حضور پیشکسوتان در جشنواره شانزدهم
در نمایشگاهی که یکشنبهشب در موزه هنرهای معاصرتهران افتتاح شد،۷۰اثر از۵۵هنرمند صاحبقلم همچون حسین محجوبی، ابوالقاسم سعیدی، محمدحسین حلیمی،محمدعلی رجبی،ناصر اویسی،یعقوب امدادیان، جلیل رسولی، کاظم چلیپا، حبیبا...صادقی، حبیبا...آیتالهی، نصرا...افجهای،حسین خسروجردی، جلال شباهنگی، ابوالفضل عالی، حمید شریفی آلهاشم، مرتضی کاتوزیان، محمد خزایی، کوروش شیشهگران، بهزاد شیشهگران،اسماعیل شیشهگران، مصطفی گودرزی، علیرضا عمومی و...روی دیوار موزه رفت تا جشنواره شانزدهم با نامآوران هنر ایران آغاز شود.در آیین افتتاحیه این بخش که با نمایشگاه آثار مفاخر هنرهای تجسمی شامل بخشی ازآثار هنرمندان پیشکسوت از گالری یک تا ۵ موزه هنرهای معاصر و بخش «آینه در آینه ۳» شامل پوسترهای انقلاب از گالری شماره ۶ تا ۹ همراه بود جمعی از هنرمندان، دانشجویان و هنردوستان به تماشای آثاری نشستند که بازخوانی از رویدادها واتفاقاتی است که انقلاب اسلامی ایران طی۴۵سال گذشته پشتسر گذاشته است.
نمایش آثار ۱۰۰۰ هنرمند
امیر عبدالحسینی، دبیر شانزدهمین جشنواره تجسمی فجر درباره این رویداد هنری که در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد، گفت: اقبال و استقبال کمی و کیفی اهالی هنرهای تجسمی برگ زرین دیگری در دفتر جشنواره شانزدهم شد و در ادامه نیز حضور جامعه دانشگاهی در کنار جامعه حرفهای هنر بر کیفیت آن افزود تا دستاوردهای درخشان هنرهای تجسمی معاصر به شایستگی ارائه شود.دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر خاطرنشان کرد: ارسال ۱۰۰هزار و ۷۶ اثر از ۳۴۲۹ هنرمند در تمام بخشهای جشنواره شانزدهم و گردآوری ۸۵۹۷ اثر در بخش نمایشگاههای استانی با عنوان تجسم هنر از ظرفیت گسترده هنرهای تجسمی کشور حکایت دارد. در این میان ۷۷۱ اثر از ۵۱۷ هنرمند در مؤسسه فرهنگی ــ هنری صبا به نمایش گذاشته شده که در کنار بخشهای دیگر جشنواره روز سهشنبه۱۰بهمن به روی هنرمندان و هنردوستان گشوده خواهد شد. در بخش تجسم هنر نیز در مجموع ۱۵۳۹ اثر از ۴۲۰هنرمند در ۳۲استان کشور ارائه شده است.او گفت: حضور چهرههای شاخص هنر در تهران و سایر استانها، نسبت حضور بانوان هنرمند در تمام بخشها، افزودهشدن بخشهای دیوارنگاری شهری با ۴۰ اثر، ناشران کتابهای تجسمی با معرفی بیش از ۱۵۰ عنوان کتاب و شکلگیری بازار هنر شامل ۱۱۲ اثر از ۹۲ هنرمند، از نقاط عطف شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر برشمرده میشود.عبدالحسینی ادامه داد: مفاخر هنرهای تجسمی به روایت موزه هنرهای معاصر تهران آغازگر جشنواره شانزدهم شده تا شروع جشنواره به نام بزرگان هنر مزین شود. در این بخش ۷۰ اثر از ۵۵ ستاره درخشان هنر از گنجینه موزه هنرهای معاصر رخ نموده و زینتبخش جشنواره شانزدهم شده است. در ادامه نیز پنج اثر از دو هنرمند صاحبنام و تأثیرگذار به نمایش درآمده که بهتازگی آسمانی شدهاند تا یاد و نامشان در جشنواره شانزدهم جاری شود؛ استادان زندهیاد جلال شباهنگی و منوچهر صفرزاده. روحشان شاد.او گفت: بخش «آینه در آینه» که از دو سال گذشته با تدبیر سیدعباس میرهاشمی، دبیرکل چند دوره از جشنواره فجر به ساختار این رویداد افزوده شده، پس از مروری بر نقاشیهای انقلاب در دوره چهاردهم و نمایش عکسهای انقلاب در دوره پانزدهم، در قدمی دیگر به مروری بر پوسترهای شاخص سالهای انقلاب اسلامی ایران پرداخته و ۹۸ پوستر از آن روزگار را شامل میشود. اگرچه اغلب این پوسترها شهرت بسیار دارد و در خاطرهها ماندگار است اما بازنمایش آنها در کنار هم، لطف دیگری دارد.
۱۵۰۰ اثر هنری در استانها
محمد خراسانیزاده، مدیرکل هنرهای تجسمی و رئیس شورای سیاستگذاری جشنواره تجسمی فجر نیز با اشاره به بخشهای مختلف این رویداد هنری گفت: عرصه هنرهای تجسمی کشور با همه بخشهای مختلف هنری متفاوت است. آنقدر این بخش وسیع و در تلاطم است که قابل قیاس با بخشهای دیگر نیست.جمعا چندهزار نفر درعرصه سینما، چنددههزار نفردر تئاتر و...فعال هستند اما جمعیت هنرمندان تجسمی پرشمار است. این ظرفیت امسال در شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی خود را بهخوبی به نمایش گذاشته و موجب افتخار است که زیر یک پرچم و همدل این رویداد را پیشرو داریم. او سپس به نمایشگاه فرهنگستان هنر که از امروز ۱۰بهمنماه افتتاح میشود، اشاره کرد و گفت: موزه هنرهای معاصر تهران، بهعنوان مهمترین موزه هنری غربآسیا یکی از پشتوانههای این جشنواره است اما ستونهای جشنواره تجسمی فجر هنرمندان آن هستند. در مجموعه صبا خواهید دید اثر دست هنرمندان پیشکسوت در کنار هنر دست هنرمندان جوان چه جلوهای دارد. افتخار میکنیم که این جشنواره آنقدر بزرگ است که دبیرکل دارد و حدود ۱۰۰۰اثر در مجموعه صبا و حدود ۱۵۰۰ اثر در مجموعه استانهای کشور به نمایش درآمده است.
هنرهای تجسمی، گنجینه ارزشمند فرهنگ و هویت ایران اسلامی
اما شاید پررنگترین نقطه جشنواره هنرهای تجسمی فجر، حمایت بزرگان هنر ایران از این رویداد هنری باشد. همانگونه که محمود فرشچیان، پیر و پیشکسوت هنر ایران، بهمناسبت آغاز شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی، هنرهای تجسمی را بخش مهمی از هویت ایران اسلامی دانست.او در پیامی که به مناسبت آغاز جشنواره هنرهای تجسمی داد، یادآور شد: «هنرهای تجسمی گنجینه ارزشمندی ازتاریخ وفرهنگوهویت ایران اسلامی است.طراحان،نقاشان،خوشنویسان، نگارگران، تصویرسازان، سفالگران و سایر هنرمندان عرصه طرح و نقش و حجم و تصویر، سنتهای هنری گذشتگان را با نگاهی معاصر به تصویر میکشند و برای آیندگان ماندگار میکنند. جشنواره هنرهای تجسمی فجر بهعنوان گستردهترین جشنواره هنری کشور بستری است تا استادان هنر و جوانان هنرمند دستاوردهای هنری خود را ارائه و برگ دیگری به تاریخ شکوهمند فرهنگ ایران اسلامی افزون کنند. اکنون که این رویداد به شایستگی در گام شانزدهم خود قرار گرفته است، قدردان استادان، هنرمندان، دبیران، داوران و شرکتکنندگان آن هستم و دست تمام خادمین هنرهای تجسمی را به گرمی میفشارم. بهویژه برای جوانان هنرمند حاضر در این رویداد که در اعتلای این هنر شریف میکوشند سلامتی و توفیق روزافزون آرزو دارم.»
از هنر دیروز تا امروز
با آغاز شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، این روزها هنردوستان میتوانند از بخشهای جنبی و رقابتی این رویداد دیدن کنند. موزه هنرهای معاصر که میزبان بخش مفاخر هنرهای تجسمی است بیش از ۸۰ اثر از ۵۵هنرمند باسابقه کشور را در معرض تماشا قرار داده و در بخشی دیگر، ۹۷پوستر خاطرهساز پیروزی انقلاب اسلامی که شامل آثار ۲۷هنرمند میشود را پیش روی مخاطبان هنر گذاشته شده است. در این نمایشگاه که در تمامی گالریهای موزه برپاست، آثار هنرمندانی ازجمله حسین محجوبی، ابوالقاسم سعیدی، محمدحسین حلیمی، محمدعلی رجبی، ناصر اویسی، یعقوب امدادیان، جلیل رسولی، کاظم چلیپا، حبیبا...صادقی، حبیبا...آیتالهی، نصرا...افجهای، حسین خسروجردی، جلال شباهنگی، ابوالفضل عالی، حمید شریفی آلهاشم، مرتضی کاتوزیان، محمد خزایی، کوروش شیشهگران، بهزاد شیشهگران، اسماعیل شیشهگران، مصطفی گودرزی، علیرضا عمومی و...به نمایش گذاشته شده است.همچنین ازعصرامروز و ازساعت۱۸بخش رقابتی جشنواره در موسسه صبا فرهنگستان هنر آغاز به کار خواهد کرد تا ۷۷۱ اثر از ۵۱۷ هنرمند سراسر کشور را پیشروی علاقهمندان قرار دهد. این نمایشگاه طی ۲۰ روز و تا ۳۰ بهمنماه میزبان هنردوستان خواهد بود.