وزارت جهاد کشاورزی اعلام کردبه همه نهادههای محصولات پروتئینی وبه همه واردکنندگان،ارز۲۸هزارو۵۰۰ تومانی تخصیص داده شده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد. در همین خصوص علیرضا پیمانپاک، قائممقام وزیر جهاد کشاورزی گفت: امسال با بحرانی در زمینه تامین نهاده روبهرو نیستیم و نهادهها بهموقع تامین خواهد شد که در این صورت تولیدکننده هم اطمینان خاطر خواهد داشت اما بد نیست بدانیم سالانه ۲۲ میلیون تن نهاده دامی مورد نیاز واحدهای مرغداری و دامداری کشور است که از این میزان شش میلیون تن آن در کشور تولید شده و ۱۶ میلیون تن آن نیز وارداتی بوده است.
بازار مرغ تنظیم شد
بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران از تورم «گوشت قرمز و گوشت ماکیان»، میانگین تورم ماهانه این گروه در سال ۱۴۰۲، معادل ۳.۵درصد بود.به بیان دیگر، قیمت گوشت قرمزوگوشت مرغ هر ماه بهطور میانگین ۳.۵درصد افزایش یافته است. بررسی روند این تورم در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد فقط در یک ماه از سال کاهش قیمت گوشت قرمز و گوشت مرغ در کشور اتفاق افتاده است. طبق آمارها صرفا در بهمنماه تورم این گروه منفی شده که به سطح منفی ۰.۷درصد رسیده است. بیشترین تورم ماهانه در این گروه در مردادماه سال گذشته بوده که سطح ۷.۸درصدی را به خود دیده و کمترین تورم ماهانه مثبت این گروه در اسفندماه رخ داده که تورم ماهانه به ۰.۷درصد رسیده است.طی سال گذشته نزدیک به ۱۷میلیون تن یا به عبارت دیگر ۷۷درصد از نهادههای دامی مورد نیاز کشور وارد شد و پنج میلیون تن دیگر این محصولات نیز از طریق تولید داخلی تامین شد؛ بهطوری که همین امر نیز اثر خود را در بازار گذاشته و تولید محصولاتی همچون مرغ، تخممرغ، گوشت قرمز و لبنیات که بیشترین تاثیر را از تامین نهاده دامی در بازار میپذیرند، افزایش یافته که این امر ثبات نسبی را برای این بازارها به ارمغان آورده است. در حال حاضر کشورمان بهدلیل خشکسالی و آببر بودن نهادههای دامی تنها پنج میلیون تن از این محصولات را تولید میکند. کارشناسان معتقدند با اجرای طرح الگوی کشت درکشورمان،خصوصا در سطح دیمزارها میزان تولید جو با افزایش قابل توجهی روبهرو شود و از طرف دیگر اراضی آبی نیز صرف تولید محصولات آبی همچون ذرت وسویا شود تا از این طریق کشورمان بتواند از میزان وابستگی خود به این نهادههای دامی بکاهد.
واردات ۱۶.۸میلیون تنی نهادههای دامی به کشور
بر اساس آمارهای گمرک در سال گذشته ۱۶میلیون و۷۶۷هزار تن نهاده دامی به ارزش هفت میلیارد و ۵۱۸میلیون دلار وارد کشور شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی درسال۱۴۰۱ درمجموع ۱۴میلیون و ۳۴۵ هزار تن از این کالاهای اساسی به ارزش هفت میلیارد و ۸۹ میلیون دلار وارد کشور شده بود.بنابراین میتوان گفت واردات انواع نهادههای دامی طی این مدت به لحاظ وزنی با رشدی ۱۷درصدی و به لحاظ ارزشی با رشدی ۶درصدی روبهرو بوده است.در حال حاضر یکی از اصلیترین نهادههای دامی مورد نیاز اکثر دامداران ذرت است؛ به همین دلیل در سال گذشته ۱۰ میلیون و ۱۹۱ هزار تن ذرت دامی به ارزش سه میلیارد و ۷۸۳ میلیون دلار وارد کشورمان شد که نسبت به سال۱۴۰۱به لحاظ وزنی رشدی ۲۶درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی ۱۶درصدی را تجربه کرد.طی این مدت اتریش، ارمنستان، اسپانیا، اسلواکی، افغانستان، امارات بهعنوان واسطه، انگلستان، اوکراین، ایتالیا، آلمان، برزیل، تایوان، ترکیه، چین، روآندا، رومانی، سنگاپور، سوازیلند، سوئیس، عمان، روسیه، قبرس، قزاقستان، کانادا، مناطق ویژه، هلند و هنگکنگ ۲۷ مبدأ واردات ذرت دامی به ایران بودهاند.از طرف دیگر در این بازه زمانی دو میلیون و ۱۸۲ هزار تن جو به ارزش ۷۴۷ میلیون دلار وارد کشورمان شده که واردات این محصول نسبت به سال۱۴۰۱ به لحاظ وزنی با افت ۸درصدی و به لحاظ ارزشی با افت ۲۵درصدی روبهرو بوده که عمدهترین دلیل این امر به افزایش تولید داخلی جو برمیگردد.طی این مدت اتریش، ازبکستان، اسلواکی، افغانستان، امارات، انگلیس، آلمان، برزیل، تایوان، ترکیه، چین، سنگاپور، سوازیلند، سوئیس، عمان، روسیه، قبرس، قزاقستان، قرقیزستان، کانادا، هلند و هنگکنگ ۲۲ مبدأ واردات جو به ایران بودهاند.همچنین در سال گذشته دو میلیون و ۷۱۳ هزار دانه سویا به ارزش یک میلیارد و ۹۲۷ میلیون دلار وارد کشورمان شده که طی این مدت امارات، انگلستان، ترکیه، سوئیس، عمان و هلند پنج مبدأ واردات دانه سویا به کشورمان بودهاند.از طرف دیگر میتوان گفت واردات دانه سویا نسبت به سال۱۴۰۱ به لحاظ وزنی با رشدی ۷درصدی ولی به لحاظ ارزشی با کاهشی ۲درصدی روبهرو شده که نشاندهنده این است که واردات دانه سویا با قیمت ارزانتری از کشورهای همسایه خصوصا روسیه صورت گرفته است.از طرف دیگر یک میلیون و۶۸۱هزار تن کنجاله سویا به ارزش یک میلیارد و۶۲ میلیون دلار وارد کشورمان شده که امارات، انگلستان، ترکیه، چین، سوئیس، روسیه، کانادا، هلند و هندوستان۹مبدأ واردات کنجاله سویا به ایران بودهاند. بهدلیل اهمیت وافر این محصول برای مرغداریها واردات آن به لحاظ وزنی با رشدی ۲۵درصدی و به لحاظ ارزشی با رشد ۲۴درصدی روبهرو بوده است.
مشکل واردات نهاده و گوشت حل شد
علیرضا پیمانپاک، قائممقام وزارت جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار درباره واردات کالاهای اساسی گفت: از سال گذشته بهویژه از نیمه دوم سال با هماهنگی بانک مرکزی شرایط تأمین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی بهشکلی تأمین شد که دیگر با بحران مواجه نبودیم. قائممقام وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در گذشته دامدار برای تأمین نهاده مورد نیاز خود باید پول خود را پیشپرداخت میکرد تا تعدادی واردکننده خاص نهاده، اقدام به واردات میکردند اما اکنون با تأمین کامل نهادهها، تولیدکنندگان نگرانی بابت تولید خود ندارند. وی تصریح کرد: ارز مورد نیاز واردات در سه ماه اول تأمین شده است و دولت در حال برنامهریزی برای تأمین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی در سه ماهه دوم سال است. پیمانپاک گفت: با توجه به تأمین مناسب نهادههای دامی در حوزه تولید مرغ و تخممرغ و شیر وضعیت تولید، مناسب و تولید مازاد داریم که به تنظیم بازار کمک میکند اما با توجه به اینکه دوره تولید دام زمانبر است، آن نیز بهزودی به ثبات میرسد. سال ۱۴۰۲ از بابت تأمین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی سال بسیار خوبی بود و بهشکل مرتب و مناسبی انجام میشد اما همواره تأخیری در پرداخت ارز کالاهای اساسی وارداتی وجود دارد. وی اضافه کرد: در برخی از کالاها در حال حرکت به این سمت هستیم که ارز آنها بهموقع تأمین شود و در برخی کالاها، تأمین ارز با فاصله انجام میشود. در سال جاری نیز روند تأمین ارز بهطور مستمر و با هماهنگی بانک مرکزی در حال جریان است و تأمین میشود.وی با بیان اینکه بودجه ارز واردات گوشت قرمز اختصاص داده شده است، بیان کرد: تا پایان سال ارز مورد نیاز گوشت قرمز تأمین شده است و تمام کمبود تولید گوشت قرمز از محل واردات جبران میشود. در سال گذشته ۱۰۰ هزار تن گوشت منجمد و ۳۰ هزار تن گوشت گرم به کشور وارد شده بود اما برای سال جاری میزان واردات گوشت منجمد ۱۴۰ هزار تن افزایش مییابد اما میزان واردات گوشت گرم ثابت است. عمده گوشت وارداتی، گوشت گوساله است بهطوری که ۸۰ درصد گوشت گوساله و ۲۰ درصد گوشت گوسفندی است.