بررسی مهم‌ترین اقدامات و چالش‌های ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات

اتصال به فناوری‌های آینده

به جرات در ادامه انقلاب صنعتی چهارم، پربیراه نیست اگر ادعا کنیم مقوله ارتباط از مهم‌ترین مواردی است که زندگی بشر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. مبحث سازوکارهای مرتبط با مفاهیم اتصال‌پذیری و ارتباطات، دومین حوزه مهم درحال توسعه و پیشرفت در جهان در میان تمام حوزه‌های فناوری است که علاوه بر تمرکز روی مبحث ارتباط میان انسان با انسان، بر مواردی نظیر ارتباط انسان با اشیا نیز توجه می‌کند.
کد خبر: ۱۴۴۲۱۲۵
نویسنده صادق  کاشفی - خبرنگار پیشران
 
درفرآیند ارتباط، چگونگی اتصال طرفین ارتباط (دو یا چند شیء یا انسان) به یکدیگر بسیار مهم است. این‌که تعامل در چه بستر و موقعیتی رخ می‌دهد و کدام یک از حواس پنج‌گانه را درگیر می‌کند و با چه کیفیتی برقرار می‌شود. فناوری‌های این حوزه با سرعت زیادی درحال پیشرفت هستند. درچنین شرایطی لازم است تا درداخل کشور نیز با برنامه‌ریزی مناسب، وضعیتی مهیا شودکه سرزمین ما هم دراین حوزه از فناوری دچار عقب‌ماندگی نسبت به سایر کشورها نشود. با نگاهی به عملکرد، رویکرد، برنامه‌ها واهداف ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری وارتباطات معاونت علمی، فناوری واقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، عملکرد این نهاد را درخصوص موارد مذکور بررسی می‌کنیم.

با توجه به اهمیت و ارزش توجه به این حوزه در جهان امروز، ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیر و ارتباطات به دنبال توسعه هر چه بیشتر وبهتر ارتباطات نسل جدید وهوشمندسازی درکشور است و این مهم را ازسه درگاه دنبال می‌کند: پرداختن به ارتباطات نسل جدید، توجه به حوزه امنیت سایبری واتصال‌پذیری که این موارد شامل موضوعاتی نظیر پردازش به فناوری‌های ارتباطی نسل پنج و شش، توجه به ارتباط ماهواره‌ای، تلاش برای تولید خودروهای متصل و پدید آوردن زیرساخت‌های لازم برای توسعه مخابرات کوانتومی در کشور می‌شود. 

رصد و شناسایی
نخستین وظیفه ستاد توسعه اتصال‌پذیری و ارتباطات، رصد وشناسایی فناوری است که در خلال آن فناوری‌های این حوزه در سطح جهانی و همچنین زمینه‌های نیاز به آنها در سطح ملی شناسایی می‌شود تا برای رفع آنها تدابیر مناسب اندیشیده شود و نهایتا سطح آمادگی فناوری درهرکدام ازرده محصولات مورد نیاز در زنجیره ارزش فناوری مورد ارزیابی قرار بگیرد. در این مرحله، شرکت‌هایی‌که بازیگر این حوزه هستند، فهرست می‌شوند وضرورت دارد دراین برهه فرآیندی برای جذب ظرفیت‌های انسانی و فارغ‌التحصیلان ممتاز دانشگاه‌ها تبیین شودتا بتوان ازتوانایی‌های آنها به بهترین شکل بهره‌مند شد. همچنین مواردی از جنس سیاست‌گذاری، تنظیم‌گری و تسهیلگری در قوانین و مقررات موجود در توسعه فناوری مورد توجه ستاد قرار می‌گیرد.

ترویج سواد فناوری‌ و آموزش
دومین ماموریت ستاد، فرهنگ‌سازی و ترویج سواد فناوری در سطح جامعه عمومی است. این ستاد در تلاش است در همکاری با نهادهای آموزش و پرورش و آموزش عالی، علوم پایه و مرتبط با این حوزه را به دانش‌آموزان و دانشجویان معرفی کند و آنها را با اقدامات ترویجی نظیر برگزاری جشنواره‌ها و مسابقات در سطح ملی به نقش‌آفرینی در این حوزه تشویق کند. این مجموعه در تلاش است با حمایت از پژوهش که مخاطب اصلی آن دانشجویان و پژوهشگران هستند و نیز پیوند این بخش از جامعه با صنعت، ضمن حل چالش‌های زیست‌بوم فناوری کشور به اشتغال قشر توانمند و تحصیلکرده‌ هم کمک کند. 

توسعه فناوری‌های نسل جدید
از دیگر وظایف ستاد، می‌توان به توسعه فناوری‌های نسل جدید اشاره کرد. در این مقطع مسئولیت ستاد شناسایی ضرورت‌ها و حوزه‌های گلوگاهی کشور در زمینه‌های مختلف است به‌ویژه عرصه‌هایی که نیاز راهبردی به بومی‌سازی دارند. به همین علت ستاد اتصال‌پذیری و ارتباطات درصدد است با حمایت از مؤسسات و شرکت‌های دانش‌بنیان از دانش و فناوری بومی در حل مسائل واقعی کشور استفاده کند.اتفاقی که دراین مقطع بایدازسوی ستاد رقم بخوردهمرسانی است. زمینه‌ ارتباطات و منظومه‌های ماهواره‌ای و خودروهای متصل و بلاکچین در حوزه اتصال‌پذیری مدت‌هاست مورد توجه این نهاد قرار دارد. البته باید این نکته را در نظر گرفت که از ملزومات و پیش‌نیاز‌های توجه به این مورد امنیت سایبری است تا کشور به خاطر ضعف در چنین مواردی در نقاط حساس گلوگاهی آسیب‌پذیر نشود. به همین دلیل این ستاد در همکاری با ستاد اپتیک و کوانتوم در پی توسعه کلید کوانتومی است که مورد خاص و نوظهوری ‌است که برای بهبود امنیت سایبری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حمایت تا تجاری‌سازی
ستادتوسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری درهمکاری باستادهای اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی تلاش می‌کند ایده‌ خام تولید محصولی فناورانه را تا رسیدن به مرحله تولید محصول به‌صورت عینی و حقیقی پیگیری کند. از طرفی دیگر ستاد برای تحقق هر چه بهتر اهداف خود در این حوزه می‌تواند با استناد به تسهیلات اشتغال‌ تبصره ۱۸، تسهیلات صندوق توسعه ملی، خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی و حمایت مستقیم از برنامه‌ها و پروژه‌ها به فعالیت‌های آنها کمک کند. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها