نقش مشارکت مردم در انتخابات بر قدرت ایران را بررسی کرده‌ایم

چشم منطقه به انتخابات ایران

امنیت ملی بزرگ‌ترین دغدغه هر نظام سیاسی است که با عناصر اقتصادی، ایدئولوژیک، فرهنگی، اجتماعی و نظامی پیوند خورده است. اهمیت این موضوع در میان کشورهای در‌حال‌توسعه دو‌چندان است زیرا برقراری و تقویت امنیت در کشورهای در‌حال‌توسعه امر پیچیده‌ای است و همواره نظام‌های سلطه می‌خواهند حاکمیت این کشورها را در اختیار خود داشته باشند.
کد خبر: ۱۴۴۶۹۵۷
 
بنابر اسناد و نظریه‌های امور بین‌الملل، حفظ موجودیت و امنیت ملی کشور بنیادی‌ترین هدفی است که دولتمردان و رؤسای کشورهای مختلف درصدد تحقق آن هستند و این مهم را درقالب افزایش مشارکت سیاسی ملت به اشکال مختلف از‌جمله حضور در انتخابات جست‌وجو می‌کنند؛ موضوعی که با پیروزی انقلاب اسلامی ایران عینیت یافت و مردم با مشارکت درانتخابات مختلف سهم خود در تعیین سرنوشت سیاسی کشور را عهده‌دار شدند. برگزاری انتخابات مختلف در کشور، علاوه بر این‌که به نقش مردم در اداره امور وجاهت می‌دهد، تأثیر غیرقابل‌انکاری در روابط جاری وآتی بین‌المللی کشورمان دارد. همین تأثیرات شگرف است که باعث می‌شود اخبار انتخابات ایران در مقاطع مختلف ازسوی رسانه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای رصد شود تا آنها بتوانند نمایی از فضای سیاسی و اجتماعی کشورمان ترسیم و سیاست‌خارجی وقدرت منطقه‌ای و فرامنطقه جمهوری اسلامی ایران راحداقل در چهار سال آینده پیش‌بینی کنند و شاید به همین دلیل است‌که ازماه‌ها قبل سناریوهایی رابه‌منظور ایجاد یأس درمیان مردم تدوین می‌کنند تا با این روش، شرایط را به نحوی مدیریت کنندکه مشارکت کاهش یافته وزمینه مناسب برای توطئه‌های بعدی آنهافراهم شود. 

اگر بپذیریم که انتخابات قاعده‌ای برای مشروعیت و ثبات نظام سیاسی مستقر، تمامیت سرزمینی و مصالح عمومی کشور است، آنگاه می‌بینیم که تبعات برگزاری انتخابات پرشور آزاد و امن علاوه بر تقویت ثبات داخلی در عرصه‌ خارجی نیز کارگشاست و به افزایش قدرت ملی، ارتقای مشروعیت و اعتبار بین‌المللی، افزایش قدرت چانه‌زنی به‌منظور تسهیل دستیابی به منافع ملی می‌انجامد و کمک شایانی به مقبولیت بین‌المللی نظام می‌کند. بر همین اساس است که دشمنان نظام اسلامی مدام بر طبل عدم مشارکت در انتخابات می‌کوبند زیرا به‌خوبی به این مسأله واقف هستند که یکی از مهم‌ترین پیام‌های انتخابات ایران در تعیین مسئولان قوای مجریه، مقننه و سایر نهادها ـ که به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در اختیار مردم است ـ ثبات و امنیت پایدار جمهوری اسلامی ایران است که به جهانیان مخابره می‌شود. برگزاری انتخابات اسفند جاری در شرایط کنونی منطقه که با حساسیت‌های زیادی روبه‌رو است، بیش از مقاطع دیگر می‌تواند این گزاره را به افکار‌عمومی جهان به‌ویژه دولت‌های منطقه‌ای یادآور کند که جمهوری اسلامی ایران در دهه چهارم عمر بابرکت خود ‌به‌رغم دشمنی‌ها و جنگ‌افروزی آمریکا در منطقه از چنان امنیت و ثباتی برخوردار است که با شیوه برگزاری انتخابات و دعوت از مردم می‌خواهد مناسبات سال‌های آینده خود را که نقش قابل ملاحظه‌ای در سیاست‌های منطقه‌ای دارد به مردم بسپارد و با این پشتوانه محکم به اجرای اهداف بلندمدتش متمرکز شود. مشارکت بالای مردم در انتخابات از چند منظر می‌تواند به ارتقای جایگاه بین‌المللی ایران کمک کند‌؛ نخست این‌که به بازیگران منطقه‌ای و جهانی که با حضور غیرقابل‌توجیه خود، امنیت منطقه را به مخاطره انداخته و حق ملت‌ها در تعیین سرنوشت‌شان را غصب کرده‌اند‌، نشان می‌دهد برای ایجاد ثبات در منطقه و حل معضلاتی نظیر اخراج آمریکا، نابودی اسرائیل و نوچه‌های تروریستی چاره‌ای غیر از پذیرش قدرتی با عنوان ایران ندارد و مسائل منطقه بدون حضور جمهوری اسلامی لاینحل باقی می‌ماند. پیام دوم نقش قابل‌ملاحظه‌ای در برون‌رفت از معضلات اقتصادی و مشکلات ناشی از تحریم‌های ظالمانه آمریکا دارد زیرا امنیت، ثبات سیاسی و اجتماعی حاکم در کشور این نوید را به شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی می‌دهد که با اعتماد و اطمینان خاطر بیشتری اقدام به سرمایه‌گذاری در کشورمان کنند و به اقتصاد بی‌رمق کشور جان تازه‌ای دهند. افزایش مشارکت مردم در انتخابات پیش‌رو علاوه بر موارد ذکر‌شده، نقش غیرقابل‌انکاری در افزایش مشروعیت و اعتبار بین‌المللی ایران دارد و با تاکید بر نظام مردم‌سالاری در ایران می‌تواند موقعیت‌های جدیدی را برای جهش سیاسی کشورمان در نظام بین‌الملل مهیا کند. مشارکت بالای مردم در انتخابات یکی از مهم‌ترین مظاهر افزایش قدرت نرم ایران به‌شمار می‌آید ضمن این‌که این مشارکت بالا به معنی باور مردم به انتخابات آزاد، مؤثر و واقعی و خنثی‌کننده فعالیت‌های سیاسی، مدنی و حقوق‌بشری آن دسته از مخالفان بین‌المللی و اپوزیسیون خارجی است که انتخابات ایران را آزاد و دموکراتیک نمی‌دانند و با این بهانه‌های نخ‌نمای حقوق‌بشری می‌خواهند جایگاه جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین‌المللی را تنزل داده و راهی برای فشار مضاعف به ملت ایران پیدا کنند و این نقشه‌های‌شان با مشارکت معنادار مردم خنثی شده و گشایش‌های جدیدی را برای کشورمان به ارمغان می‌آورد. 
   
برنامه دشمنان به‌منظور کاهش مشارکت مردم در انتخابات
طرح‌های دشمن در کاهش مشارکت مردم در انتخابات با اهداف کلان انجام می‌شود و به‌ اقتضای ماهیت، شرایط متفاوت است و بعضا به صورت مجزا یا به صورت ترکیبی به کار گرفته می‌شود تا حضور مردم در پای صندوق‌های رأی را تحت‌الشعاع قرار دهد. موارد ذکر شده از جمله مهم‌ترین اقداماتی است که در ادوار مختلف انتخابات دستمایه دشمنان قرار گرفته و با هشیاری مردم و مسئولان اجرایی انتخابات اعم از نامزدها یا نهادهای مجری خنثی شده است:

۱. نفی ماهیت اجتماعی انتخابات: با توجه به این‌که اهمیت انتخابات به کاربست قدرت اجتماعی در حوزه‌ مدیریت سیاسی برمی‌گردد، دشمن تلاش می‌‌کند انتخابات را در کشور مقوله‌ای صوری نشان دهد که نمی‌تواند سرنوشت سیاسی را تحت‌تأثیر قرار دهد. در این فضا، مباحثی از این قبیل شایع می‌شود که همه‌چیز از قبل شکل گرفته و انتخابات بی‌تأثیر است. در مقابل این سیاست، باید تاریخ تحول جمهوری اسلامی و نقش سازنده‌ دوره‌های مختلف انتخابات در آن تبیین شود تا این‌که مشخص شود در جمهوری اسلامی، اداره‌ جامعه به انتخاب مردم متکی بوده و هست. به عبارت دیگر، انتخابات منصه‌ ظهور اراده و قدرت مردم است و این رویکرد اجتماعی باید برجسته شود. 

۲. نفی ضرورت: در این رویکرد، تلاش می‌شود رأی افراد غیرضروری نشان داده و چنین شایع شود که به‌قدر کفایت دیگران حضور دارند و لذا نیازی به مشارکت ما نیست. بعضا نیز این عدم ضرورت به‌دلیل نبود ‌فرد یانامزد خاصی توجیه می‌شود. درهر‌حال باید دانست  مشارکت حد و مرز ندارد و لذا حضور بیشتر به واقعی‌تر شدن نتایج کمک می‌کند. لذا راهکار مقابله با این سیاست، نشان دادن نقش افراد درکلان انتخابات است. این موضوع باید تبیین شودکه هر‌فرددرانتخابات ارزش خاص خود را دارد. 

۳. نفی سلامت: در این رویکرد سعی می‌شود تا فرآیند انتخابات نفی و در مجموع، اقدامی ناقص یا یک‌سویه ترسیم شود که نمی‌تواند اراده‌ عموم را نشان دهد. در مقابل این رویکرد، لازم است شفافیت حقوقی و قاطعیت مدیریتی در اجرای قانون ملاک باشد تا هیچ‌کس نتواند حریم حق‌الناس را نقض کند. در مجموع، اتخاذ سیاستی مبتنی بر قانون‌گرایی، عدالت، انصاف و شفافیت،می‌تواند ابزارهای دشمنان را در فضای مجازی و عینی، ناکارآمد سازد. برخلاف سایر نظام‌های سیاسی برآمده از انقلاب‌ها در نقاط مختلف جهان، نظام جمهوری اسلامی ایران مفتخر است بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی اقدام به برگزاری انتخابات برای تعیین نوع نظام سیاسی و تعیین نمایندگان ملت در ساختار سیاسی تازه تاسیس کرد و از آن پس تاکنون که نزدیک به ۴۰سال از عمر آن می‌گذرد، بیشترین مراجعه را به آرای عمومی ملت داشته و تمام نهادهای اساسی کشور را از این طریق سازمان داده و تثبیت کرده و همچنان بر ادامه این مسیر پافشاری و اصرار می‌ورزد. 

با نگاهی به مقوله انتخاب در کشورمان و مقایسه آن با سایر کشورها می‌توان نتیجه گرفت حضور وسیع و مشارکت اجتماعی سیاسی گسترده مردم در لوای قانون‌مداری و در پرتو وحدت و انسجام ملی، تأثیرات بی‌بدیلی را در مناسبات کشور دارد و صرف‌نظر ازپیامدهای داخلی که در کمترین حالت انتقال مسالمت‌آمیز قدرت از یک گروه به گروه دیگر است و راه را برای اجرای سیاست‌های متفاوت و سازنده هموار کرده و اجرای ایده‌ها و برنامه‌های جدید را به منظور افزایش نفوذ در حوزه‌های مختلف به‌دنبال دارد، باعث ایجاد اعتماد درمیان شرکای خارجی،توسعه اعتماددرداخل نظام سیاسی،افزایش کارآمدی نظام سیاسی وتوسعه همبستگی داخلی می‌شود وبرآیند این تحکیم ستون‌های مردم‌سالاری دینی درارتقای اقتدار ملی کشوردیده می‌شود. علاوه بر این انتخابات در جمهوری اسلامی ایران ازنظرمیزان مشارکت مردمی یک نمونه بی‌نظیر درسطح منطقه وجهان است وهمین امر باعث شده تا کشورمان از توطئه‌های مختلف سربلند بیرون بیاید وکشورهای دوست ودشمن موظف به کرنش در مقابل اراده ملت ایران شوند. 

نقش مشارکت مردم در ثبیت جایگاه ایران در نظم نوین منطقه‌ای
بی‌تردید ترویج سیاست ایران‌هراسی یکی ازسیاست‌های جدی دشمنان و رقبای منطقه‌ای و بین‌المللی کشورمان در مناسبات بین‌المللی بود تا با توسل به آن از جمهوری سالامی ایران تصویری خطرناک و برهم زننده نظم و ثبات در منطقه و جهان ارائه دهند؛ سیاستی که پس از اتفاقات منطقه‌ای و عیان شدن چهره جنگ افروزانه آمریکا و جنایت‌های رژیم‌صهیونیستی در غزه محکوم به شکست شد از همین‌رو مناسبات جهانی نیازمند باز تعریف است و تغییر آرایش نظم جهانی سرعت گرفته و همه عوامل دست به دست همه داده تا انتقال قدرت از غرب به شرق تسهیل شود و در این میان نمی‌توان از نقش سازنده ایران چشم‌پوشی کرد بر همین اساس، جمهوری اسلامی ایران به‌منظور ایفای نقش مؤثر در نظم نوین جهانی باید تمرکز ویژه‌ای بر قدرت نرم و دیپلماسی عمومی خود کند و مشارکت بالای مردم در انتخابات نقش بی‌بدیلی در این فرآیند دارد و بر تقویت مشروعیت و مقبولیت نظام سیاسی، ارتقای منزلت و پرستیژ بین‌المللی کشور، افزایش ضریب امنیت و مصونیت کشور در مقابل بیگانگان و تحکیم موقعیت والای ایران در افکار عمومی جهان صحه می‌گذارد و نتایج ارزشمند آن نقش تعیین‌کننده‌ای در عرصه سیاست خارجی و تأمین امنیت و منافع ملی و همچنین افزایش قدرت تأثیر‌گذاری ایران بر معادلات و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی دارد و به همین دلیل است که رهبر انقلاب و دلسوزان واقعی کشور دعوت به انتخابات را بدون در نظر گرفتن برد و باخت گروه‌ها و جناح‌های سیاسی مد نظر داشته و اصل حضور پرشور مردم در انتخابات ۱۱اسفند را پیروزی ملت تلقی کرده و بر آن تاکید دارند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها