهت تسکین درد و همچنین در دندانپزشکی برای ایجاد بیحسی استفاده میشود. گاز نیتروز در گذشته نسبتا دور ابتدا توسط آمریکاییان استفاده شد اما بهدلیل تأثیر بیدردی آن، مصرف این گاز در مراکز درمانی و تحت نظر پزشک نیز مدنظرقرارگرفت اما استفاده ازآن درخارج از چرخه بیمارستانی بهدلیل عوارضی که دارد، ممنوع است. مطالعات اخیرنشان میدهد این گازمیتواندباعث آسیب به سلولهای عصبی شود و پزشکان نسبت به مصرف آن در بین عموم هشدار دادهاند.گویا وزارت بهداشت طبق مثل معروف ما ایرانیها، آمده ابروی این کار را درست و قلیانهای اکسیژن را با قلیانهای دخانی حاوی تنباکو جایگزین کند اما زده چشمش را هم کور کرده است! جوانانی که نمیدانند بازیچه طرح وزارت بهداشت شدند و به بهانه سرگرمی و تفریح از این قلیان استفاده میکنند. به هر حال مسئولان وزارت بهداشت موظف هستند درخصوص چنین مسأله پر ابهامی، پاسخ صریح و روشن دهند.